13 °C Budapest

Itt a nyár: sok a gond az üresen hagyott víkendházzal

Pénzcentrum
2012. május 26. 10:59

A nyár közeledtével sokan a hosszú hétvégét választják, hogy hónapokra elhagyott hétvégi házukat újra kinyissák. Ilyenkor számot vetnek a tulajdonosok: mi történt a télen a ház körül, látják-e kár jeleit, van-e szükség felújításra. Szerencsés esetben ez formaság, de sajnos kisebb-nagyobb természeti csapások vagy betörés nyomaival is találkozhatunk. Ezek a legfontosabb kelléket, amelyekkel a nyaraló állapotának felmérése gyorsabb és egyszerűbb.

A víkendházak hosszú hónapokig álltak üresen a tavaszi beköltözésre várva. Ez idő alatt sokféle kár érheti a nyári menedéket, amelyek javításában nagy segítség lehet a lakásbiztosítás. Íme a legfontosabb teendők, amelyek egyszerűsíthetik a terepszemlét:

  • Ha ősszel, a nyaraló lezárása előtt készített leltárt az otthagyott értékekről, tárgyakról és eszközökről, mindenképp vigye magával az első tavaszi látogatáskor. Így biztosan kiderül, ha valami eltűnt a házból, és még csak az sem fordulhat elő, hogy a télre hazavitt fűnyírót esetleg a nyaralóban keresi.
  • Érdemes fényképezőgépet vagy jó optikájú, fényképezésre képes mobiltelefont vinni az első látogatáskor. Ha kár esett az ingatlanban, például megrongálódott az elektromos berendezés, a kár összegének megállapítását segítheti pár fotó és videofelvétel.
  • Még ha ősszel maradt is létra a nyaralóban, a legbiztosabb, ha a tavaszi felfedezéshez visz magával egy másikat is otthonról - hiszen a nyaralóból az is eltűnhetett. A létra segítségével ellenőrizheti, hogy a tél folyamán történt-e törés, repedés, elmozdulás a cserepekben, a palafedésben. .
  • Mivel a nyaraló víz- és fűtési rendszerét is át kell nézni, a téli víztelenítés után a vízellátást vissza kell állítani, az ehhez szükséges szerszámokat sem szabad otthon hagyni.


A természet mellett a hívatlan vendégek jelentik a legnagyobb veszélyt a hétvégi házakra és a bennük hagyott értékekre. A betörők számára szinte felhívás egy hetekig vagy hónapokig elhagyottan álló ház. A könnyen feltörhető zárak, nyílászárók, és a nyaralóban hagyott értékes tárgyak könnyű célpontot nyújtanak.

"Az egész télre lezárt hétvégi ház mostohagyereknek számít, mert hajlamosak vagyunk csak azzal foglalkozni, ami folyamatosan a szemünk előtt van. Kora tavasszal hirtelen megszaporodnak a nyaralók káraival kapcsolatos bejelentések, mert a tulajdonosok egy része csak ilyenkor szembesül a hideg hónapok során elkövetett betörés, illetve az esetleges természeti károk következményeivel. Mindenkinek azt javasoljuk, hogy értékes eszközöket, felszerelést ne hagyjanak a víkendházban. Ezt érdemes nemcsak a téli, hanem a nyári időszakban is fejben tartani. Szervezzék meg a hétvégi ház rendszeres felügyeletét, akár a szomszédok, akár egy helyi biztonsági szolgálat segítségével. Egy esetleges káreseményt pedig minél előbb - de legkésőbb a kár felismerésétől számított két munkanapon belül - be kell jelenteni a biztosítónak." - nyilatkozta Kaszab Attila, a K&H Biztosító nem-életbiztosítási üzletágának vezetője.

Az otthonbiztosítások fedezetet nyújtanak a leggyakrabban előforduló káresetekre, például betörésre, vihar- vagy tűzkárra, de akár a melléképületek, építmények - kerítés és medence - rongálódásaira is. Kiegészítő elemként lehetőség van vandalizmus okozta károk fedezetére, amely kiterjedhet például a bejárati kapura vagy a kerti padokra, rögzített gyerekjátékokra. Gyakran esnek rongálás áldozatául a szemetes kukák, a kerti dísznövények, illetve az antenna-, és a televíziós kábelrendszerek, riasztók. A biztosítás fedezheti a hasonló károkból felmerült költségeket és egyes szakiparosok munkájának szervezését is, amennyiben az ingatlan tulajdonosa ezt igényli.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem