18 °C Budapest

Hogy fogjuk ezt kifizetni? 450 is lehet a dízel literje

Pénzcentrum
2011. november 1. 15:03

Kedden jelentős mértékben, literenként 16 forinttal került feljebb a gázolaj ára, így az átlagosan eléri a 417-418 forintos magasságot. Ezzel ráadásul nincs még vége a szenvedésnek, hiszen a januártól életbe lépő áfa-emelés további közel hét forinttal emeli majd az árat. Mivel az egyes kutak árképzése akár jelentős mértékben is eltérhet egymástól, a jellemzően drágább autópályák melletti töltőállomások közül januártól akár olyanba is belefuthat az autós, ahol közel 450 forintért mérik a dízel literjét.

November 1-től jelentős mértékben, literenként 13 forinttal emelkedett a gázolaj jövedéki adó terhelése, mely (ahogy azt az utóbbi években már láthattuk) egy az egyben és azonnal beépül majd a fogyasztói árakba. Az áremelkedés azonban még ennél is nagyobb mértékű lesz, hiszen a jövedéki adó emelésével párhuzamosan automatikusan nő az áfa teher is. Ennek hatására további 3,25 forinttal tankolhatjuk majd drágábban a gázolajat.


Az adóemelések sora ráadásul itt még nem ér véget: januártól a 25%-os áfa-kulcs 27%-ra változik, ami a gázolaj mellett már a benzin esetében is az ár emelkedésének irányába fog hatni. A benzin esetében mindezek miatt literenként 6,3 forintos drágulás következhet majd, amennyiben azzal a feltételezéssel élünk, hogy a termelői ár, a jövedéki adó mértéke és az árrések a jelenleginek megfelelő szinteken maradnak. A gázolaj esetében hasonló mértékű, 6,6 forintos áremelkedést okoz az áfa-emelés, vagyis ebben az esetben januárig már összesen közel 10 forintos áremelkedésért lesz felelős a forgalmi adó.


A gázolaj adótartalma érthető módon nagyobb mértékben fog emelkedni, a jelenlegi 177 forintos értékről (ami a kiskereskedelmi ár 44,3%-át adja) 200,6 forintra nő (ami a kiskereskedelmi ár 47,3%-a). A benzint azonban még így sem fogja utolérni, hiszen ott az adótartalom mértéke 206 forintos lesz, ami a kiskereskedelmi ár 51%-ára rúg.


A hazai üzemanyagárak emelkedésével párhuzamosan a fogyasztás mértéke az utóbbi negyedévekben a benzin esetében már jelentős mértékben csökkent, vagyis az egyre rosszabb helyzetben levő lakosság takarékoskodással reagál a változásokra. A gázolaj fogyasztása azonban eddig több okból kifolyólag is stabilabb tudott maradni. Egyrészt a lakossági szereplők úgy próbálnak spórolni, hogy az alacsonyabb fogyasztású dízel autók felé mozdulnak el, másrészt a gázolajat nagymértékben használják az árufuvarozásban és személyszállításban résztvevők, akiknek a fogyasztása kevésbé reagál az árak változására.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


Utóbbi csoport ráadásul a kereskedelmi gázolaj rendszerének köszönhetően év eleje óta literenként 6,5 forintos jövedéki adó kedvezményben is részesül (adóvisszaigénylés formájában), melynek mértéke novembertől 17 forintosra fog nőni. A nagyobb piaci szereplők tehát a 13 forintos jövedéki adó emeléséből mindössze literenként 2,5 forintot fognak érezni, ami nem annyira jelentős mértékű, hogy a kereslet jelentős visszaeséséhez vezessen. Összességében tehát bár várhatóan a gázolaj fogyasztása is csökken majd, annak visszaesése várhatóan nem lesz olyan meredek, mint amit a benzin esetében tapasztalni lehet.

 

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?