Mi a gond az új lakásokkal? Szárezrekbe kerülhetnek az apró részletek...

Pénzcentrum
2007. július 20. 05:40

Kell a változás, ezt senki sem vitatja... Élhetőbb életterek, megszűnő mini lakások, egyre növekvő alapterület és ezzel együtt emelkedő árak jellemezhetik az új lakások piacát, amennyiben életbe lép a jelenleg még csupán rendelettervezetként létező módosítás, mely a jelenleg érvényben lévő településrendezési és építési kormányrendelet egyes részeit egészítené ki, vagy változtatná meg.

A tervezett változtatásokhoz bárki hozzáférhet, már ha eléggé tapasztalt kereső ahhoz, hogy az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium honlapján megtalálja a dokumentumot. A minisztérium július 13-ig a várta a véleményeket és javaslatokat a módosítással kapcsolatban, ennek feldolgozása jelenleg is folyik.

Bár a tervezet véglegesítése még nem történt meg, a nyilvánosságra hozott módosítási javaslatban szereplő információk már több újságban is megjelentek, így még a rendelet parlament elé kerülése előtt megindultak a különböző piaci hírek arról, vajon milyen változásokat hoz majd az ingatlanárak és a fejlesztők életében a módosítás.

A gyakorta ellentétes vagy nagyon eltérő vélemények miatt ügy döntöttünk mi is utánajárunk, és megkérdeztük a két legnagyobb ingatlanügynökséget, fejlesztőket, az Ingatlanszövetséget és a Magyar Építészkamarát, valamint a rendelet felelősét, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumot.

Ellentétes érzések: kell a változás!

Bár bizonyos kifogásokkal szinte minden megkérdezett érintett rendelkezik az OTÉK módosítási tervezetével kapcsolatban, abban mindenki egyetért, hogy az 1997 óta érvényben lévő rendelet megérett a pontosításra, és bizonyos kérdések tekintetében a jelentős változtatásokra is.

Az általunk megkérdezett piaci szereplők között egyetértés volt abban a kérdésben is, hogy a rendelet bizonyos elemei a jelenlegi piaci gyakorlatot követik (legalábbis, amit már egyes fejlesztők alkalmaznak), ezeket rögzítik jogszabályban. Illetve olyan előremutató intézkedésekről is beszámoltak, mint az akadálymentesítés, ennek anyagi vonzatáról még nem születtek meg a becslések.

A fejlesztők és a megkérdezett ingatlanközvetítők is hosszasan sorolták azonban az apróbb problémákat, és pontatlanságokat, amelyek a későbbiekben megnehezíthetik mind a vevők, mind pedig az ingatlan beruházók életét. A következőkben ezért néhány bekezdés erejéig foglalkozunk a szakemberek által felvetett problémákkal.

Garázs kívül-belül: nagy kérdések egy kis helységgel kapcsolatban

A legtöbb kifogás a garázsok elhelyezésével és méretével kapcsolatban merül fel. Földi Tibor, a Cordia Zrt. vezérigazgatója lapunknak elmondta, hogy a legnagyobb problémát a garázsokkal kapcsolatban az önkormányzatok azon jogának korlátozása jelenti, mely szerint plusz-mínusz ötven százalékig eltérhetnek az eredetileg megkövetelt garázsszámtól.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A rendelkezést a tervezet oly módon változtatná meg, hogy az önkormányzatok csakis felfelé módosíthatnák a számokat, vagyis minden beruházásban egy lakáshoz legalább egy garázst kellene építeni. Ez jelentős visszafogó erőt jelenthet a piacon, hiszen nem minden kerület esetében van igény ennyi parkoló-helyiségre.

Emellett ugyancsak gondot jelenthet, hogy a 6 lakásnál nagyobb társasházak esetében a garázsokat mindenképpen az épületen belül kell elhelyezni, amely jelentős többletkiadást okozhat a fejlesztőnek, így végeredményben mindenképpen a vevők pénztárcáját vékonyítaná.

A garázsok méretére vonatkozó szabályozás is egy kétes pont, mert a tervezet arra kötelezi a fejlesztőt, hogy legalább akkora garázst építsen, amelybena vezető oldali ajtó teljesen kinyitható. Arról azonban nem rendelkezik, hogy a kérdéses gépjárműnek egy kisautónak vagy egy katonai terepjárónak kell-e lennie. A fejlesztők üdvözlik a nemes célt, amely a rendkívül szűkös 220 centiméteres garázsok felszámolása, azonban véleményük szerint a pontatlanságok nem segítik a helyzet tisztázását.

Drágulni fognak a lakások - de mennyivel?

Alapterület-növelés: sokba kerülhet az élhető élettér?

Két olyan módosítás is terítékre került, amely jelentős mértékben megnövelheti a minimális alapterületet, így teljesítve azt a célt, hogy a nehezen bútorozható garzonok és felszabdalt, kis alapterületű lakások építése megszűnjön.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem