9 °C Budapest

Extrém európai szárazság miatt drágulhat a kenyér

Pénzcentrum
2011. május 19. 11:40

Hatalmas szárnyalás bontakozott ki az agártermékek piacán tegnap, amit elsősorban a kedvezőtlen időjárási viszonyokkal magyaráztak az elemzők. A búza 7,3 százalékkal, a kukorica 4,1, a szójabab 2,7 százalékkal drágult a nap folyamán. A tavalyi aszály és árvizek hatalmas ralit okoztak a nyersanyagpiacokon, az USDA szerint azonban a jelenlegi európai szárazság és amerikai esőzések a készletek további csökkenését idézhetik elő, ami drágíthatja a mezőgazdasági terményeket.



Hatalmas szárnyalás volt tegnap az agrártermékek piacán, a búza 7,3 százalékkal, a kukorica 4,1, a szójabab 2,7 százalékkal drágult a nap folyamán. A búza júliusi határidős ára ezzel a hét során már több mint 12, a kukorica 8,8 százalékkal drágult. A nyersanyagok áremelkedése mögött elsősorban fundamentális tényezők álltak, főként a vetést akadályozó esőzések és a várható betakarítási mennyiséget rontó szárazságok.

Extrém európai szárazság miatt drágulhat a kenyér

A búza júliusi határidős árfolyama

A búza árát leginkább a 36 éve nem tapasztalt európai szárazság hajtotta, hiszen a jelenlegi hőmérséklet 4-8 százalékkal haladja meg az ilyenkor szokásos átlaghőmérsékletet, míg a vízhozam 30 százalékkal marad el a szokásostól. A brit, francia és német termelők a világ búzatermelésének ötödét adják, így a termelés visszaesése komoly hatással van a világpiacra is. A szárazság miatt a francia termés 12, a német 7,2 százalékkal csökkenhet. A kedvezőtlen időjárás ráadásul nem csak az európai, de az amerikai és kínai gazdákat is érintette, ahol helyenként a szárazság, máshol a túl sok csapadék rontotta a helyzetet.

Extrém európai szárazság miatt drágulhat a kenyér


Egy évvel ezelőtt az orosz szárazság és a túl csapadékos kanadai és ausztrál időjárás rontotta a termelést, amely akkor jelentős ralihoz vezetett az agrártermékek piacán, a készletek csökkenésével párhuzamosan. Az USDA előrejelzése szerint a búza készletek amúgy is alacsony szintje a tavalyi csökkenés után ráadásul idén is tovább eshetnek. Az alacsony készletek nem csak a búzára, de más mezőgazdasági terményre is jellemzők, köztük a kukoricára is, ahol szintén további készlet csökkenést vár az USDA.

Extrém európai szárazság miatt drágulhat a kenyér


Az USA-ban javában tart a kukorica vetése, ám a korábbi évekhez képest lassabb tempóban (akárcsak a tavaszi búza, a rizs és szójabab esetén), az Egyesült Államok egyes részeit sújtó hideg és esős időjárás ugyanis sok helyen a vetés elhalasztásához vezetett. Ha folytatódik ez az időjárás, a gazdáknak el kell dönteniük, hogy késve ültetnek kukoricát gyengébb hozammal, vagy szójababra térnek át - mondta Mike Zuzolo, a Global Commodity Analytics & Consulting elnöke.

Extrém európai szárazság miatt drágulhat a kenyér

A kukorica júliusi határidős árfolyam
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem