14 °C Budapest

Állami garancia a lakáslízingekre?

2009. február 26. 12:15

A Magyar Lízingszövetség szerint szükséges és fontos kiterjeszteni a kormány "lakásmentő csomagját" a lakáslízingre is. A március 2-i parlamenti szavazáshoz a támogatást a lízingre is kiterjesztő törvénymódosító indítványt nyújtott be a szövetség, hogy azok is részesüljenek az állami garanciából, akik számára a lakásfinanszírozáshoz a lakáslízing volt a legkedvezőbb megoldás.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Parlament március 2-án szavaz az úgynevezett "lakásmentő csomag" törvénytervezetről. A törvény célja a válság miatt önhibájukon kívül munkanélkülivé vált magánszemélyek ingatlanhiteleire állami garanciát vállalni annak érdekében, hogy a hitelfelvevők ne kerüljenek az utcára fizetésképtelenség esetén.

A Lízingszövetség - amely évek óta lobbizik a minisztériumoknál, hogy szüntessék meg a lízinggel kapcsolatos diszkriminációt - módosító indítványt nyújtott be a törvénytervezethez, amelyben azt kérik, hogy az állami garanciavállalás terjedjen ki a lakáslízingre is.

" A törvénytervezet kizárólag a hitelfelvevőknek nyújtana segítséget, holott a lakáslízing szerződést kötött ügyfeleket ugyanúgy érinti a válság. Ha ebben a formában marad a törvény, akkor azok a jellemzően néhány éve dolgozó fiatalok kerülhetnek az utcára, akik lízingelték a lakásukat, mivel számukra a lakáslízing volt a legkedvezőbb megoldás" - hangsúlyozta Lévai Gábor, a Lízingszövetség főtitkára.

Egy hattagú család 4 kisgyermekkel tavaly májusban vásárolt jövedelem alapon használt lakást lízing segítségével, az ügyfél akkori jövedelme (üzletvezető volt egy kereskedelmi kft-nél) alapján a törlesztés megnyugtatóan belefért a család költségvetésébe. A férj a válság kapcsán elvesztette az állását, azóta álláskeresési járadékot kap, az anya pedig anyasági támogatást, ezek és a családi pótlék a család teljes jövedelme. Eddig a tartalékaikból fizették a lízingdíjakat, de azok hamarosan kimerülnek.

"Mivel a munkahelyem megszűnt és kilátásom sincs arra, hogy elhelyezkedjem - ez utóbbi panasz több, a Szövetség tagjaihoz érkező levélben is visszaköszön. Az az ügyfél is ezt írta, aki egy ismert biztonságtechnikai cég középvezetőjeként 2006 novemberében vásárolt új lakást jövedelem alapon, de néhány hónapja felmondtak neki." - tette hozzá Lévai Gábor.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Szövetség 2008 év végi adatai szerint a lakáslízing állomány 40 milliárd forintot tesz ki, ez a teljes finanszírozott lakásállomány 1%-a. Az új lakáshoz jutásnak ezt a formáját jellemzően pályakezdők, fiatal párok választják.

"Ha a garanciavállalást az állam nem terjeszti ki a lakáslízingre, akkor sok olyan család kerülhet az utcára, akik gyereket nevelnek, ezért egy keresetből élnek és ha ez a kereset megszűnik, nem lesznek képesek miből törleszteni a lízinget." - tette hozzá Lévai Gábor.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?