18 °C Budapest

Egyösszegű visszafizetésnél elengednék a hitel egy részét

2009. augusztus 19. 08:17

A Magyar Hírlap információi szerint a magyar lakásállomány mintegy 40 %-a jelzálogjoggal terhelt és mára a lakók 10-15 %-a az árverezés árnyékában él. Naponta körülbelül 30-cal bővül a fedél nélküliek száma, a közüzemi számlákkal több, mint 700 ezren tartoznak.

A magyar lakások 40 %-a hitellel terhelt, ami 1,6 millió ember sorsát befolyásolja. Az ezekben lakók 10-15 %-át fenyegeti az árverezés veszélye, vagyis legalább 160 ezer embert, a közüzemi számlákkal tartozók száma pedig meghaladja a 700 ezret.

Egy országgyűlési javaslat szerint az adósnak lehetőséget kell adni arra is, hogy maga értékesítse ingatlanát, legfeljebb 12 hónapos moratóriummal. Szorgalmazzák a tartozás átütemezésének szabályozását is, valamint azt, hogy a MFB-n keresztül váltsák ki a fizetésképtelen adósok hiteleit.

Az előterjesztő szerint ki kellene terjeszteni a jogszabályok hatályát minden olyan magyar állampolgárra, aki munkája elvesztése miatt képtelen fizetni lakáshitelét. Bizonyos esetekben külön kedvezményt adnának az adósoknak abban az esetben, ha egy összegben visszafizetik a hitelt.

Speciális szabályozást javasolnak arra az esetre, amikor a forint árfolyamromlása miatt a hitel összege meghaladja az ingatlan értékét. A fizetésképtelenek védelmére eddig hozott intézkedések nem érték el céljukat. A törvény ugyan lehetőséget ad arra az önkormányzatoknak, hogy elővásárlási jogukkal átvegyék az ingatlanokat, de pénzhiány miatt ezzel nem tudnak élni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Vissza a főoldalra!

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?