14 °C Budapest

Ingyen okosíthatod magad szombaton megújuló energiákból!

Pénzcentrum
2009. április 16. 15:45

Csütörtöktől szombatig tart nyitva a kőbányai Vásárvárosban a RENEXPO Central Europe 2009, a régió legnagyobb megújulóenergia-ipari kiállítása, ahol 100 kiállító ad aktuális képet a megújulók kiaknázásának előremutató lehetőségeiről. Az idei RENEXPO fókuszában a közösségi, decentralizált, független energiatermelés áll, amelyben egyszerre kap szerepet a biomasszából és biogázból kinyert energia, a földhő és a napenergia hasznosítása egyaránt.


Az immár harmadik alkalommal megrendezett budapesti RENEXPO-t Dr. Heinz Kopetz, az Európai Biomassza Szövetség elnöke, valamint Paul Wanning, a Német Hőszivattyú Szövetség elnöke köszöntötte. 


Wanning szerint minden eszközt és lehetőséget meg kell ragadni a megújulók felhasználásáért, aki szerint ez a fejlődés kikerülhetetlen. Németországban a teljes politikai háttér felsorakozott a megújulók mellett, így a megújulóenergia-ipar rendkívül erős húzóágazattá fejlődött az elmúlt években. Ezáltal több nemcsak sok ezer munkahelyet jött létre, hanem csökkentették a CO2-kibocsátást és csúcstechnológiájú környezetipart fejlesztettek ki. Kiemelte, hogy e folyamatban a 10 éve működő augsburgi RENEXPO ebben jelentős szereppel bírt és úgy érzi, hogy a közép-európai RENEXPO ez a régióban is hasonló szereppel bír majd.


Johann-Georg Röhm, a RENEXPO alapítója kiemelte, hogy a megújuló energia iránti érdeklődés nyomán idén Ukrajna ad otthont az első kelet-európai RENEXPO-nak, továbbá jövőre is lesz RENEXPO Budapesten. 


Varga István, a RENEXPO-t szervező REECO Kft. ügyvezetője szerint a válság nyomán, egyfaja "New deal" kialakítására van lehetősége az országnak, hogy a megújuló energiaipar innovációs, foglalkoztatási, energiafüggetlenséget hozó és pénzügyi forrásokat felszabadító hatásai révén a válságkezelés aktív, jelentős eszközévé váljék, amely egyszerre ad megoldást az energia- társadalmi- foglalkoztatási- és hosszabb távon a klímaválságra egyaránt. Ezért mindennél fontosabb a szemléletváltás és a rendszerben történő gondolkozás, és az aktív cselekvés. E szemlélet előmozdításáért az április 18-i szombati napon - a regisztrációt követően - bárki ingyenesen látogathatja a RENEXPO kiállítását. 


"Partnerországként azért választottuk Németországot, mert ezen ágazatban e fejlődés jelentősen kötődik a németországi trendekhez, valamint Németország vezető szerepet tölt immár be - nemcsak a gyártásban és az exportban - hanem a fenntarthatóság szemléletének elterjesztésében" - tette hozzá Varga.


Trendek és újdonságok
A RENEXPO 2009 keretében a kiállítók mintegy 3500 négyzetméteren mutatják be a fűtéshez, hűtéshez, melegvíz készítéshez és villamosáram-termeléshez kapcsolódó megoldásaikat - közöttük számos energetikai-finanszírozási, minőségügyi és energetikai tervező cég is megtalálható. A kiállítók mintegy 60 százaléka magyarországi, míg a többi 40 százalék Németországból, Ausztriából, Kínából, Franciaroszágból és Romániából érkezett.


A gázfüggőség és a klímaváltozás mindenki által érzékelhető hatásaira tekintettel egyre több nemzetközi nagyvállalat is aktív kiállítóként vesz részt; így a megújulóenergiára alapozott klímatechnikával, így napkollektorokkal, hőszivattyú rendszerekkel és biomassza hasznosítással képviselteti magát többek között a Viesmann, a Samsung és a Herz. 


A nemzetközi hátterű energiaszolgáltatók közül az ELMÛ-ÉMÁSZ nemcsak lakossági, végfelhasználói energiatudatosságra igyekszik felhívni a figyelmet, hanem az áprilistól igénybe vehető GEO tarifára is. E díjszabás révén kilowattonként 43,50 forint helyett 28 forintért adja az áramot a szolgáltató a hőszivattyúk üzemeltetésére, vagyis mintegy 35 százalékot lehet így megtakarítani. Szakértői becslések szerint a geotarifával 30, 40, illetve a talajvizet is használó összetett hőszivattyú rendszerekkel akár 50-60 százalékos megtakarítás is realizálható a hagyományos fűtésrendszerekhez képest, így a korábbi 10 éves megtérülés az új tarifa révén harmadával is rövidülhet. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Kínai érdekeltségű gyártók első ízben jelennek meg az idei RENEXPO-n. A Lynx Finances Group-hoz tartozó tartozó CP-Solar által kínált panelek közvetlenül a napfényből termelnek elektromos áramot, amelyet helyben fel lehet használni, vagy inverter segítségével hálózatba lehet betáplálni. A cég - hasonlóan az Európában gyártott rendszerekhez - 5 év teljes körű jótállás mellett 20 év garanciát nyújt a energiatermelési kapacitás 90 százalékára a telepítést követő 20. év végéig, illetve 80 százalékot a 25. év végéig. 


A fotovoltaikus rendszerek között először látható a Samsung által kiállított, nagy hatásfokú világító LED-eket alkalmazó utcai világítótest, amely a hozzá kapcsolt fotovoltaikus energiatermelő egység és az elektronika révén a napsugárzásból termelt elektromos áramot hasznosítja.


A biomassza-termelők és forgalmazók, így a faapríték- és pelletgyártók jelentős számban, illetve szövetségi szinten is képviseltetik az iparágat. Ezzel párhuzamosan egyre több vállalkozás kínál már 2000 eurótól a gázfűtést kiváltani képes faelgázosító pellet kazánt - így például a Greenstove Kft. részletekben történő fizetési ütemezést tesz lehetővé a megrendelőnek, a gyártás idejére vonatkozóan.


Látványos a passzív, illetve az alacsony energiaigényű épületek hőcserélését, légfűtését illetve szellőztetését kínáló szolgáltatók jelenléte is, jellemzően átfogó műszaki telepítési háttérrel. Erre példa az Energotrade Kft. által kínált DUPLEX termékcsalád, amely légfűtést és szellőztetést egyaránt kínál, utóbbi esetében akár 91 százalékos hővisszanyerési aránnyal. Mindezt egy "levegő-levegő" típusú, szekrényre emlékeztető lemezes hővisszanyerő biztosítja.


A kiállítási szekcióban, az "Egyetemek Utcájában" a hazai egyetemek és főiskolák képviselői először mutatják be együtt a megújulók hasznosításához kapcsolódó megközelítésüket és projektjeiket. Emellett az Enterprise Europe Network, az ITDH és az INNOSTART által szervezett Nemzetközi Üzletember Találkozó az vállalkozások üzleti partnerkeresését támogatja.


A RENEXPO 2009 kiállítási szekciója a C pavilonban, illetve a kültéri standokon tekinthető meg, ahol természetesen üzletkötésre is van lehetőség, míg a 25-ös és a K épületekben sorra kerülő konferenciákon 100 egyetemi, kutatási és vállalati szakember osztja meg tapasztalatai, bemutatva a legjobb gyakorlatot, és a megvalósításhoz szükséges gazdaságossági, jogi, környezeti és technikai vonatkozású részleteket az alábbi témákban:
- Bioenergia: biomassza és biogáz helyben megtermelése és hasznosítása
- Fenntartható települések: saját zöldenergiát termelő- és azt helyben felhasználó települések gyakorlata
- Szolárenergia: a szolár termál rendszerek fejlesztési irányai
- Üzletember találkozó: a RENEXPO Central Europe 2009 fontos eseménye lesz a nemzetközi Enterprise Europe Network, az ITD és az INNOSTART által közösen szervezett International Business Matching, amely az érdeklődő cégek üzleti partnerkeresését és információcseréjét segíti elő.
- Megújuló energia klaszter Németországban - bemutatkozás, tapasztalatcsere, kooperációs lehetőségek.

NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17