18 °C Budapest

A zöldövezetes beruházások húzzák a piacot?

Pénzcentrum
2007. október 10. 08:50

Noha az erős évkezdetet követően általában jelentős visszaesést érzékelhetett az elmúlt félévben a lakáspiac, egyes szegmensekben ez a visszaesés egyáltalán nem érvényesült. Stabil maradt például a budapesti zöldövezeti ingatlan beruházások piaca is. Szakértők az általános piaci visszaesést többek között azzal magyarázzák, hogy a gazdasági megszorító intézkedések ekkorra kezdtek érzékelhetővé válni a lakosság körében.

"Látni kell azonban, hogy az igényes fővárosi zöldövezeti beruházások célcsoportja kevésbé volt érzékeny ezekre a hatásokra" - ad magyarázatot a jelenségre Hajnal István, a Biggeorge's-NV vezérigazgatója. "Ezek a beruházások korábban is jelentős kereslettel szembesültek, sokszor nem is a pillanatnyi szükséglet, hanem a hosszú távú befektetési igények jelentik a motivációt. Amit ezekben a projektekben általában megtalál a vevő, hiszen a jó minőségben épülő, magas presztízzsel rendelkező területen épülő lakások ára középtávon jelentősen emelkedni fog, fokozatosan közelítve a ma még jelentősen magasabb európai árszínvonalat."

A vezérigazgató szavait megerősíti az Újbuda zöldövezeti részében megvalósuló Sasad Liget lakópark első és második ütemében épülő lakásainak értékesítési számai is, amelyek a nyári hónapokban is stabilan 10-15 eladásról tanúskodnak. Az első ütemhez tartozó, a nyár eleji alapkőletételt követő negyedévben szerkezetkészre felépült házakban kialakítandó lakásoknak immár több mint háromnegyede talált vevőre. Eközben a még csupán tervezőasztalon létező második ütem lakásainak is elkelt már több mint egyharmada.

Az első ütem lakásainak vonzerejét a finanszírozási feltételek is jelentősen növelik: noha a lakások készültségi foka csaknem elérte az 50 százalékot, a szerződéskötéskor továbbra is csupán tíz százalékot kell kifizetni. A fennmaradó 90 százalék túlnyomó részét - a Lakásvásár hetében lefoglalt lakások esetében a teljes fennmaradó részt - pedig a csupán az átadáskor kell kifizetni, ami a biztonság mellett lakáscsere esetében jelentős könnyebbséget is jelent a vevő számára.

Tekintettel arra, hogy egy körültekintő tervezési folyamatnak mekkora az időszükséglete, immár a Sasad Liget harmadik ütemének tervezése is időszerűvé vált. Az építészek Oscar-díját, a Prix D'Excellence-t 2006-ban elnyerő Zoboki Gábor tervező egységes koncepciója alapján kialakítandó Sasad Liget harmadik ütemének megtervezésére a "3h építésziroda" kapott megbízást. A Gunther Zsolt Ybl-díjas építész, és Csillag Katalin építész által vezetett iroda számos magyar és németországi, valamint ausztriai megbízást tudhat maga mögött lakó- és középületek tekintetében egyaránt. Az európai építészeti és kulturális kapcsolatokkal rendelkező csoport a progresszív építészeti magatartás képviselője, épületeikben jó érzékel teremtenek egyensúlyt újítás és hagyomány között

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?