9 °C Budapest

Nyakunkon maradnak a lakások?

Pénzcentrum
2007. augusztus 14. 14:00

Az elmúlt 3 évben nem csökkentek olyan nagymértékben a lakáseladások Nagy-Britanniában, mint júliusban. A vásárlók mind arra várnak, hogy normalizálódjon a lakáspiaci helyzet, mivel félnek a kamatok emelkedésétől.

Az első lakás vásárlók érdeklődése 2004 augusztus óta nem volt ilyen alacsony szinten, mint a múlt hónapban. Az eladatlan ingatlanok száma pedig folyamatosan növekszik az év eleje óta. A kereslet visszaesése ellenére a lakásárak viszont emelkednek.

Rengeteg potenciális vásárló halasztja el a vásárlást, és inkább bérli tovább jelenlegi lakását, mert attól tartanak, hogy a mostani 5,75 százalékos kamatszint 6 százalékra növekszik a közeljövőben, ami jelentős többletterheket jelentene a vásárlóknak.

A kereslet csökkenése és a lakásárak növekedése együttesen tovább ronthatja a piaci helyzetet. A brit kormány júniusban jelentette be, hogy váratlan ugrás volt tapasztalható az árak terén, az éves ingatlanár inflációja 12,1 százalékos rekordot ért el. A havi infláció pedig a májusi 0,7 százalékhoz képest, júniusban több mint kétszeresére nőtt, 1,6 százalékra.

A szakértők továbbra is pesszimistán szemlélik az ingatlanpiac jövőjét, ugyanis a kereslet csökkenése, és az árak szárnyalása mellett tovább rontja a helyzetet, hogy egyre több, egyelőre eladhatatlan lakás kerül a piacra.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?