16 °C Budapest

Javuló hangulat a lakáspiacon: mégsem ütött be a krach

Pénzcentrum
2007. augusztus 7. 12:56

Ma tartotta szokásos, negyedéves sajtótájékoztatóját a GKI Gazdaságkutató Zrt, amely az AL Holding és az Ingatlan és Befektetés című folyóirat közreműködésével most is a legfrissebb ingatlanpiaci hírekről számolt be.

Akar László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke ismertette a felmérés eredményeit, melyekből megtudhattuk többek között, hogy a GKI által létrehozott budapesti ingatlanpiaci index, mely a lakás-, az iroda- az üzlethelyiség- és a raktárpiac várható helyzetéről tájékoztat, némileg javult. A piac továbbra is pesszimista, de a piaci szereplők várakozásai javultak, olyannyira, hogy az index egészen 2002 óta nem érte el az e hónapban jellemző mértéket.

A fejlesztők és a ingatlanközvetítők véleménye is közeledett az elmúlt három hónapban: míg az forgalmazók némiképp kedvezőbb fényben látják a jövőt, addig az ingatlanfejlesztők újra pesszimizmusra hajlanak. A jelenség okáról Illy Péter, az AL Holding Zrt vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy a háttérben mindenképpen az első negyedévre várt visszaesés elmaradása miatti öröm állhat, amely a második negyedévben tapasztaltak láttán pesszimizmusba fordult át. Bár megjegyezte a fejlesztők jövőképe most közelít leginkább a valós helyzethez.

Most már egyértelműen látszik, hogy az év elején prognosztizált csökkenés nem következett be a lakáspiacon, ahol az új lakások árai az AL Holding információ szerint közel 4,2 százalékkal nőttek az elmúlt egy évben. Ez alatta marad az építőanyag árak növekedéséből és a munkabér kifehérítéséből fakadó költségnövekménynek, bár e téren túlzottnak találtattak a fejlesztők saját becslései, melyek közel 8 százalékos építőanyag áremelkedést jósoltak.

A lakáspiacot a megkérdezettek többsége, 81 százaléka kínálati piacnak ítélte, 4 százalékuk pedig egyenesen erős túlkínálatról beszélt. A piaci szereplők megérzéseire némileg rácáfol, hogy az átadott lakások száma a tavalyi év azonos időszakával való összehasonlításban nőtt, és stagnál a készleten lévő ingatlanok mennyisége is.

Az adatok nem indokolják a piacon uralkodó pesszimizmust, sőt egyes részpiaci szegmensekben egyensúlyról, sőt akár túl-keresletről is beszélhetünk. Az azonban bizonyosnak látszik, hogy a jó beruházásokra továbbra is igény van. Új trendnek van kialakulóban, tudhattuk meg Illy Pétertől, a legújabban átadott beruházások esetében ugyanis az az általános tapasztalat, hogy az eladások a kisebb szortiment ellenére is felgyorsulnak az átadás után, akár 10-15 százalékkal.

A lakáspiaci kereslet visszaesését emellett az is cáfolja, hogy az árfolyamhatástól megtisztított hitelállomány jelentős mértékben növekedett az elmúlt egy esztendőben, a növekedési ütem még az előző évi mértéket is meghaladja. Ebben minden bizonnyal szerepet játszik az önrész mértékének csökkenése, mely egyre többek számára teszi lehetővé a lakáshoz jutást.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A növekedés érdekessége, hogy különösen erős volt azokban az időszakokban, amikor a forint gyengült, ebből arra lehet következtetni, hogy a sokkal tudatosabban vesz fel hitelt.

A piaci szegmensek közül az építési telkek esetében számítanak a szereplők a legnagyobb növekedésre, a piac azonban már korántsem tündököl régi fényében, amikor az árak növekedésének mértéke kétszámjegyű volt.

A legfrissebb statisztikai adatok szerint júliusban nőtt a kiadott építési engedélyek száma, ebből azonban nehéz lenne messzemenő következtetéseket levonni, főként azért mert a külföldi fejlesztők szeretnek már olyan projekteket átvenni, amelyekre már megvan az engedély.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem