17 °C Budapest

A 125 %-os lakáshitel kirúgta a sámlit az adósok alól

Pénzcentrum
2009. június 25. 17:02

Korábban a magas finanszírozású és a jövedelemigazolás nélküli hitelkonstrukciók (különösen ezek kombinációja) kapcsán számoltunk be arról, hogy az ügyfeleknek a lakásárak csökkenése miatt magasabb a fennálló tartozásuk, mint a fedezetként felajánlott ingatlan értéke, mára a normál jelzáloghitelesek közül is minden hatodik ezzel a problémával küzd Nagy-Britanniában.

Jelenleg már közel minden hatodik brit jelzáloghitelest érint, ezzel országos szintűvé vált a hitelek fedezetlensége. A legfrissebb jelentés szerint a Northern Rock ügyfelei körében 32 %-osra tehető azon ügyfelek aránya, akiknek több a tartozása, mint amennyit a lakása ér. A hitelintézet korábban a fedezet hitelbiztosítéki értékének 125 %-át is meghitelezte, mivel az ingatlan értékének megfelelő lakáshitelt személyi kölcsönnel egészítette ki.

Bajban a brit lakáspiac, eladósodtak a hitelesek Forrás: Guardian

A Bradford & Bingley, a Birmingham Midshires és az Alliance & Leicester egyaránt 20 % körüli arányról számoltak be. A felmérés rámutatott, hogy az országon belül területileg is jelentős eltérések mutatkoznak, míg például Sunderland környékén a hitelállomány 43,7 %-át sorolták a fent említett körbe, addig más területeken csak 10 % alatti arányról számoltak be.

Korábban: Fizet a bank, csak vidd el a hiteled máshová!

A fedezet értékét meghaladó tartozás tekintetében is jelentős különbségek mutatkoznak, ebben az összehasonlításban Cambridgshire áll az élen 13 369 fonttal (4,4 millió forinttal). Az új (csökkentett hitel/fedezet aránnyal nyújtott) lakáshitel igénylések száma az elmúlt hónapban egyébként meghaladta a 31 ezret, ami éves szinten 16 %-os növekedésnek felel meg.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem