24 °C Budapest

Családi házad van? Nincs vége a gigabírságoknak

2011. szeptember 8. 10:05

Több mint 1 900 hektár parlagfűvel szennyezett területen rendeltek el eddig közérdekű védekezést, úgynevezett kényszerkaszálást a megyei növény és talajvédelmi igazgatóságok szerte az országban, és mintegy 17 millió forint növényvédelmi bírságot szabtak ki - közölte a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MSZH). A következő napokban várhatóan további mintegy kétezer hektárnyi területen végzik el a kényszerkaszáltatást.

A július 1-jén indult ellenőrzéseket és bírságolásokat az első fagyok beálltáig végzik a szakemberek, ez azt jelenti, hogy az allergén gyomnövényt le nem kaszáló ingatlantulajdonosok, illetve -használók még a következő hetekben is számíthatnak bírságolásokra.

A jogszabály betartását külterületen a földhivatalok, belterületen elsősorban a helyi önkormányzat jegyzője, másodsorban a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatóságai (KH NTI) folyamatosan ellenőrzik.(Ha belterületen a - kerületi vagy települési - önkormányzat mulasztotta el a védekezési kötelezettségét, akkor megyei KH NTI-nek kell eljárnia az ügyben.)

Ha az ingatlanon virágzó parlagfüvet találnak a hatóságok, akkor figyelmeztetés nélkül eljárást indítanak. Ekkor azonnal elrendelik a kényszerkaszáltatást, továbbá a növény- és talajvédelmi igazgatóság a mulasztó földhasználóval szemben növényvédelmi bírságot is kiszab.

A növényvédelmi bírság mértéke függ a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától és parlagfűvel való fertőzöttség mértékétől. Külterületen egy hektár parlagfüves terület esetén a bírság összege 50 ezer és 150 ezer között, míg belterületen 750 ezer és 5 millió forint között lehet. A különbséget egyebek mellett az indokolja, hogy egy parlagfűvel fertőzött belterületi ingatlan arányaiban több ember életére van hatással.

Idén a megyei kormányhivatalok földhivatalai eddig országszerte 3 481 esetben, 4 623 hektár területen végeztek helyszíni ellenőrzést; ebből 2 548 esetben, 4 026 hektáron találtak parlagfűvel fertőzött területet. Az ellenőrzések alapján növény- és talajvédelmi igazgatóságok 2 084 esetben, összesen 1 920 hektáron rendeltek el közérdekű védekezést.

Növényvédelmi bírság kiszabására 364 esetben 587 hektár területen 17 millió Ft értékben került sor, így egy bírság átlagos összege nagyjából 47 ezer forint volt. A Pest Megyei KH NTI 258 hektáron, 318 esetben rendelt el közérdekű védekezést a külterületeken, ami jóval több mint az ország többi megyéjében.

A jelenlegi pollenhelyzetre tekintettel a hatóságok most a területek gyommentesítésére koncentrálnak, így a bírságok kiszabása időben későbbre tolódik.

A földhivatalok a vasutak, közutak, folyók, csatornák vízgyűjtők fertőzött területein is végeznek ellenőrzést, nem csak a mezőgazdasági területeken. A "parlagfű-felderítés" során azonban sokszor nem egyértelmű, hogy magán, állami, önkormányzati vagy vállalkozói kézben van-e az fertőzött parcella; erre gyakran csak az eljárás folyamán derül fény.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mivel az állami és önkormányzati tulajdonú ingatlanoknak is van földhasználója, illetve kezelője, minden esetben megtörténik a felelősségre vonás, ha az ellenőrző hatóság parlagfűvel fertőzöttnek találja az ingatlant, még akkor is, ha maga az állam, illetve állami szervezet a felelős - írja az MSZH.

Közölték azt is, országosan általános tapasztalat, hogy évről évre javul a területek tulajdonosainak jogkövető magatartása. A földhasználók láthatóan nagyobb figyelmet fordítanak a parlagfű-mentesítésre, igyekeznek a hatósági intézkedések előtt eleget tenni kötelezettségüknek, és június 30-át követően önként elvégzik ingatlanjaikon a parlagfű-mentesítést.

Adataik szerint - az NTI-hez és a földhivatalhoz - beérkezett lakossági bejelentések száma is kevesebb, mint az elmúlt évben. Parlagfüves területről bárki tehet bejelentést az ellenőrzésre jogosult hatóságoknál; külterület esetén a körzeti földhivatalnál, belterület esetén - függetlenül a terület tulajdonviszonyaitól - a jegyzőnél vagy a megyei Kh NTI-nél, amelyek kötelesek a jelzéseket kivizsgálni.

Jelezték azt is, hogy a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület kiemelkedő szerepet vállal a parlagfű elleni küzdelemben a bejelentések továbbításában, és a figyelemfelhívásban.

 

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 7. kedd
Gizella
19. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem