0 °C Budapest

Megvannak Európa legnagyobb építői

Pénzcentrum
2008. január 31. 15:31

A Deloitte európai építőiparra és infrastruktúrára szakosodott csoportja nemrégiben közzétette évente kiadott jelentését, amely az építőipari cégek teljesítményét vizsgálja. A tanulmány árbevétel alapján rangsorolja a 100 legnagyobb európai építőipari vállalatot, és megvizsgálja azokat az akadályokat, amelyeket az egyre több kihívást jelentő építőiparban ezeknek a cégeknek le kell küzdeniük.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az élenjárók
A tavalyi évhez hasonlóan Franciaország négy vállalattal jár az élen a tíz első európai építőipari cég közül, míg az Egyesült Királyság továbbra is dominálja a top 100 helyeket. Nyolcvanhárom társaság árbevétel növekedésről számolt be, köztük a spanyol Ferrovial Csoport a legnagyobb relatív építőiparból származó árbevétellel (4,0 milliárd euró). 2006-ban az átlag nettó bevétel 5,1% volt - a 2005-ös 3,7%-hoz képest. Bár a legnagyobb nemzetközi társaságok nettó bevétele növekedett a szektor más szereplőihez képest, az átlagos 2-5 milliárd eurós árbevétellel rendelkező társaságok magasabb nettó nyereségszintet értek el.

Új piacokra lépés
A legnagyobb vállalatok jelentős nemzetközi tevékenységet folytatnak, és új piacok felé terjeszkednek. Az Európai Unió számos korábbi kelet-közép európai szocialista gazdaságot magába foglaló bővítése és a kapcsolódó fejlődés rengeteg új lehetőséget kínál. A kelet-közép európai építőipari piac növekedése a következő évek során várhatóan folytatódni fog, különösen a középvállalatok esetében. Az európai építőipari vállalatok számára kínálkozó lehetőségek mellett egyúttal olyan kihívásokkal is szembe kell nézniük, amelyek megoldása elengedhetetlen a sikeres stratégiák megvalósításához.

Az Egyesült Államok infrastrukturális piaca
Az európai építőipari vállalatok előtt megnyílnak a lehetőségek, hogy betörjenek az Egyesült Államok piacára - ahol számos nagyobb vállalat már jelen van. Az Egyesült Államokban egyre nagyobb figyelmet szentelnek a szállítmányozási módszereknek - nem csak a növekvő forgalmi torlódások elkerülésére, hanem az elöregedő autópálya-hálózat javításának érdekében. Mivel az ilyen kezdeményezések költségei folyamatosan emelkednek, az ilyen projektek esetén a hagyományos finanszírozási formák egyre inkább átadják helyüket az állami-magán partnerkapcsolatokon (Public Private Partnership / PPP) alapuló finanszírozásnak, még ha az európainál lassabb ütemben is. Az európai építőipari vállalatok, nagyobb PPP tapasztalatuknál fogva előnyös helyzetben vannak, hogy mindezt hasznukra fordítsák.

Egyesült királyságbeli fúziós és felvásárlási (M&A) tevékenység
A Deloitte 2007-es, egyesült királyságbeli pénzügyi vezetőkkel és csoport finanszírozási igazgatókkal készített felmérése szerint a tőkebefektetések után a fúziók és felvásárlások szerepelnek a következő év toplistáján. A tanulmány áttekinti az elmúlt évben 2007 július végéig az Egyesült Királyságban folytatott M&A tevékenységet az amerikai másodlagos jelzálogpiac eseményei által generált globális részvénypiaci volatilitást megelőzően. Folyamatos tevékenység jellemzi a kivitelezési, építőipari és építőipari termékeket gyártó alszektorokat elsősorban a stabil piaci viszonyoknak, a tőkeáttételes finanszírozás lankadatlan lendületének és a kihívást jelentő üzleti céloknak köszönhetően. A tevékenység hátterében az építőipari megrendelések számának emelkedése, az infrastrukturális piac várható növekedése és az állami lakásépítési tevékenység fellendülése áll.
Előre tekintve erős az iparági optimizmus annak ellenére, hogy a következő évre szerényebb növekedés várható az építőiparban. Öt kamatemelés az előrejelzések szerint lassítja majd a fogyasztáson alapuló építőipari szektorokat, mint a magán lakásépítés, javítási és karbantartási tevékenység, valamint nagyobb óvatosság várható az ingatlan-befektetők részéről is. Az építőipari termékek gyártói azonban egyöntetűen pozitívan nyilatkoztak a következő évben várható termelési növekedésről.

A működőtőke kezelése
Az idén további olyan építőipari cégekről hallhattunk, amelyek veszteségesek, illetve jelentős korrekciókat kellett végezniük mérlegükben; ez lényeges fejlemény, hiszen a kivitelezők olyan versenypiacon működnek, ahol igen magasak az elemzők elvárásai, a közzétett eredményeket pedig kritikusan bírálják. A jelentés a hatékony készpénz és működőtőke kezelés fokozódó jelentőségét vizsgálja a hagyományos mércék mellett, mint az árbevétel illetve a profit.

A felelős vállalatirányítás javulása
Az erős irányítás mindig is kulcsfontosságú volt a projektek sikerét tekintve, azonban a hitelpiacok nemrégiben történt megrendülése nyomán valószínű, hogy szigorodni fognak a hitelezési feltételek, és a finanszírozók nagyobb bizonyosságot kívánnak majd a projekt menetét biztosító feltételek és a kockázatok kezelése terén.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 26. szerda
Vanda, Paula
4. hét
Január 26.
Nemzetközi vámnap
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?