29 °C Budapest

Egyösszegű visszafizetésnél elengednék a hitel egy részét

2009. augusztus 19. 08:17

A Magyar Hírlap információi szerint a magyar lakásállomány mintegy 40 %-a jelzálogjoggal terhelt és mára a lakók 10-15 %-a az árverezés árnyékában él. Naponta körülbelül 30-cal bővül a fedél nélküliek száma, a közüzemi számlákkal több, mint 700 ezren tartoznak.

A magyar lakások 40 %-a hitellel terhelt, ami 1,6 millió ember sorsát befolyásolja. Az ezekben lakók 10-15 %-át fenyegeti az árverezés veszélye, vagyis legalább 160 ezer embert, a közüzemi számlákkal tartozók száma pedig meghaladja a 700 ezret.

Egy országgyűlési javaslat szerint az adósnak lehetőséget kell adni arra is, hogy maga értékesítse ingatlanát, legfeljebb 12 hónapos moratóriummal. Szorgalmazzák a tartozás átütemezésének szabályozását is, valamint azt, hogy a MFB-n keresztül váltsák ki a fizetésképtelen adósok hiteleit.

Az előterjesztő szerint ki kellene terjeszteni a jogszabályok hatályát minden olyan magyar állampolgárra, aki munkája elvesztése miatt képtelen fizetni lakáshitelét. Bizonyos esetekben külön kedvezményt adnának az adósoknak abban az esetben, ha egy összegben visszafizetik a hitelt.

Speciális szabályozást javasolnak arra az esetre, amikor a forint árfolyamromlása miatt a hitel összege meghaladja az ingatlan értékét. A fizetésképtelenek védelmére eddig hozott intézkedések nem érték el céljukat. A törvény ugyan lehetőséget ad arra az önkormányzatoknak, hogy elővásárlási jogukkal átvegyék az ingatlanokat, de pénzhiány miatt ezzel nem tudnak élni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Vissza a főoldalra!

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?