17 °C Budapest

Javuló hangulat a lakáspiacon: mégsem ütött be a krach

Pénzcentrum
2007. augusztus 7. 12:56

Ma tartotta szokásos, negyedéves sajtótájékoztatóját a GKI Gazdaságkutató Zrt, amely az AL Holding és az Ingatlan és Befektetés című folyóirat közreműködésével most is a legfrissebb ingatlanpiaci hírekről számolt be.

Akar László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke ismertette a felmérés eredményeit, melyekből megtudhattuk többek között, hogy a GKI által létrehozott budapesti ingatlanpiaci index, mely a lakás-, az iroda- az üzlethelyiség- és a raktárpiac várható helyzetéről tájékoztat, némileg javult. A piac továbbra is pesszimista, de a piaci szereplők várakozásai javultak, olyannyira, hogy az index egészen 2002 óta nem érte el az e hónapban jellemző mértéket.

A fejlesztők és a ingatlanközvetítők véleménye is közeledett az elmúlt három hónapban: míg az forgalmazók némiképp kedvezőbb fényben látják a jövőt, addig az ingatlanfejlesztők újra pesszimizmusra hajlanak. A jelenség okáról Illy Péter, az AL Holding Zrt vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy a háttérben mindenképpen az első negyedévre várt visszaesés elmaradása miatti öröm állhat, amely a második negyedévben tapasztaltak láttán pesszimizmusba fordult át. Bár megjegyezte a fejlesztők jövőképe most közelít leginkább a valós helyzethez.

Most már egyértelműen látszik, hogy az év elején prognosztizált csökkenés nem következett be a lakáspiacon, ahol az új lakások árai az AL Holding információ szerint közel 4,2 százalékkal nőttek az elmúlt egy évben. Ez alatta marad az építőanyag árak növekedéséből és a munkabér kifehérítéséből fakadó költségnövekménynek, bár e téren túlzottnak találtattak a fejlesztők saját becslései, melyek közel 8 százalékos építőanyag áremelkedést jósoltak.

A lakáspiacot a megkérdezettek többsége, 81 százaléka kínálati piacnak ítélte, 4 százalékuk pedig egyenesen erős túlkínálatról beszélt. A piaci szereplők megérzéseire némileg rácáfol, hogy az átadott lakások száma a tavalyi év azonos időszakával való összehasonlításban nőtt, és stagnál a készleten lévő ingatlanok mennyisége is.

Az adatok nem indokolják a piacon uralkodó pesszimizmust, sőt egyes részpiaci szegmensekben egyensúlyról, sőt akár túl-keresletről is beszélhetünk. Az azonban bizonyosnak látszik, hogy a jó beruházásokra továbbra is igény van. Új trendnek van kialakulóban, tudhattuk meg Illy Pétertől, a legújabban átadott beruházások esetében ugyanis az az általános tapasztalat, hogy az eladások a kisebb szortiment ellenére is felgyorsulnak az átadás után, akár 10-15 százalékkal.

A lakáspiaci kereslet visszaesését emellett az is cáfolja, hogy az árfolyamhatástól megtisztított hitelállomány jelentős mértékben növekedett az elmúlt egy esztendőben, a növekedési ütem még az előző évi mértéket is meghaladja. Ebben minden bizonnyal szerepet játszik az önrész mértékének csökkenése, mely egyre többek számára teszi lehetővé a lakáshoz jutást.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A növekedés érdekessége, hogy különösen erős volt azokban az időszakokban, amikor a forint gyengült, ebből arra lehet következtetni, hogy a sokkal tudatosabban vesz fel hitelt.

A piaci szegmensek közül az építési telkek esetében számítanak a szereplők a legnagyobb növekedésre, a piac azonban már korántsem tündököl régi fényében, amikor az árak növekedésének mértéke kétszámjegyű volt.

A legfrissebb statisztikai adatok szerint júliusban nőtt a kiadott építési engedélyek száma, ebből azonban nehéz lenne messzemenő következtetéseket levonni, főként azért mert a külföldi fejlesztők szeretnek már olyan projekteket átvenni, amelyekre már megvan az engedély.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?