18 °C Budapest

Javuló hangulat a lakáspiacon: mégsem ütött be a krach

Pénzcentrum
2007. augusztus 7. 12:56

Ma tartotta szokásos, negyedéves sajtótájékoztatóját a GKI Gazdaságkutató Zrt, amely az AL Holding és az Ingatlan és Befektetés című folyóirat közreműködésével most is a legfrissebb ingatlanpiaci hírekről számolt be.

Akar László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke ismertette a felmérés eredményeit, melyekből megtudhattuk többek között, hogy a GKI által létrehozott budapesti ingatlanpiaci index, mely a lakás-, az iroda- az üzlethelyiség- és a raktárpiac várható helyzetéről tájékoztat, némileg javult. A piac továbbra is pesszimista, de a piaci szereplők várakozásai javultak, olyannyira, hogy az index egészen 2002 óta nem érte el az e hónapban jellemző mértéket.

A fejlesztők és a ingatlanközvetítők véleménye is közeledett az elmúlt három hónapban: míg az forgalmazók némiképp kedvezőbb fényben látják a jövőt, addig az ingatlanfejlesztők újra pesszimizmusra hajlanak. A jelenség okáról Illy Péter, az AL Holding Zrt vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy a háttérben mindenképpen az első negyedévre várt visszaesés elmaradása miatti öröm állhat, amely a második negyedévben tapasztaltak láttán pesszimizmusba fordult át. Bár megjegyezte a fejlesztők jövőképe most közelít leginkább a valós helyzethez.

Most már egyértelműen látszik, hogy az év elején prognosztizált csökkenés nem következett be a lakáspiacon, ahol az új lakások árai az AL Holding információ szerint közel 4,2 százalékkal nőttek az elmúlt egy évben. Ez alatta marad az építőanyag árak növekedéséből és a munkabér kifehérítéséből fakadó költségnövekménynek, bár e téren túlzottnak találtattak a fejlesztők saját becslései, melyek közel 8 százalékos építőanyag áremelkedést jósoltak.

A lakáspiacot a megkérdezettek többsége, 81 százaléka kínálati piacnak ítélte, 4 százalékuk pedig egyenesen erős túlkínálatról beszélt. A piaci szereplők megérzéseire némileg rácáfol, hogy az átadott lakások száma a tavalyi év azonos időszakával való összehasonlításban nőtt, és stagnál a készleten lévő ingatlanok mennyisége is.

Az adatok nem indokolják a piacon uralkodó pesszimizmust, sőt egyes részpiaci szegmensekben egyensúlyról, sőt akár túl-keresletről is beszélhetünk. Az azonban bizonyosnak látszik, hogy a jó beruházásokra továbbra is igény van. Új trendnek van kialakulóban, tudhattuk meg Illy Pétertől, a legújabban átadott beruházások esetében ugyanis az az általános tapasztalat, hogy az eladások a kisebb szortiment ellenére is felgyorsulnak az átadás után, akár 10-15 százalékkal.

A lakáspiaci kereslet visszaesését emellett az is cáfolja, hogy az árfolyamhatástól megtisztított hitelállomány jelentős mértékben növekedett az elmúlt egy esztendőben, a növekedési ütem még az előző évi mértéket is meghaladja. Ebben minden bizonnyal szerepet játszik az önrész mértékének csökkenése, mely egyre többek számára teszi lehetővé a lakáshoz jutást.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A növekedés érdekessége, hogy különösen erős volt azokban az időszakokban, amikor a forint gyengült, ebből arra lehet következtetni, hogy a sokkal tudatosabban vesz fel hitelt.

A piaci szegmensek közül az építési telkek esetében számítanak a szereplők a legnagyobb növekedésre, a piac azonban már korántsem tündököl régi fényében, amikor az árak növekedésének mértéke kétszámjegyű volt.

A legfrissebb statisztikai adatok szerint júliusban nőtt a kiadott építési engedélyek száma, ebből azonban nehéz lenne messzemenő következtetéseket levonni, főként azért mert a külföldi fejlesztők szeretnek már olyan projekteket átvenni, amelyekre már megvan az engedély.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18