10 °C Budapest

Egyösszegű visszafizetésnél elengednék a hitel egy részét

2009. augusztus 19. 08:17

A Magyar Hírlap információi szerint a magyar lakásállomány mintegy 40 %-a jelzálogjoggal terhelt és mára a lakók 10-15 %-a az árverezés árnyékában él. Naponta körülbelül 30-cal bővül a fedél nélküliek száma, a közüzemi számlákkal több, mint 700 ezren tartoznak.

A magyar lakások 40 %-a hitellel terhelt, ami 1,6 millió ember sorsát befolyásolja. Az ezekben lakók 10-15 %-át fenyegeti az árverezés veszélye, vagyis legalább 160 ezer embert, a közüzemi számlákkal tartozók száma pedig meghaladja a 700 ezret.

Egy országgyűlési javaslat szerint az adósnak lehetőséget kell adni arra is, hogy maga értékesítse ingatlanát, legfeljebb 12 hónapos moratóriummal. Szorgalmazzák a tartozás átütemezésének szabályozását is, valamint azt, hogy a MFB-n keresztül váltsák ki a fizetésképtelen adósok hiteleit.

Az előterjesztő szerint ki kellene terjeszteni a jogszabályok hatályát minden olyan magyar állampolgárra, aki munkája elvesztése miatt képtelen fizetni lakáshitelét. Bizonyos esetekben külön kedvezményt adnának az adósoknak abban az esetben, ha egy összegben visszafizetik a hitelt.

Speciális szabályozást javasolnak arra az esetre, amikor a forint árfolyamromlása miatt a hitel összege meghaladja az ingatlan értékét. A fizetésképtelenek védelmére eddig hozott intézkedések nem érték el céljukat. A törvény ugyan lehetőséget ad arra az önkormányzatoknak, hogy elővásárlási jogukkal átvegyék az ingatlanokat, de pénzhiány miatt ezzel nem tudnak élni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Vissza a főoldalra!

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 2. szombat
Lujza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem