-1 °C Budapest

10 százalék alatt nőnek az új lakások árai, jövőre jöhet az igazi drágulás?

Pénzcentrum
2007. október 30. 13:13

Átlagos 5-7 százalékos növekedéssel számol az Otthon Centrum az új lakások piacán az idei évben, mondta el a ma tartott sajtótájékoztatón az ingatlanügynökség vezető elemzője, Valkó Dávid. A jelek szerint a becsült áremelkedés már megvalósult, az újlakások árainak további növekedésére az év utolsó két hónapjában már nem kell számítani.

Az áremelkedés mértéke azonban elmarad a vállalkozói költségek növekedésétől, így a piacon jelenleg tevékenykedő fejlesztőknek az idei évben mindenképpen szűkülő profittal kell kalkulálniuk. Ez alól kivételt csak néhány, jó helyen lévő beruházás képez, melynél 10-15 százalékkal emelhették az árakat. Újabb árnövekedési hullámot hozhat az OTÉK módosítás, a megemelt követelmények teljesítésével járó többletköltséget ugyanis valamilyen arányban biztosan tovább fogják hárítani a fejlesztők.

A vidéken jellemző ingatlanárakat tekintve elmondható, hogy az árak az új lakáspiacon ezen szegmensében átlagosan 10-15 százalékkal maradnak el a budapesti tömegpiac alsó kategóriájától. Persze ez csupán a nagyátlag, hiszen több nagyváros, így Debrecen és Győr esetében is találkozhatunk akár 400-500 ezer forintos négyzetméterárakkal dolgozó beruházással.

Új építésű társasházi lakások tranzakciós árai
Lakásár (ezer Ft/m2)
II.645
III.386
VI.458
VIII.338
IX.358
X.284
XI.420
XIII.363
XIV.346
XVIII.300
XXI.265
Győr225
Nyíregyháza222
Sopron245
Szeged220
Zalaegerszeg226

Forrás: Otthon Centrum


Használt lakások: lassuló piac, hullámzó teljesítmény

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A használt lakások piacán nem állapítható meg egyértelmű trend, főváros egyes kiemelt területein az árak növekedéséről, még más részeken stagnálásról, egyes megyékben pedig kifejezetten az árak csökkenéséről tanúskodnak a számok. Több olyan jogszabály módosítása is terítéken van azonban, amely jelentős változást hozhat a használt lakások piacán.

Az Otthon Centrum, saját tapasztalatai alapján, a használt lakások piacán körülbelül 10 százalékos forgalom-visszaeséssel számol az idei évben, ez együtt jár a piac egyre erősödő szegmentációjával. A vevők egyre válogatósabbak, és előre sorolják az elhelyezkedést és az építési évet a döntési tényezők hosszú sorában.

A használt ingatlanok piacán legnagyobb érdekessége, hogy elmaradt a panelek áresése, sőt több panel lakótelepekkel "jól ellátott" kerület irodavezetője is arról számolt be, hogy a felújított, tehát kívülről új szigetelést és nyílászárókat kapott panellakások versenyképesek az első lakásvásárlók körében.

Fővárosi telekpiac: kiszorultak a belső kerületekből a magyarok

A Lakáspiaci Monitor a fővárosi telekpiacot is górcső alá vette: a fejlesztésre is alkalmas telkek esetében az árak továbbra is növekednek, a legdinamikusabb emelkedéssel a IX. és a XI. kerületben szembesültek a most vásárló fejlesztők.

A belvárosi kerületekben egyre jellemző trenddé válik, hogy a külföldi vásárlókat könnyebben elérő vállalkozások kiszorítják a piacról a magyar fejlesztőket. Új trendként jelenik meg emellett, hogy a belvárosban a lakásépítéssel szemben egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az irodaházak és a szállodák.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 2. szombat
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem