2007 lehet a mélypont

Pénzcentrum
2007. augusztus 23. 11:01

Az ECOSTAT 2007. II. negyedévi ingatlan-barométerének az év első negyedévi értékéhez viszonyítva 4,6 százalékos emelkedése főleg az ingatlan-beruházó és ingatlan-forgalmazó vállalkozások kiugróan magas optimizmusát tükrözi. E növekvő várakozást részben alátámasztja a KSH 2007. első fél évi legfrissebb jelentése a lakásépítésekről, építési engedélyekről, amely szerint a használatba vett lakások száma 2 százalékkal nőtt az elmúlt év azonos időszakához mérten. Továbbá több mint 21 ezer új lakásra adtak ki építési engedélyt, amely 7 százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőtti értéket. Az átlagosnál jobban nőtt (6%-kal) a vállalkozások által épített és értékesítésre szánt lakások száma.

Az ingatlanpiacot középtávon élénk növekedés jellemezte, a dinamikus fejlődést az utóbbi években kiegyensúlyozott bővülés, majd 2006-2007-ben kisebb lanyhulás követte.

2007-ben a lakáspiac stagnálásával, illetve kismértékű csökkenésével számolunk a kereslet szűkülése miatt. A telekpiac telítettség közeli állapotban van, a kereslet-kínálat egyensúlyba került, helyenként túlkínálat érzékelhető. Az árak az átlagos inflációt közelítő mértékben emelkednek.

Az új lakások építésére kiadott engedélyek másfél éves adatsora, valamint az építőipari rendelések volumene és összetétele alapján arra lehet számítani, hogy a lakásépítés 2007-ben éri el a mélypontját, a visszaesés mértéke kisebb lesz a tavalyinál.

Az elmúlt egy évben a lakosság mintegy 6 százaléka vásárolt lakóingatlant. A távhő díj év eleji drasztikus emelkedésekor a közhangulat alapján a lakótelepi lakások tömeges eladására számítottak. Az elmúlt fél évben ez a vélekedés nem igazolódott, nem mutatkozott látványos kínálatbővülés a panelpiacon, ennek oka lehet az is, hogy nem volt hosszú és hideg a tél, ami jelentősen tovább növelte volna a fűtési költséget. A használt lakás forgalmon belül 15-18 százalék közötti a panelek aránya.

A kivitelezők várakozásai szerint az új lakások ára éves átlagban 5-7 százalékkal emelkedik, a legkeresettebb, nagyméretű és jó felszereltségü lakások akár 10 százalékkal is drágulhatnak.

Összességében azzal számolunk, hogy 2007-ben az ingatlanok és lakások piaci forgalma lassul, az árak az átlagos inflációt közelítő mértékben emelkednek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A beruházó vállalkozások optimista várakozásai mutathatók ki konjunktúra indexükben, az elmúlt negyedévi igen alacsony érték majd 10,7 százalékponttal emelkedett, összességében 47,1 százalékra. Ez az érték önmagában nem magas, de azt mindenképpen mutatja, hogy a vállalkozások az ingatlanpiac élénkülésében bíznak, egyesek már az idén, többségük a jövő évtől kezdődően a létesítés és a forgalmazás élénkülésével számolnak.

2007 második negyedévében az ingatlan-forgalmazó vállalatok konjunktúra-indexe 5,4 százalékponttal növekedett az év első negyedévében mért alacsony értékhez viszonyítva. Ez azt jelenti, hogy az elkövetkező hat hónapban növekvő ingatlan-forgalommal és bérlési szándékkal számolnak a vállalkozások, s inkább a forgalom növekedését valószínűsítik, mint annak stagnálását vagy csökkenését.


Az ingatlanpiac szereplői 2007-re továbbra is az előre jelzett inflációnál magasabb árnövekedést várnak, majd minden területen. A kész ingatlanok csoportjában 2007. évre 6-11 százalékos árnövekedést prognosztizálnak az ingatlanforgalmazó cégek.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?