27 °C Budapest

Zűrzavaros lakásárak: nem sokat ér egy vidéki ingatlan

Pénzcentrum
2011. május 22. 09:02

A használt lakások árának 2009. évi erőteljesebb csökkenése után 2010-ben már lassult az esés, és éves szinten nem érte el a 2 százalékot. Ezzel szemben az új lakások piacán, ahol 2009-ben még mérsékelten csökkentek az árak, 2010-ben következett be nagyobb mértékű, 6 százalékot elérő visszaesés. Ezek mellett az ország különböző pontjain egymástól teljesen eltérő piaci folyamatokkal találkozhatunk, ami jól érzékelteti a részpiacok eltérő érzékenységét. Többek között ezek is kiderülnek a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb lakáspiaci árakat vizsgáló kiadványából.

Módszertani megjegyzések
A lakáspiaci árak alakulásának megfigyelése az illetékkiszabási eljárásban rögzített adatokon alapul. Az adatokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) negyedévente adja át a KSH-nak. Jelenleg 2007-től kezdődően állnak rendelkezésre egységes szerkezetű, minden tekintetben összehasonlítható adatsorok, amelyek lehetővé teszik a lakáspiaci árváltozások részletes vizsgálatát.
A 2010. év adásvételeit feldolgozó számításokban adathiány miatt az esetek 1,5 százalékát zárták ki. Az új lakások elkülönítését az újlakás-vásárláshoz kapcsolódó kedvezmények alapján a NAV végezte.


2010-ben a 2008. évihez képest mindkét részpiacon több mint 7 százalékkal alacsonyabbak voltak a lakásárak, a 2007-es bázisévhez viszonyítva pedig több mint 5 százalékkal értek kevesebbet a lakások. 2010-ben a használt lakások árcsökkenése mérséklődött, az új lakásoké azonban erősödött. Ez a folyamat elsősorban a fejlesztők árpolitikáját tükrözi, hiszen a válság első éveiben inkább ajándékokkal igyekeztek a vásárlókat magukhoz csalogatni, és csak később nyúltak az árkedvezmény eszközéhez.

A folyamatban továbbá közre játszott a lakáspiacon elérhető minőségi lakások kifutása, és az új fejlesztések elmaradása is, így az új lakások piacán már jóval nagyobb arányban találkozhatunk a nehezebben értékesíthető lakásokkal, melyek szintén a csökkenő árak irányába hatottak. A lakáspiaci oldal mellett a fejlesztőkön erős nyomás van a hitelezői oldalról nézve is, így a több irányból érkező nyomás hátasára a tulajdonosoknak sokszor egyetlen lehetőségként az árak csökkentésével kell megpróbálnia az értékesítést ösztönözni.

 


Az eladott lakások száma a 2009. évi nagy forgalomcsökkenést követően 2010-ben még alacsonyabb lett, így a lakáspiaci forgalomba kerülő lakások aránya 2007 óta 4,5 százalékról 1,9 százalékra esett vissza. 2009-ben a teljes lakásforgalom a 2007. évinek kevesebb mint fele volt. A 2010-ben eladott lakások adatainak összesítése ugyan még nem teljes, de a lakáspiaci forgalom várhatóan az összes tranzakció ismertté válása után sem éri el a 2009. évi szintet. Különösen nagy az új lakások számának visszaesése: 2010-re vonatkozóan eddig alig több mint 4 000 eladott új lakás adatai ismertek.

 


A grafikon azontúl, hogy látványosan szemlélteti az elmúlt években bekövetkezett tranzakciós számok visszaesését, jól mutatja az egyes részpiacokon kirajzolódó éles különbségeket is. A legjelentősebb piacszűkülés Budapesten és a városokban tapasztalható, míg az amúgy sem túlpörgetett községek piacán, egy kisebb hullámot követően, szinte változatlan maradt a forgalom. Mára úgy alakult a helyzet, hogy nagyságrendileg azonos számú lakás cserél gazdát a magánszemélyek között Budapesten és a községekben, ami egyértelműen mutatja a befektetési és a életszínvonal-növekedésből fakadó vásárlások jelentős mértékű visszaszorulását.

A használtlakás-forgalomban a már említett 2010. eleji illetékszabály-módosítás hatását mutatja a megugró összetételhatás, és bár a teljes átlagár hirtelen emelkedése túlnyomórészt ennek a hatásnak tudható be, minimális tiszta áremelkedés is kimutatható. Ezután az összetétel és vele a teljes árszint gyorsan visszaállt a korábbi állapotra, miközben a tiszta árindex minimális mértékű csökkenést jelzett.

 


Az eladásra szánt új lakások építése évek óta fokozódó mértékben Budapestre, a nagyvárosokba és az agglomerációkba koncentrálódik, a kisebb településeken minimális szintre csökkent: 2010-ben az új lakások 83 százalékát Budapesten, a budapesti agglomerációban, vagy a megyeszékhelyeken adták el (2009-ben ugyanez az arány 78% volt). 2010-ben a 3151 magyarországi település közül 275-ben egyáltalán nem adtak el lakást, további ezer településen csak 1-3 értékesítésről tud a KSH. A tavalyi évben országos átlagban a lakások 1,9 százaléka cserélt gazdát, a használt lakások forgalma Nyugat-Dunántúlon (2,2%) volt a legmagasabb, Észak-Magyarországon és Közép-Dunántúlon pedig a legalacsonyabb (1,4 illetve 1,5%).

Az új lakások teljes átlagárában 2010 első negyedévében átmeneti emelkedés következett be, ami teljes mértékben a minőségi összetétel megugrásának tudható be. Az úgynevezett összetételhatástól megtisztított árak azonban, a második negyedévi kisebb emelkedéstől eltekintve tovább csökkentek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 


Míg a használt lakások átlagára, a megyeszékhelyeket leszámítva, tavaly már mutatott is némi növekedést, addig ugyanebben az összehasonlításban az átlagos négyzetméterárak csak a városokban és a községekben növekedtek 2010-re az azt megelőző évhez képest. A tradicionálisan legerősebbnek számító budapesti alpiacon és a megyeszékhelyeken azonban utoljára 2008-ban volt növekedés az értékesített használt lakások négyzetméterárakban, azóta viszont csak csökkenést mért a KSH.

 


Az új lakások esetében az átlagárak mellett a négyzetméterárak is némileg eltérően alakultak a használt piaccal szemben. Bár a megyeszékhelyeken szinte hasonló ívet írt le az árak alakulása, a legjelentősebb új lakás piaccal rendelkező Budapesten csak tavaly csökkent először az új lakások négyzetméterára. A városokban az új lakások esetében is a válság okozta általános piaci folyamatok voltak a jellemzőek, míg a községekben nemcsak a tranzakciók száma maradt szinte változatlan, hanem az ott értékesített - minimális számú - új lakás négyzetméterára sem mutatott jelentős mozgást.

 

 

 

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?