20 °C Budapest

Nyakunkon maradnak a lakások?

Pénzcentrum
2007. augusztus 14. 14:00

Az elmúlt 3 évben nem csökkentek olyan nagymértékben a lakáseladások Nagy-Britanniában, mint júliusban. A vásárlók mind arra várnak, hogy normalizálódjon a lakáspiaci helyzet, mivel félnek a kamatok emelkedésétől.

Az első lakás vásárlók érdeklődése 2004 augusztus óta nem volt ilyen alacsony szinten, mint a múlt hónapban. Az eladatlan ingatlanok száma pedig folyamatosan növekszik az év eleje óta. A kereslet visszaesése ellenére a lakásárak viszont emelkednek.

Rengeteg potenciális vásárló halasztja el a vásárlást, és inkább bérli tovább jelenlegi lakását, mert attól tartanak, hogy a mostani 5,75 százalékos kamatszint 6 százalékra növekszik a közeljövőben, ami jelentős többletterheket jelentene a vásárlóknak.

A kereslet csökkenése és a lakásárak növekedése együttesen tovább ronthatja a piaci helyzetet. A brit kormány júniusban jelentette be, hogy váratlan ugrás volt tapasztalható az árak terén, az éves ingatlanár inflációja 12,1 százalékos rekordot ért el. A havi infláció pedig a májusi 0,7 százalékhoz képest, júniusban több mint kétszeresére nőtt, 1,6 százalékra.

A szakértők továbbra is pesszimistán szemlélik az ingatlanpiac jövőjét, ugyanis a kereslet csökkenése, és az árak szárnyalása mellett tovább rontja a helyzetet, hogy egyre több, egyelőre eladhatatlan lakás kerül a piacra.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18