18 °C Budapest

Lakásfelújítás alkalmi áron: kipattant a nagy ötlet!

Pénzcentrum
2008. december 4. 11:30

Minden rosszban van valami jó, mondják a brit lakáspiaci szakértők. Az elmúlt hónapokban folyamatosan arról számoltunk be, hogy mennyivel csökkentek a lakásárak, nincs munkája az építőiparban dolgozóknak és visszaesett a forgalma az építőanyagokat forgalmazó kereskedéseknek. Ezekből következik, hogy keresve sem találhatnánk alkalmasabb időpontot egy lakásfelújításra!

A lakásárak csökkenése annyira visszavetette az építési kedvet, hogy az építőipari vállalkozások versengenek egy-egy megbízásért. A visszaesés az építőanyagokat forgalmazó kereskedéseknek sem kedvezett, akik a szokásos év végi akciókon felül további engedményekkel várják a vásárlókat.

A régóta halogatott felújítási munkálatok ilyen feltételek mellett hirtelen aktuálissá váltak, a kedvező árak és az alacsonyabb munkadíjaknak köszönhetően nincs mire várni. Az országban egyre több család szenved a lakásárak csökkenése miatt, ezért nem könnyű őket meggyőzni, hogy egy olyan ingatlanra költsenek, amely folyamatosan veszít az értékéből.

A statisztikák szerint az emberek 12 %-kal kevesebbet költöttek felújításra, mint egy évvel ezelőtt, de sokan egyetértenek abban, hogy most érdemes hozzálátni a munkálatokhoz. A tulajdonosok versenyeztetik a vállalkozókat és magasabb minőségre is kedvezőbb árajánlatot harcolhatnak ki, ha elég rámenősek.

A számítások szerint a felújítási munkálatokon 10 % feletti megtakarítás érhető el. Aki a minőségre törekszik és nem szeretne a munkadíjon spórolni, az is nyerhet az alacsonyabb anyagárakon. Egyesek arra számítanak, hogy az árak tovább csökkennek és jövőre még olcsóbban lehet majd megvalósítani a munkálatokat.

A felújítással szinten tartható az ingatlan értéke, míg a szomszédos lakások és házak veszítenek belőle. De ez elsősorban a fűtéskorszerűsítésre, a nyílászáró cserére, a tető megerősítésére, vagy cseréjére és a szigetelési és javítási munkálatokra vonatkozik. Aki medencéről és egyedi dolgozószobáról álmodik, annak csalódnia kell majd az eladás során.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A munkálatok előtt érdemes szakértő tanácsát kérni, illetve a munkálatokhoz számos praktikus ötletet meríthetünk a magazinokból. Kiemelten kezeljük az energiatakarékos megoldásokat és a nagy szakértelmet igénylő feladatokhoz válasszunk megfelelő munkaerőt.

A szakértők szerint leginkább azoknak érdemes felújítani az otthonát, akik még évekig biztosan nem tervezik az eladást. Érdemes a kezdetektől jó minőségű anyagokat használni, ez az évek során meg fog térülni. Az előrejelzések szerint belátható időn belül nem valószínű még egy olyan mértékű áremelkedés, mint ami az elmúlt években zajlott le a szigetországban.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?