6 °C Budapest

Közeleg a határidő - Infók a szakképzési hozzájárulásról

Pénzcentrum
2010. február 22. 14:28

Február 25-én kell bevallaniuk 2009-es éves szakképzési hozzájárulási kötelezettségeiket a vállalkozásoknak, a tavaly évközben életbelépett szabályozói változások alapján, mely 60 százalékra csökkentette a szakképzési hozzájárulás terhére igénybe vehető költségkeret arányát. A hozzájárulási kötelezettség negyven százalékát így mindenképpen pénzben kell teljesíteniük azon vállalkozásoknak, melyek nem szerveznek gyakorlati képzést. Kedvező változás, hogy a munkavállalók képzési időre vetített személyi jellegű költsége ugyanakkor elszámolhatóvá vált. A szakképzési hozzájárulásból érkező bevétel 2009-ben meghaladta a 40 milliárd Ft-ot.

Február 25-én kell bevallaniuk 2009-es éves szakképzési hozzájárulási kötelezettségeiket a vállalkozásoknak, a tavaly évközben életbelépett szabályozói változások alapján. A módosított törvény 2009. július 1.-jével változtatta meg a szakképzési hozzájárulás terhére a saját munkavállalók képzésére maximálisan igénybe vehető költségkeret arányát. A korábbi 70 százalékról 60 százalékra csökkentette azt, ezért ezt követően a hozzájárulási kötelezettség negyven százalékát kell pénzben teljesíteniük azon vállalkozásoknak, melyek nem szerveznek gyakorlati képzést munkavállalóik számára.

A hozzájárulás alapja 2009. január 1.-je óta a társadalombiztosítási járulékalap, mértéke 1,5 százalék, mely az első féléves előlegből és a második féléves kötelezettség részből tevődik össze. "A tavalyi év derekán életbe lépett változások ugyanakkor bővítették is a lehetőségeket, hiszen a munkavállaló képzési időre vetített személyi jellegű költsége - a munkabér és a kapcsolódó járulékok - is elszámolhatóvá vált, bizonyos korlátok mellett."- mutatott rá a változás kedvező elemére Marczin Mónika, az RSM DTM Hungary partnere.

A szakképzési hozzájárulással kapcsolatos befizetések a Munkaerőpiaci Alapot gyarapítják, 2009-ben az ebből származó bevétel meghaladta a 40 milliárd Ft-ot. A vállalkozásoknak a befizetés mellett adatszolgáltatási kötelezettségüknek is eleget kell tenniük, a székhelyük szerint illetékes regionális munkaügyi központ felé.

Milyen képzés nem számolható el a szakképzési hozzájárulás keretében?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A külső képzések költségeinek elszámolásával előszeretettel élnek a vállalkozások. A szakképzési hozzájárulás terhére azonban csak az a külső képzés számolható el, melyet - a vállalkozás saját szervezetétől elkülönült - akkreditált felnőttképzési intézmény biztosít a munkavállalók részére. "Az igénybe vehető képzések módja és köre limitált, érdemes azt körültekintően kezelni, alapvető követelmény az új ismeret, többlet tudás megszerzése. Gyakori hiba például, hogy a munkáltatók figyelembe veszik a diplomát biztosító képzés költségeit, amelyre pedig nem biztosít lehetőséget a szabályozás, mivel e képzések nem tartoznak a szakképzésről szóló törvény hatálya alá." - emelte ki Marczin Mónika.

Hasonlóképpen nem tartozik a figyelembe vehető körbe a készségfejlesztés sem. Így például a vezetői és csapatépítő tréningeket egyedileg kell értékelni, és megítélni azok elszámolhatóságának esetleges korlátait. A szakképzési hozzájárulási kötelezettség elszámolásának alapvetően nem akadálya, ha a képzésre nem Magyarországon, hanem az Európai Unió területén kerül sor, azonban a képzést folytató intézménynek a hazai szabályozások szerint akkreditált intézménynek kell lennie. Ennek alapján elszámolható külső képzésre csak abban az esetben kerülhet sor az Európai Unió területén, ha a magyar akkreditációval rendelkező képző intézmény Magyarországon kívüli Uniós tagországban is hajlandó képzéseit lebonyolítani.

Az elszámolhatóság kötelező eleme a szolgáltatási szerződés megkötése az akkreditációval rendelkező képző intézménnyel, s a képző intézmény akkreditációs tanúsítványának másolata az elszámolás egyik megőrzendő dokumentuma. Egy hosszabb időszakon átnyúló képzés esetében a vállalatnak érdemes a szerződésben azt is biztosítania, hogy a képző intézmény akkreditációjának megőrizéséről, vagy ennek ellenkezőjéről hogyan tájékoztatja partnerét.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm