Életveszélyes kémények - pedig lenne rá támogatás

Pénzcentrum
2009. október 14. 09:02

A hazánkban található 4,6 millió kémény közül minden tizedik javításra szorul, százezer pedig életveszélyes állapotban van, pedig lenne rá állami pályázatokon keresztül pénz, mégsem fogy el egyik évben sem - írja a Népszabadság.

A kéményeket is gyártó Leier cégcsoport felmérése szerint minden tizedik kémény javításra szorulna az országban, míg az egymillió budapesti kéményből 43-44 ezer életveszélyes.

A helyzet ráadásul évről évre romlik, tavaly még csak 23 ezerről állapították meg ugyanezt, tizenhétezer esetben az adott épületet ki kellett kapcsolni a gázszolgáltatásból.

Budapesten jelenleg 120 ezer embert fenyeget szén-monoxid-mérgezés, ami évente átlagosan húsz ember haláláért felelős. A tragédiák megelőzhetők lennének, ha a kéményeket évente ellenőriztetnék a lakástulajdonosok.

Sokan még ma sem tekintik fontosnak a kémények ügyét, holott a felújításukra állami és helyi pályázatokat is hirdetnek, amelyek egy része kihasználatlan marad. A kiadás ráadásul megtérül, hiszen egy kellően huzatos kéménnyel kevesebb fűtőanyag felhasználásával nagyobb meleget érhetünk el.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?