Állami garancia a lakáslízingekre?

2009. február 26. 12:15

A Magyar Lízingszövetség szerint szükséges és fontos kiterjeszteni a kormány "lakásmentő csomagját" a lakáslízingre is. A március 2-i parlamenti szavazáshoz a támogatást a lízingre is kiterjesztő törvénymódosító indítványt nyújtott be a szövetség, hogy azok is részesüljenek az állami garanciából, akik számára a lakásfinanszírozáshoz a lakáslízing volt a legkedvezőbb megoldás.

A Parlament március 2-án szavaz az úgynevezett "lakásmentő csomag" törvénytervezetről. A törvény célja a válság miatt önhibájukon kívül munkanélkülivé vált magánszemélyek ingatlanhiteleire állami garanciát vállalni annak érdekében, hogy a hitelfelvevők ne kerüljenek az utcára fizetésképtelenség esetén.

A Lízingszövetség - amely évek óta lobbizik a minisztériumoknál, hogy szüntessék meg a lízinggel kapcsolatos diszkriminációt - módosító indítványt nyújtott be a törvénytervezethez, amelyben azt kérik, hogy az állami garanciavállalás terjedjen ki a lakáslízingre is.

" A törvénytervezet kizárólag a hitelfelvevőknek nyújtana segítséget, holott a lakáslízing szerződést kötött ügyfeleket ugyanúgy érinti a válság. Ha ebben a formában marad a törvény, akkor azok a jellemzően néhány éve dolgozó fiatalok kerülhetnek az utcára, akik lízingelték a lakásukat, mivel számukra a lakáslízing volt a legkedvezőbb megoldás" - hangsúlyozta Lévai Gábor, a Lízingszövetség főtitkára.

Egy hattagú család 4 kisgyermekkel tavaly májusban vásárolt jövedelem alapon használt lakást lízing segítségével, az ügyfél akkori jövedelme (üzletvezető volt egy kereskedelmi kft-nél) alapján a törlesztés megnyugtatóan belefért a család költségvetésébe. A férj a válság kapcsán elvesztette az állását, azóta álláskeresési járadékot kap, az anya pedig anyasági támogatást, ezek és a családi pótlék a család teljes jövedelme. Eddig a tartalékaikból fizették a lízingdíjakat, de azok hamarosan kimerülnek.

"Mivel a munkahelyem megszűnt és kilátásom sincs arra, hogy elhelyezkedjem - ez utóbbi panasz több, a Szövetség tagjaihoz érkező levélben is visszaköszön. Az az ügyfél is ezt írta, aki egy ismert biztonságtechnikai cég középvezetőjeként 2006 novemberében vásárolt új lakást jövedelem alapon, de néhány hónapja felmondtak neki." - tette hozzá Lévai Gábor.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Szövetség 2008 év végi adatai szerint a lakáslízing állomány 40 milliárd forintot tesz ki, ez a teljes finanszírozott lakásállomány 1%-a. Az új lakáshoz jutásnak ezt a formáját jellemzően pályakezdők, fiatal párok választják.

"Ha a garanciavállalást az állam nem terjeszti ki a lakáslízingre, akkor sok olyan család kerülhet az utcára, akik gyereket nevelnek, ezért egy keresetből élnek és ha ez a kereset megszűnik, nem lesznek képesek miből törleszteni a lízinget." - tette hozzá Lévai Gábor.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 8. szerda
Mihály
19. hét
Május 8.
Fagylalt nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 8. 21:14
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem