Megvannak Európa legnagyobb építői

Pénzcentrum
2008. január 31. 15:31

A Deloitte európai építőiparra és infrastruktúrára szakosodott csoportja nemrégiben közzétette évente kiadott jelentését, amely az építőipari cégek teljesítményét vizsgálja. A tanulmány árbevétel alapján rangsorolja a 100 legnagyobb európai építőipari vállalatot, és megvizsgálja azokat az akadályokat, amelyeket az egyre több kihívást jelentő építőiparban ezeknek a cégeknek le kell küzdeniük.

Az élenjárók
A tavalyi évhez hasonlóan Franciaország négy vállalattal jár az élen a tíz első európai építőipari cég közül, míg az Egyesült Királyság továbbra is dominálja a top 100 helyeket. Nyolcvanhárom társaság árbevétel növekedésről számolt be, köztük a spanyol Ferrovial Csoport a legnagyobb relatív építőiparból származó árbevétellel (4,0 milliárd euró). 2006-ban az átlag nettó bevétel 5,1% volt - a 2005-ös 3,7%-hoz képest. Bár a legnagyobb nemzetközi társaságok nettó bevétele növekedett a szektor más szereplőihez képest, az átlagos 2-5 milliárd eurós árbevétellel rendelkező társaságok magasabb nettó nyereségszintet értek el.

Új piacokra lépés
A legnagyobb vállalatok jelentős nemzetközi tevékenységet folytatnak, és új piacok felé terjeszkednek. Az Európai Unió számos korábbi kelet-közép európai szocialista gazdaságot magába foglaló bővítése és a kapcsolódó fejlődés rengeteg új lehetőséget kínál. A kelet-közép európai építőipari piac növekedése a következő évek során várhatóan folytatódni fog, különösen a középvállalatok esetében. Az európai építőipari vállalatok számára kínálkozó lehetőségek mellett egyúttal olyan kihívásokkal is szembe kell nézniük, amelyek megoldása elengedhetetlen a sikeres stratégiák megvalósításához.

Az Egyesült Államok infrastrukturális piaca
Az európai építőipari vállalatok előtt megnyílnak a lehetőségek, hogy betörjenek az Egyesült Államok piacára - ahol számos nagyobb vállalat már jelen van. Az Egyesült Államokban egyre nagyobb figyelmet szentelnek a szállítmányozási módszereknek - nem csak a növekvő forgalmi torlódások elkerülésére, hanem az elöregedő autópálya-hálózat javításának érdekében. Mivel az ilyen kezdeményezések költségei folyamatosan emelkednek, az ilyen projektek esetén a hagyományos finanszírozási formák egyre inkább átadják helyüket az állami-magán partnerkapcsolatokon (Public Private Partnership / PPP) alapuló finanszírozásnak, még ha az európainál lassabb ütemben is. Az európai építőipari vállalatok, nagyobb PPP tapasztalatuknál fogva előnyös helyzetben vannak, hogy mindezt hasznukra fordítsák.

Egyesült királyságbeli fúziós és felvásárlási (M&A) tevékenység
A Deloitte 2007-es, egyesült királyságbeli pénzügyi vezetőkkel és csoport finanszírozási igazgatókkal készített felmérése szerint a tőkebefektetések után a fúziók és felvásárlások szerepelnek a következő év toplistáján. A tanulmány áttekinti az elmúlt évben 2007 július végéig az Egyesült Királyságban folytatott M&A tevékenységet az amerikai másodlagos jelzálogpiac eseményei által generált globális részvénypiaci volatilitást megelőzően. Folyamatos tevékenység jellemzi a kivitelezési, építőipari és építőipari termékeket gyártó alszektorokat elsősorban a stabil piaci viszonyoknak, a tőkeáttételes finanszírozás lankadatlan lendületének és a kihívást jelentő üzleti céloknak köszönhetően. A tevékenység hátterében az építőipari megrendelések számának emelkedése, az infrastrukturális piac várható növekedése és az állami lakásépítési tevékenység fellendülése áll.
Előre tekintve erős az iparági optimizmus annak ellenére, hogy a következő évre szerényebb növekedés várható az építőiparban. Öt kamatemelés az előrejelzések szerint lassítja majd a fogyasztáson alapuló építőipari szektorokat, mint a magán lakásépítés, javítási és karbantartási tevékenység, valamint nagyobb óvatosság várható az ingatlan-befektetők részéről is. Az építőipari termékek gyártói azonban egyöntetűen pozitívan nyilatkoztak a következő évben várható termelési növekedésről.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A működőtőke kezelése
Az idén további olyan építőipari cégekről hallhattunk, amelyek veszteségesek, illetve jelentős korrekciókat kellett végezniük mérlegükben; ez lényeges fejlemény, hiszen a kivitelezők olyan versenypiacon működnek, ahol igen magasak az elemzők elvárásai, a közzétett eredményeket pedig kritikusan bírálják. A jelentés a hatékony készpénz és működőtőke kezelés fokozódó jelentőségét vizsgálja a hagyományos mércék mellett, mint az árbevétel illetve a profit.

A felelős vállalatirányítás javulása
Az erős irányítás mindig is kulcsfontosságú volt a projektek sikerét tekintve, azonban a hitelpiacok nemrégiben történt megrendülése nyomán valószínű, hogy szigorodni fognak a hitelezési feltételek, és a finanszírozók nagyobb bizonyosságot kívánnak majd a projekt menetét biztosító feltételek és a kockázatok kezelése terén.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem