14 °C Budapest

Kazánra a kukoricával: a gáz felébe kerül csak!

Pénzcentrum
2010. január 27. 09:32

A Békés megyei Pusztaföldváron kukoricával fűtik az önkormányzati intézményeket, de több család is igy próbál meg spórolni a gázon, mivel a kukorica termesztés után még áfát sem kell fizetni - irja a Népszabadság.

Pusztaföldvár egykor az ország legnagyobb kukoriatermelője volt, ma azonban már eladhatatlan a termény, helyette kazánban tüzelik el. A térségben elve olyan mértékű a munkanélküliség, hogy a gázzal fűtést kevesen engedhetik meg maguknak.

Az önkormányzat földjén termett kukoricával fűtik a polgármesteri hivatalt, az iskolát, az óvodát, a művelődési házat. A kukoricának nagyon jó a fűtőértéke, csak nehezen gyullad meg, és gyakran kell a tűzre tenni. Ennek is van azonban pozitiv hozadéka: az Út a munkához program keretében munkát lehet adni néhány munkanélkülinek, akik a téli hónapokban még napszámot sem találnának.

Egy hektárnyi földön meg terem legalább 100 mázsa kukorica, amely biztosan elég arra, hogy egy átlagos, 90-100 négyzetméteres, a múlt század hetvenes éveiben épült sátortetős házat felfűtsön. A művelési költség 140-160 ezer forint - ha kér számlát a traktorostól.

A kukoricafűtéshez vegyes tüzelésű kazánra van szükség. Ezt már több vállalkozás gyártja a Dél-Alföldön. Egyszeri beruházás, 200 és 400 ezer forint között van az ára.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Bálás szalmával is sokan fűtenek: egy kisméretű kockabála ára 80-120 forint között mozog, egy családi ház napi 3-5 bálával felfűthető. Valójában mindennel fűtenek már, ami éghető: például a szárítókban megmaradó napraforgó-, kukorica- és repceszeméttel. Persze a legjobban mégis annak örülnének a helyiek, ha újra el tudnák adni az állatokat, amelyeket a kukoricán hizlalnak.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?