13 °C Budapest

Hogy fogjuk ezt kifizetni? 450 is lehet a dízel literje

Pénzcentrum
2011. november 1. 15:03

Kedden jelentős mértékben, literenként 16 forinttal került feljebb a gázolaj ára, így az átlagosan eléri a 417-418 forintos magasságot. Ezzel ráadásul nincs még vége a szenvedésnek, hiszen a januártól életbe lépő áfa-emelés további közel hét forinttal emeli majd az árat. Mivel az egyes kutak árképzése akár jelentős mértékben is eltérhet egymástól, a jellemzően drágább autópályák melletti töltőállomások közül januártól akár olyanba is belefuthat az autós, ahol közel 450 forintért mérik a dízel literjét.

November 1-től jelentős mértékben, literenként 13 forinttal emelkedett a gázolaj jövedéki adó terhelése, mely (ahogy azt az utóbbi években már láthattuk) egy az egyben és azonnal beépül majd a fogyasztói árakba. Az áremelkedés azonban még ennél is nagyobb mértékű lesz, hiszen a jövedéki adó emelésével párhuzamosan automatikusan nő az áfa teher is. Ennek hatására további 3,25 forinttal tankolhatjuk majd drágábban a gázolajat.


Az adóemelések sora ráadásul itt még nem ér véget: januártól a 25%-os áfa-kulcs 27%-ra változik, ami a gázolaj mellett már a benzin esetében is az ár emelkedésének irányába fog hatni. A benzin esetében mindezek miatt literenként 6,3 forintos drágulás következhet majd, amennyiben azzal a feltételezéssel élünk, hogy a termelői ár, a jövedéki adó mértéke és az árrések a jelenleginek megfelelő szinteken maradnak. A gázolaj esetében hasonló mértékű, 6,6 forintos áremelkedést okoz az áfa-emelés, vagyis ebben az esetben januárig már összesen közel 10 forintos áremelkedésért lesz felelős a forgalmi adó.


A gázolaj adótartalma érthető módon nagyobb mértékben fog emelkedni, a jelenlegi 177 forintos értékről (ami a kiskereskedelmi ár 44,3%-át adja) 200,6 forintra nő (ami a kiskereskedelmi ár 47,3%-a). A benzint azonban még így sem fogja utolérni, hiszen ott az adótartalom mértéke 206 forintos lesz, ami a kiskereskedelmi ár 51%-ára rúg.


A hazai üzemanyagárak emelkedésével párhuzamosan a fogyasztás mértéke az utóbbi negyedévekben a benzin esetében már jelentős mértékben csökkent, vagyis az egyre rosszabb helyzetben levő lakosság takarékoskodással reagál a változásokra. A gázolaj fogyasztása azonban eddig több okból kifolyólag is stabilabb tudott maradni. Egyrészt a lakossági szereplők úgy próbálnak spórolni, hogy az alacsonyabb fogyasztású dízel autók felé mozdulnak el, másrészt a gázolajat nagymértékben használják az árufuvarozásban és személyszállításban résztvevők, akiknek a fogyasztása kevésbé reagál az árak változására.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


Utóbbi csoport ráadásul a kereskedelmi gázolaj rendszerének köszönhetően év eleje óta literenként 6,5 forintos jövedéki adó kedvezményben is részesül (adóvisszaigénylés formájában), melynek mértéke novembertől 17 forintosra fog nőni. A nagyobb piaci szereplők tehát a 13 forintos jövedéki adó emeléséből mindössze literenként 2,5 forintot fognak érezni, ami nem annyira jelentős mértékű, hogy a kereslet jelentős visszaeséséhez vezessen. Összességében tehát bár várhatóan a gázolaj fogyasztása is csökken majd, annak visszaesése várhatóan nem lesz olyan meredek, mint amit a benzin esetében tapasztalni lehet.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem