16 °C Budapest

Mi a gond az új lakásokkal? Szárezrekbe kerülhetnek az apró részletek...

Pénzcentrum
2007. július 20. 05:40

Kell a változás, ezt senki sem vitatja... Élhetőbb életterek, megszűnő mini lakások, egyre növekvő alapterület és ezzel együtt emelkedő árak jellemezhetik az új lakások piacát, amennyiben életbe lép a jelenleg még csupán rendelettervezetként létező módosítás, mely a jelenleg érvényben lévő településrendezési és építési kormányrendelet egyes részeit egészítené ki, vagy változtatná meg.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A tervezett változtatásokhoz bárki hozzáférhet, már ha eléggé tapasztalt kereső ahhoz, hogy az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium honlapján megtalálja a dokumentumot. A minisztérium július 13-ig a várta a véleményeket és javaslatokat a módosítással kapcsolatban, ennek feldolgozása jelenleg is folyik.

Bár a tervezet véglegesítése még nem történt meg, a nyilvánosságra hozott módosítási javaslatban szereplő információk már több újságban is megjelentek, így még a rendelet parlament elé kerülése előtt megindultak a különböző piaci hírek arról, vajon milyen változásokat hoz majd az ingatlanárak és a fejlesztők életében a módosítás.

A gyakorta ellentétes vagy nagyon eltérő vélemények miatt ügy döntöttünk mi is utánajárunk, és megkérdeztük a két legnagyobb ingatlanügynökséget, fejlesztőket, az Ingatlanszövetséget és a Magyar Építészkamarát, valamint a rendelet felelősét, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumot.

Ellentétes érzések: kell a változás!

Bár bizonyos kifogásokkal szinte minden megkérdezett érintett rendelkezik az OTÉK módosítási tervezetével kapcsolatban, abban mindenki egyetért, hogy az 1997 óta érvényben lévő rendelet megérett a pontosításra, és bizonyos kérdések tekintetében a jelentős változtatásokra is.

Az általunk megkérdezett piaci szereplők között egyetértés volt abban a kérdésben is, hogy a rendelet bizonyos elemei a jelenlegi piaci gyakorlatot követik (legalábbis, amit már egyes fejlesztők alkalmaznak), ezeket rögzítik jogszabályban. Illetve olyan előremutató intézkedésekről is beszámoltak, mint az akadálymentesítés, ennek anyagi vonzatáról még nem születtek meg a becslések.

A fejlesztők és a megkérdezett ingatlanközvetítők is hosszasan sorolták azonban az apróbb problémákat, és pontatlanságokat, amelyek a későbbiekben megnehezíthetik mind a vevők, mind pedig az ingatlan beruházók életét. A következőkben ezért néhány bekezdés erejéig foglalkozunk a szakemberek által felvetett problémákkal.

Garázs kívül-belül: nagy kérdések egy kis helységgel kapcsolatban

A legtöbb kifogás a garázsok elhelyezésével és méretével kapcsolatban merül fel. Földi Tibor, a Cordia Zrt. vezérigazgatója lapunknak elmondta, hogy a legnagyobb problémát a garázsokkal kapcsolatban az önkormányzatok azon jogának korlátozása jelenti, mely szerint plusz-mínusz ötven százalékig eltérhetnek az eredetileg megkövetelt garázsszámtól.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A rendelkezést a tervezet oly módon változtatná meg, hogy az önkormányzatok csakis felfelé módosíthatnák a számokat, vagyis minden beruházásban egy lakáshoz legalább egy garázst kellene építeni. Ez jelentős visszafogó erőt jelenthet a piacon, hiszen nem minden kerület esetében van igény ennyi parkoló-helyiségre.

Emellett ugyancsak gondot jelenthet, hogy a 6 lakásnál nagyobb társasházak esetében a garázsokat mindenképpen az épületen belül kell elhelyezni, amely jelentős többletkiadást okozhat a fejlesztőnek, így végeredményben mindenképpen a vevők pénztárcáját vékonyítaná.

A garázsok méretére vonatkozó szabályozás is egy kétes pont, mert a tervezet arra kötelezi a fejlesztőt, hogy legalább akkora garázst építsen, amelybena vezető oldali ajtó teljesen kinyitható. Arról azonban nem rendelkezik, hogy a kérdéses gépjárműnek egy kisautónak vagy egy katonai terepjárónak kell-e lennie. A fejlesztők üdvözlik a nemes célt, amely a rendkívül szűkös 220 centiméteres garázsok felszámolása, azonban véleményük szerint a pontatlanságok nem segítik a helyzet tisztázását.

Drágulni fognak a lakások - de mennyivel?

Alapterület-növelés: sokba kerülhet az élhető élettér?

Két olyan módosítás is terítékre került, amely jelentős mértékben megnövelheti a minimális alapterületet, így teljesítve azt a célt, hogy a nehezen bútorozható garzonok és felszabdalt, kis alapterületű lakások építése megszűnjön.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20