18 °C Budapest

Hogy fogjuk ezt kifizetni? 450 is lehet a dízel literje

Pénzcentrum
2011. november 1. 15:03

Kedden jelentős mértékben, literenként 16 forinttal került feljebb a gázolaj ára, így az átlagosan eléri a 417-418 forintos magasságot. Ezzel ráadásul nincs még vége a szenvedésnek, hiszen a januártól életbe lépő áfa-emelés további közel hét forinttal emeli majd az árat. Mivel az egyes kutak árképzése akár jelentős mértékben is eltérhet egymástól, a jellemzően drágább autópályák melletti töltőállomások közül januártól akár olyanba is belefuthat az autós, ahol közel 450 forintért mérik a dízel literjét.

November 1-től jelentős mértékben, literenként 13 forinttal emelkedett a gázolaj jövedéki adó terhelése, mely (ahogy azt az utóbbi években már láthattuk) egy az egyben és azonnal beépül majd a fogyasztói árakba. Az áremelkedés azonban még ennél is nagyobb mértékű lesz, hiszen a jövedéki adó emelésével párhuzamosan automatikusan nő az áfa teher is. Ennek hatására további 3,25 forinttal tankolhatjuk majd drágábban a gázolajat.


Az adóemelések sora ráadásul itt még nem ér véget: januártól a 25%-os áfa-kulcs 27%-ra változik, ami a gázolaj mellett már a benzin esetében is az ár emelkedésének irányába fog hatni. A benzin esetében mindezek miatt literenként 6,3 forintos drágulás következhet majd, amennyiben azzal a feltételezéssel élünk, hogy a termelői ár, a jövedéki adó mértéke és az árrések a jelenleginek megfelelő szinteken maradnak. A gázolaj esetében hasonló mértékű, 6,6 forintos áremelkedést okoz az áfa-emelés, vagyis ebben az esetben januárig már összesen közel 10 forintos áremelkedésért lesz felelős a forgalmi adó.


A gázolaj adótartalma érthető módon nagyobb mértékben fog emelkedni, a jelenlegi 177 forintos értékről (ami a kiskereskedelmi ár 44,3%-át adja) 200,6 forintra nő (ami a kiskereskedelmi ár 47,3%-a). A benzint azonban még így sem fogja utolérni, hiszen ott az adótartalom mértéke 206 forintos lesz, ami a kiskereskedelmi ár 51%-ára rúg.


A hazai üzemanyagárak emelkedésével párhuzamosan a fogyasztás mértéke az utóbbi negyedévekben a benzin esetében már jelentős mértékben csökkent, vagyis az egyre rosszabb helyzetben levő lakosság takarékoskodással reagál a változásokra. A gázolaj fogyasztása azonban eddig több okból kifolyólag is stabilabb tudott maradni. Egyrészt a lakossági szereplők úgy próbálnak spórolni, hogy az alacsonyabb fogyasztású dízel autók felé mozdulnak el, másrészt a gázolajat nagymértékben használják az árufuvarozásban és személyszállításban résztvevők, akiknek a fogyasztása kevésbé reagál az árak változására.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Utóbbi csoport ráadásul a kereskedelmi gázolaj rendszerének köszönhetően év eleje óta literenként 6,5 forintos jövedéki adó kedvezményben is részesül (adóvisszaigénylés formájában), melynek mértéke novembertől 17 forintosra fog nőni. A nagyobb piaci szereplők tehát a 13 forintos jövedéki adó emeléséből mindössze literenként 2,5 forintot fognak érezni, ami nem annyira jelentős mértékű, hogy a kereslet jelentős visszaeséséhez vezessen. Összességében tehát bár várhatóan a gázolaj fogyasztása is csökken majd, annak visszaesése várhatóan nem lesz olyan meredek, mint amit a benzin esetében tapasztalni lehet.

 

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?