14 °C Budapest

Nincs miért tovább várni? Beindultak a lakásvásárlók!

Pénzcentrum
2008. november 4. 09:30

A zuhanó ingatlanárak számos brit első lakásvásárló számára hozták elérhető közelségbe a tranzakció megvalósítását, még akkor is, ha a finanszírozási lehetőségek szűkösebbek mint korábban - vélik a szakértők.

A National Association of Estate Agents adatai szerint optimizmusra adhat okot, hogy a vételi oldalon az augusztusi 8,3%-ról 9,5%-ra nőtt az első vásárlók aránya szeptemberre. Mindez az árcsökkenések mellett elsősorban annak köszönhető, hogy a banki mentőcsomagok hatására újra valamelyest könnyebb lett jelzáloghitelhez jutni a szigetországban.

Szakértők szerint az 5-6 héttel ezelőtti állapothoz képest látható a javulás, sokkal több hiteltermék van már a piacon, mint akkor. Bár a 100%-os finanszírozást nyújtó konstrukciók eltűntek, a 90%-os finanszírozást egyre többen vették fel újra a palettára.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy a brit alapkamat is csökkent, akkor összességében a hitelek ára is kedvező irányba mozdult el, ráadásul a vételárakból mostanában jelentős összegeket lehet alkudni is.

Akinek ez sem lenne elég, az meglehetősen érdekes vásárlásösztönző akciók közül szemezgethet: valahol elég a vételár 75%-át kifizetni, a fennmaradó összeget pedig elég 10 évvel később letenni. Egyes ingatlanok esetén a fejlesztő havi 1000 fontig meghatározott ideig átvállalja azok rezsiköltségét, akik még az idei évben beköltöznek.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06