0 °C Budapest

A 125 %-os lakáshitel kirúgta a sámlit az adósok alól

Pénzcentrum
2009. június 25. 17:02

Korábban a magas finanszírozású és a jövedelemigazolás nélküli hitelkonstrukciók (különösen ezek kombinációja) kapcsán számoltunk be arról, hogy az ügyfeleknek a lakásárak csökkenése miatt magasabb a fennálló tartozásuk, mint a fedezetként felajánlott ingatlan értéke, mára a normál jelzáloghitelesek közül is minden hatodik ezzel a problémával küzd Nagy-Britanniában.

Jelenleg már közel minden hatodik brit jelzáloghitelest érint, ezzel országos szintűvé vált a hitelek fedezetlensége. A legfrissebb jelentés szerint a Northern Rock ügyfelei körében 32 %-osra tehető azon ügyfelek aránya, akiknek több a tartozása, mint amennyit a lakása ér. A hitelintézet korábban a fedezet hitelbiztosítéki értékének 125 %-át is meghitelezte, mivel az ingatlan értékének megfelelő lakáshitelt személyi kölcsönnel egészítette ki.

Bajban a brit lakáspiac, eladósodtak a hitelesek Forrás: Guardian

A Bradford & Bingley, a Birmingham Midshires és az Alliance & Leicester egyaránt 20 % körüli arányról számoltak be. A felmérés rámutatott, hogy az országon belül területileg is jelentős eltérések mutatkoznak, míg például Sunderland környékén a hitelállomány 43,7 %-át sorolták a fent említett körbe, addig más területeken csak 10 % alatti arányról számoltak be.

Korábban: Fizet a bank, csak vidd el a hiteled máshová!

A fedezet értékét meghaladó tartozás tekintetében is jelentős különbségek mutatkoznak, ebben az összehasonlításban Cambridgshire áll az élen 13 369 fonttal (4,4 millió forinttal). Az új (csökkentett hitel/fedezet aránnyal nyújtott) lakáshitel igénylések száma az elmúlt hónapban egyébként meghaladta a 31 ezret, ami éves szinten 16 %-os növekedésnek felel meg.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 7. csütörtök
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem