10 százalék alatt nőnek az új lakások árai, jövőre jöhet az igazi drágulás?

Pénzcentrum
2007. október 30. 13:13

Átlagos 5-7 százalékos növekedéssel számol az Otthon Centrum az új lakások piacán az idei évben, mondta el a ma tartott sajtótájékoztatón az ingatlanügynökség vezető elemzője, Valkó Dávid. A jelek szerint a becsült áremelkedés már megvalósult, az újlakások árainak további növekedésére az év utolsó két hónapjában már nem kell számítani.

Az áremelkedés mértéke azonban elmarad a vállalkozói költségek növekedésétől, így a piacon jelenleg tevékenykedő fejlesztőknek az idei évben mindenképpen szűkülő profittal kell kalkulálniuk. Ez alól kivételt csak néhány, jó helyen lévő beruházás képez, melynél 10-15 százalékkal emelhették az árakat. Újabb árnövekedési hullámot hozhat az OTÉK módosítás, a megemelt követelmények teljesítésével járó többletköltséget ugyanis valamilyen arányban biztosan tovább fogják hárítani a fejlesztők.

A vidéken jellemző ingatlanárakat tekintve elmondható, hogy az árak az új lakáspiacon ezen szegmensében átlagosan 10-15 százalékkal maradnak el a budapesti tömegpiac alsó kategóriájától. Persze ez csupán a nagyátlag, hiszen több nagyváros, így Debrecen és Győr esetében is találkozhatunk akár 400-500 ezer forintos négyzetméterárakkal dolgozó beruházással.

Új építésű társasházi lakások tranzakciós árai
Lakásár (ezer Ft/m2)
II.645
III.386
VI.458
VIII.338
IX.358
X.284
XI.420
XIII.363
XIV.346
XVIII.300
XXI.265
Győr225
Nyíregyháza222
Sopron245
Szeged220
Zalaegerszeg226

Forrás: Otthon Centrum


Használt lakások: lassuló piac, hullámzó teljesítmény

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A használt lakások piacán nem állapítható meg egyértelmű trend, főváros egyes kiemelt területein az árak növekedéséről, még más részeken stagnálásról, egyes megyékben pedig kifejezetten az árak csökkenéséről tanúskodnak a számok. Több olyan jogszabály módosítása is terítéken van azonban, amely jelentős változást hozhat a használt lakások piacán.

Az Otthon Centrum, saját tapasztalatai alapján, a használt lakások piacán körülbelül 10 százalékos forgalom-visszaeséssel számol az idei évben, ez együtt jár a piac egyre erősödő szegmentációjával. A vevők egyre válogatósabbak, és előre sorolják az elhelyezkedést és az építési évet a döntési tényezők hosszú sorában.

A használt ingatlanok piacán legnagyobb érdekessége, hogy elmaradt a panelek áresése, sőt több panel lakótelepekkel "jól ellátott" kerület irodavezetője is arról számolt be, hogy a felújított, tehát kívülről új szigetelést és nyílászárókat kapott panellakások versenyképesek az első lakásvásárlók körében.

Fővárosi telekpiac: kiszorultak a belső kerületekből a magyarok

A Lakáspiaci Monitor a fővárosi telekpiacot is górcső alá vette: a fejlesztésre is alkalmas telkek esetében az árak továbbra is növekednek, a legdinamikusabb emelkedéssel a IX. és a XI. kerületben szembesültek a most vásárló fejlesztők.

A belvárosi kerületekben egyre jellemző trenddé válik, hogy a külföldi vásárlókat könnyebben elérő vállalkozások kiszorítják a piacról a magyar fejlesztőket. Új trendként jelenik meg emellett, hogy a belvárosban a lakásépítéssel szemben egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az irodaházak és a szállodák.

EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 8. 19:18