18 °C Budapest

Ausztriában vállalnál munkát? Fontos változás!

Pénzcentrum
2010. július 27. 11:02

Jövő év május elsejétől Ausztria megnyitja munkaerőpiacát a külföldiek előtt, de attól, hogy megszűnik a moratórium, ott sem lesz több munkahely, így nem várható, hogy jóval több magyar talál kinti munkát.

2011 április 30-án lejárnak a 2004-ben és azután csatlakozott európai uniós tagállamok - köztük Magyarország - munkavállalóira alkalmazott osztrák korlátozások. Ezen időpont után a magyarok ugyanúgy vállalhatnak munkát, mint az osztrákok.

Akik kellettek, már régen Ausztriában dolgoznak - állítja a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Kisalföld.hu-nak. Horváth Vilmos szerint mintegy 15 ezer magyar munkavállaló ingázik Ausztriába a nyugat-dunántúli régióból. Ők a vendéglátásban, a mezőgazdaságban és az építőipar egyes szegmenseiben dolgoznak. A felszolgálók 1100- 1700 eurót, a szakácsok 1200-2500 eurót, a konyhai kisegítők 1000-1200 eurót keresnek havonta. Az építőiparban 2000-2300 eurót lehet keresni havonta.

Horváth Vilmos rámutatott : Sopronban viszonylag alacsony a munkanélküliség, ez összefüggésben van az ingázással, ugyanakkor akinek a határ túloldalán van állása, ott fizet adót és a fizetés jelentős részét is ott költi, azaz az áfa zöme sem a magyar államkasszába kerül. A magyar adórendszert úgy kell átalakítani, hogy megérje itthon maradni - vélekedett a kamarai elnök.

2009 májusa óta a magyar állampolgároknak már csak Németországban és Ausztriában van szükségük munkavállalási engedélyre. Egy osztrák-magyar kétoldalú egyezmény alapján meghatározott számú határmenti ingázó vállalhat munkát Ausztriában, emellett Ausztria bizonyos esetekben, így például ötven hiányszakmában könnyített feltételeket alkalmaz.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?