3 °C Budapest

Mi a gond az új lakásokkal? Szárezrekbe kerülhetnek az apró részletek...

Pénzcentrum
2007. július 20. 05:40

Kell a változás, ezt senki sem vitatja... Élhetőbb életterek, megszűnő mini lakások, egyre növekvő alapterület és ezzel együtt emelkedő árak jellemezhetik az új lakások piacát, amennyiben életbe lép a jelenleg még csupán rendelettervezetként létező módosítás, mely a jelenleg érvényben lévő településrendezési és építési kormányrendelet egyes részeit egészítené ki, vagy változtatná meg.

A tervezett változtatásokhoz bárki hozzáférhet, már ha eléggé tapasztalt kereső ahhoz, hogy az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium honlapján megtalálja a dokumentumot. A minisztérium július 13-ig a várta a véleményeket és javaslatokat a módosítással kapcsolatban, ennek feldolgozása jelenleg is folyik.

Bár a tervezet véglegesítése még nem történt meg, a nyilvánosságra hozott módosítási javaslatban szereplő információk már több újságban is megjelentek, így még a rendelet parlament elé kerülése előtt megindultak a különböző piaci hírek arról, vajon milyen változásokat hoz majd az ingatlanárak és a fejlesztők életében a módosítás.

A gyakorta ellentétes vagy nagyon eltérő vélemények miatt ügy döntöttünk mi is utánajárunk, és megkérdeztük a két legnagyobb ingatlanügynökséget, fejlesztőket, az Ingatlanszövetséget és a Magyar Építészkamarát, valamint a rendelet felelősét, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumot.

Ellentétes érzések: kell a változás!

Bár bizonyos kifogásokkal szinte minden megkérdezett érintett rendelkezik az OTÉK módosítási tervezetével kapcsolatban, abban mindenki egyetért, hogy az 1997 óta érvényben lévő rendelet megérett a pontosításra, és bizonyos kérdések tekintetében a jelentős változtatásokra is.

Az általunk megkérdezett piaci szereplők között egyetértés volt abban a kérdésben is, hogy a rendelet bizonyos elemei a jelenlegi piaci gyakorlatot követik (legalábbis, amit már egyes fejlesztők alkalmaznak), ezeket rögzítik jogszabályban. Illetve olyan előremutató intézkedésekről is beszámoltak, mint az akadálymentesítés, ennek anyagi vonzatáról még nem születtek meg a becslések.

A fejlesztők és a megkérdezett ingatlanközvetítők is hosszasan sorolták azonban az apróbb problémákat, és pontatlanságokat, amelyek a későbbiekben megnehezíthetik mind a vevők, mind pedig az ingatlan beruházók életét. A következőkben ezért néhány bekezdés erejéig foglalkozunk a szakemberek által felvetett problémákkal.

Garázs kívül-belül: nagy kérdések egy kis helységgel kapcsolatban

A legtöbb kifogás a garázsok elhelyezésével és méretével kapcsolatban merül fel. Földi Tibor, a Cordia Zrt. vezérigazgatója lapunknak elmondta, hogy a legnagyobb problémát a garázsokkal kapcsolatban az önkormányzatok azon jogának korlátozása jelenti, mely szerint plusz-mínusz ötven százalékig eltérhetnek az eredetileg megkövetelt garázsszámtól.

A rendelkezést a tervezet oly módon változtatná meg, hogy az önkormányzatok csakis felfelé módosíthatnák a számokat, vagyis minden beruházásban egy lakáshoz legalább egy garázst kellene építeni. Ez jelentős visszafogó erőt jelenthet a piacon, hiszen nem minden kerület esetében van igény ennyi parkoló-helyiségre.

Emellett ugyancsak gondot jelenthet, hogy a 6 lakásnál nagyobb társasházak esetében a garázsokat mindenképpen az épületen belül kell elhelyezni, amely jelentős többletkiadást okozhat a fejlesztőnek, így végeredményben mindenképpen a vevők pénztárcáját vékonyítaná.

A garázsok méretére vonatkozó szabályozás is egy kétes pont, mert a tervezet arra kötelezi a fejlesztőt, hogy legalább akkora garázst építsen, amelybena vezető oldali ajtó teljesen kinyitható. Arról azonban nem rendelkezik, hogy a kérdéses gépjárműnek egy kisautónak vagy egy katonai terepjárónak kell-e lennie. A fejlesztők üdvözlik a nemes célt, amely a rendkívül szűkös 220 centiméteres garázsok felszámolása, azonban véleményük szerint a pontatlanságok nem segítik a helyzet tisztázását.

Drágulni fognak a lakások - de mennyivel?

Alapterület-növelés: sokba kerülhet az élhető élettér?

Két olyan módosítás is terítékre került, amely jelentős mértékben megnövelheti a minimális alapterületet, így teljesítve azt a célt, hogy a nehezen bútorozható garzonok és felszabdalt, kis alapterületű lakások építése megszűnjön.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?