Felkészülés a télre: tartsd féken a fűtésszámlád!

Pénzcentrum
2008. október 14. 05:40

Az időjárás előrejelzések még nem mutatnak pontos képet az előttünk álló téllel kapcsolatban, de amennyiben az hidegebb lesz, mint az előző, akkor tovább fokozódhat a lakossági fogyasztók körében az elégedetlenség. A helyzetet csak tovább súlyosbítaná egy újabb áremelés, de mielőtt beköszöntenek a csípős hideg éjszakák készüljünk fel a néhány trükkel a fűtésszámla kordában tartására.

Az energetikai szakértők és a szolgáltató cégek évről-évre egyre több zúgolódással tapasztalnak a fogyasztók körében a magas költségek miatt. Egy a lakosság körében végzett felmérés szerint a lakások fűtési költségének emelkedése a háztartások döntő többségének érzékenyen érinti a családi költségvetését.

Egyesek nem is értik, hogy mi áll az áremelések hátterében, mások nem is akarják, csak azt veszik észre, hogy hónapról-hónapra egyre nehezebben tudják kifizetni a számlákat. Ezzel a problémával nem vagyunk egyedül a kontinensen, más országokban is tapasztalták ezt a jelenséget, különösen a szegényebb rétegek és a nyugdíjasok körében.

Manapság egy átlagos panellakás éves fűtési költsége meghaladja a negyedmillió forintot, egy hónapra lebontva mintegy háromezer forinttal emelkedtek a költségek egy év alatt. További megszorítást jelenthet, hogy változik a támogatási rendszer és 2009-től szűkül a támogatási keret.

Amennyiben az időjárás nem lesz túl kegyes hazánkhoz és az idei tél hidegebb lesz, mint a tavalyi, akkor a becslések szerint több ezer háztartásnak jelenthet nehézséget a számlák kiegyenlítése. A drágább hitelköltségek mellé magasabb rezsi párosul majd, így a megélhetésre egyre kevesebb marad a pénztárcákban.

A hideg tél oda vezethet, hogy az egyedi gázfűtéses lakások tulajdonosai csak a leghidegebb órákban kapcsolják be a fűtést, egyébként csak takarékon használják. Mások nem a fűtésen spórolnak, különösen ahol kisgyermek van - hanem más jellegű háztartási kiadásokból kénytelenek visszavenni. Az előbbi ahhoz vezethet, hogy az emberek a saját lakásukban fáznak meg, az utóbbi pedig pénzhiányt okozhat.

A család anyagi viszonyaitól függően más-más prioritást élveznek az egyes kiadási kategóriák, de a lakás fűtése - mint alapvető szükséglet - mindig is a legfontosabbak közé tartozott. A kényelmi szempontok szem előtt tartása mellett a fogyasztóknak egyre inkább törni kell a fejüket azon, hogy hogyan lehetne mégis csökkenteni a kiadásokat.

A szakértők szerint a fa- és a gáztüzelésű kazánok cseréje egyaránt rövidtávon megtérül annak ellenére, hogy a kezdeti kiadások magasak. Abban az esetben, ha mára elavult technikával fűtjük a lakásunkat érdemes elgondolkodni a berendezések cseréjén. A nyílászárókat is ellenőrizzük, mert rengeteg hő tud távozni a lakásból akár egyetlen rossz szigetelés miatt is.

Ha egy új készülék beszerzése anyagi okok miatt nem jöhet szóba, akkor a lakónak olyan eszközöket kell alkalmazni, melyekkel csökkenthető a lakás hő-vesztesége. A felújítás egy olcsóbb megoldás, a rendszert pedig a fűtési szezon előtt mindenképpen nézessük át egy szakemberrel. A felújítás évente 8-15 %-kal csökkentheti a fűtésszámlát, ami 7-12 éves megtérülést jelenthet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A hőszabályzót ellenőriztetni és az ablakokat szigetelni nem olyan nagy munka, mégis jelentős mértékben csökkenhetnek a kiadásaink. A piaci árak az előrejelzések szerint tovább emelkedhetnek a téli hónapokban. A lakosság körében sokan átálltak a vegyes tüzelésű kazánok használatára, mert az olaj- és gázárak emelkedésével egyenesen arányosan a fűtésszámlák is növekedtek.

A fűtőberendezések és fűtőtestek szabályozása, a helyes beállítások - a hatékonyabb felhasználásnak köszönhetően - még emelkedő egységárak esetén is csökkenő számlát eredményezhetnek. A korábbi években a fűtési költségek a gáz bevezetésére ösztönözték az embereket, de a jelenlegi árak miatt az ilyen irányú igények csökkentek.

A hidegebb tél magasabb fogyasztást eredményezhet a kereslet növekedése pedig áremelkedésbe torkollhat. Az emberek többségének költségvetésére ez jelentős hatással lehet, ezért nem árt néhány olyan fűtésre alkalmas készülékkel is rendelkezni, amely nem gázzal működik.

A költségek csökkentésének egyik módja az, hogy a családi költségvetés megtervezésekor pontos adatokkal rendelkezzünk a háztartásunk energia szükségletére vonatkozóan. A pontos adatok ismerete segíthet kordában tartani a fűtésszámlát. Mielőtt beköszönt az igazán hideg tél, ellenőrizzük a berendezéseket, hogy azok olyan hatékonyan működjenek, ahogy csak lehet.

A lakás nyílászáróinak szigetelése mellett a meleg vizes csövek szigetelésével, a tömítések kijavításával további megtakarításokat érhetünk el. Egy programozható hő-szabályozóval csökkenthetjük a lakásban a hőmérsékletet abban az időszakban, amikor nem tartózkodunk otthon. Cseréljük modern, energiatakarékos készülékekre az elavult, régi berendezéseinket, bár az induló költségek magasak, a beruházás akár 4-5 év alatt is megtérülhet.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem