21 °C Budapest

Egyösszegű visszafizetésnél elengednék a hitel egy részét

2009. augusztus 19. 08:17

A Magyar Hírlap információi szerint a magyar lakásállomány mintegy 40 %-a jelzálogjoggal terhelt és mára a lakók 10-15 %-a az árverezés árnyékában él. Naponta körülbelül 30-cal bővül a fedél nélküliek száma, a közüzemi számlákkal több, mint 700 ezren tartoznak.

A magyar lakások 40 %-a hitellel terhelt, ami 1,6 millió ember sorsát befolyásolja. Az ezekben lakók 10-15 %-át fenyegeti az árverezés veszélye, vagyis legalább 160 ezer embert, a közüzemi számlákkal tartozók száma pedig meghaladja a 700 ezret.

Egy országgyűlési javaslat szerint az adósnak lehetőséget kell adni arra is, hogy maga értékesítse ingatlanát, legfeljebb 12 hónapos moratóriummal. Szorgalmazzák a tartozás átütemezésének szabályozását is, valamint azt, hogy a MFB-n keresztül váltsák ki a fizetésképtelen adósok hiteleit.

Az előterjesztő szerint ki kellene terjeszteni a jogszabályok hatályát minden olyan magyar állampolgárra, aki munkája elvesztése miatt képtelen fizetni lakáshitelét. Bizonyos esetekben külön kedvezményt adnának az adósoknak abban az esetben, ha egy összegben visszafizetik a hitelt.

Speciális szabályozást javasolnak arra az esetre, amikor a forint árfolyamromlása miatt a hitel összege meghaladja az ingatlan értékét. A fizetésképtelenek védelmére eddig hozott intézkedések nem érték el céljukat. A törvény ugyan lehetőséget ad arra az önkormányzatoknak, hogy elővásárlási jogukkal átvegyék az ingatlanokat, de pénzhiány miatt ezzel nem tudnak élni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Vissza a főoldalra!

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm