16 °C Budapest

A zöldövezetes beruházások húzzák a piacot?

Pénzcentrum
2007. október 10. 08:50

Noha az erős évkezdetet követően általában jelentős visszaesést érzékelhetett az elmúlt félévben a lakáspiac, egyes szegmensekben ez a visszaesés egyáltalán nem érvényesült. Stabil maradt például a budapesti zöldövezeti ingatlan beruházások piaca is. Szakértők az általános piaci visszaesést többek között azzal magyarázzák, hogy a gazdasági megszorító intézkedések ekkorra kezdtek érzékelhetővé válni a lakosság körében.

"Látni kell azonban, hogy az igényes fővárosi zöldövezeti beruházások célcsoportja kevésbé volt érzékeny ezekre a hatásokra" - ad magyarázatot a jelenségre Hajnal István, a Biggeorge's-NV vezérigazgatója. "Ezek a beruházások korábban is jelentős kereslettel szembesültek, sokszor nem is a pillanatnyi szükséglet, hanem a hosszú távú befektetési igények jelentik a motivációt. Amit ezekben a projektekben általában megtalál a vevő, hiszen a jó minőségben épülő, magas presztízzsel rendelkező területen épülő lakások ára középtávon jelentősen emelkedni fog, fokozatosan közelítve a ma még jelentősen magasabb európai árszínvonalat."

A vezérigazgató szavait megerősíti az Újbuda zöldövezeti részében megvalósuló Sasad Liget lakópark első és második ütemében épülő lakásainak értékesítési számai is, amelyek a nyári hónapokban is stabilan 10-15 eladásról tanúskodnak. Az első ütemhez tartozó, a nyár eleji alapkőletételt követő negyedévben szerkezetkészre felépült házakban kialakítandó lakásoknak immár több mint háromnegyede talált vevőre. Eközben a még csupán tervezőasztalon létező második ütem lakásainak is elkelt már több mint egyharmada.

Az első ütem lakásainak vonzerejét a finanszírozási feltételek is jelentősen növelik: noha a lakások készültségi foka csaknem elérte az 50 százalékot, a szerződéskötéskor továbbra is csupán tíz százalékot kell kifizetni. A fennmaradó 90 százalék túlnyomó részét - a Lakásvásár hetében lefoglalt lakások esetében a teljes fennmaradó részt - pedig a csupán az átadáskor kell kifizetni, ami a biztonság mellett lakáscsere esetében jelentős könnyebbséget is jelent a vevő számára.

Tekintettel arra, hogy egy körültekintő tervezési folyamatnak mekkora az időszükséglete, immár a Sasad Liget harmadik ütemének tervezése is időszerűvé vált. Az építészek Oscar-díját, a Prix D'Excellence-t 2006-ban elnyerő Zoboki Gábor tervező egységes koncepciója alapján kialakítandó Sasad Liget harmadik ütemének megtervezésére a "3h építésziroda" kapott megbízást. A Gunther Zsolt Ybl-díjas építész, és Csillag Katalin építész által vezetett iroda számos magyar és németországi, valamint ausztriai megbízást tudhat maga mögött lakó- és középületek tekintetében egyaránt. Az európai építészeti és kulturális kapcsolatokkal rendelkező csoport a progresszív építészeti magatartás képviselője, épületeikben jó érzékel teremtenek egyensúlyt újítás és hagyomány között

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?