Kazánra a kukoricával: a gáz felébe kerül csak!

Pénzcentrum
2010. január 27. 09:32

A Békés megyei Pusztaföldváron kukoricával fűtik az önkormányzati intézményeket, de több család is igy próbál meg spórolni a gázon, mivel a kukorica termesztés után még áfát sem kell fizetni - irja a Népszabadság.

Pusztaföldvár egykor az ország legnagyobb kukoriatermelője volt, ma azonban már eladhatatlan a termény, helyette kazánban tüzelik el. A térségben elve olyan mértékű a munkanélküliség, hogy a gázzal fűtést kevesen engedhetik meg maguknak.

Az önkormányzat földjén termett kukoricával fűtik a polgármesteri hivatalt, az iskolát, az óvodát, a művelődési házat. A kukoricának nagyon jó a fűtőértéke, csak nehezen gyullad meg, és gyakran kell a tűzre tenni. Ennek is van azonban pozitiv hozadéka: az Út a munkához program keretében munkát lehet adni néhány munkanélkülinek, akik a téli hónapokban még napszámot sem találnának.

Egy hektárnyi földön meg terem legalább 100 mázsa kukorica, amely biztosan elég arra, hogy egy átlagos, 90-100 négyzetméteres, a múlt század hetvenes éveiben épült sátortetős házat felfűtsön. A művelési költség 140-160 ezer forint - ha kér számlát a traktorostól.

A kukoricafűtéshez vegyes tüzelésű kazánra van szükség. Ezt már több vállalkozás gyártja a Dél-Alföldön. Egyszeri beruházás, 200 és 400 ezer forint között van az ára.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Bálás szalmával is sokan fűtenek: egy kisméretű kockabála ára 80-120 forint között mozog, egy családi ház napi 3-5 bálával felfűthető. Valójában mindennel fűtenek már, ami éghető: például a szárítókban megmaradó napraforgó-, kukorica- és repceszeméttel. Persze a legjobban mégis annak örülnének a helyiek, ha újra el tudnák adni az állatokat, amelyeket a kukoricán hizlalnak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?