6 °C Budapest

Valahol már elkezdődött: zuhannak az ingatlanárak!

Pénzcentrum
2008. október 16. 05:55

Lettország: elsőkből lesznek az utolsók? Évekkel ezelőtt a kelet-európai ingatlanpiacok a nem ritkán kétszámjegyű hozamoknak köszönhetően egyre inkább felkeltették a külföldi ingatlan befektetők érdeklődését. A hitelválság megjelenésével azonban a nyugat-európai beruházók mára a túlélésért küzdenek és megkezdték a tőke kivonását a régióból. Ez a tendencia az árakon is érződik elsősorban a Balti-államokban, ahol az indokolt szinttől magasabb mértékben emelkedtek az árak és az így keletkezett buborék kipukkanni látszik.

Lettország


A lett ingatlanok árváltozása 2005 és 2008 között reál- és nominál értéken (Forrás: Global Property Guide)

Ahogy azt a mellékelt ábra is mutatja az elmúlt két évben szabadesésben zuhannak a lett ingatlanárak. Az ország - amely korábban a befektetők esőszámú célpontja volt - rendkívüli mértékben megsínylette a váratlan ütemben fejlődő, majd abbamaradt beruházásokat.

A fővárosban közel 25 %-kal csökkentek a kínálati árak, de az értékesítést megnehezíti, hogy a belföldi felvevőpiac nem rendelkezik a kínálatnak megfelelő potenciállal. A kormányzat inflációs politikája, az ingatlanspekulációt visszaszorító intézkedései és a növekvő hitelkamatok egyaránt hozzájárultak a lakáspiac hanyatlásához.

2006-ban volt olyan időszak, amikor több mint másfélszeresére emelkedtek az árak, de idén reálértéken már 30 % feletti visszaesést regisztráltak az országban. Az országban korlátozták a hitelfelvételi lehetőségeket, felemelték a szükséges önerő mértékét és növekedtek a vagyonszerzéshez kapcsolódó illetékek is. A bankok csak hivatalos jövedelemigazolás mellett nyújtanak hitelt, miközben adókat vetnek ki a spekulatív ingatlanpiaci ügyletekre.

A statisztikai hivatal adatai szerint 2004 és 2006 között az átlagos négyzetméterár 148 latról (56 ezer forintról) 371 latra (140 ezer forintra emelkedett) emelkedett. Eközben a fővárosban 229 latról (86 ezer forintról) 583 latra (220 ezer forintra) nőtt az átlagos négyzetméterár. Az árrobbanás nem csak a fővárosra korlátozódott, hanem minden régióban felélénkült a piac.

Az erős kínálattal szemben a kereslet folyamatosan veszített a lendületéből és a piaci árbuborék egyre csak növekedett. A magántulajdonban lévő lakások aránya az elmúlt másfél évtizedben 21 %-ról 87 %-ra emelkedett. Az ország sikeresen átállt a piacgazdaságra és folyamatos gazdasági növekedést produkált, de ezzel a helyzettel nem tudott megbirkózni a piac és az árak zuhanni kezdtek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A jelzálogpiac folyamatos bővülése után 2006-ban az országos lakossági hitelállomány a bruttó nemzeti össztermék 29 %-át tette ki. Az alacsony kamatok további hitelfelvételekre ösztönözték a lakosságot, de a 3-4 %-os hitelkamatok már Lettországban is csak a múlt szép emlékeihez tartoznak.

Az ország elszakadását megelőzően évente körülbelül 10 ezer lakást építettek, majd ez a szám évről-évre csökkent. Az évtized elején a használatbavételi engedélyek száma nem érte el az ezret, majd a külföldiek megjelenésével előbb 6 ezerre, majd évi kilencezerre nőtt az átadott lakások száma.

Az infláció emelkedésével a kör bezárult, 1999 és 2003 között átlagosan évi 2,5 %-os infláció 2007-re 8,5 %-ra nőtt, ezzel jelentősen megdrágítva a hitelfelvételt. A gyors növekedés túlfűtötté tette a gazdaságot és ez megpecsételte a lakáspiac sorsát is.

Litvánia és Észtország: magasról lehet igazán nagyot esni

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem