5 °C Budapest

Mekkora biztosítást érdemes kötni a lakásunkra?

Pénzcentrum
2007. május 25. 05:40

Arról már esett szó, hogy kis hazánkban sokan csak kényszerből kötnek lakásbiztosítást. Mivel a hitel elengedhetetlen feltétele a biztonságot adó kötvény beszerzése ezért sokan szert is tesznek rá. Azonban a bankokat a legtöbb esetben csak a hitel összege érdekli, de egy lakás értéke, kiváltképpen a benne lévő ingóságok értéke, több mint amennyire a pénzintézet a biztosítást kéri. Mekkora fedezetet kérnek tehát a bankok és mekkora biztosítást érdemes kötni?

Az előző cikkünkben már beszéltünk az alulbiztosítottságról, az értékkövetésről, az all risk biztosításokról és a kárrendezésről. Ezeket érdemes átismételni mielőtt rátérünk a bankok követelményeire.

Jobb félni... Okosan a biztosítással!


Amit a bankok akarnak

A biztosított vagyontárgyak a lakáshitelt felvevőknél gyakorta csak az épületvagyon-csoportokra korlátozódnak, az ingóságok sok esetben nincsenek biztosítva (vagy csak csekély mértékben). Nézzük, mi a minimum, amit a bankok kérnek!

A Budapest Bank esetében a bank által meghatározott fogalmi érték az irányadó, ha ezt a biztosítás 100%-ban nem fedezi, a bank előírja a különbözetre a biztosítás megkötését.

Az Erste Banknál a lakásbiztosításnak minimum a hitel összegét fedeznie kell. De a bank ebben az esetben nem éri be ennyivel: a felépítményes ingatlanfedezet tulajdonosai kötelesek legalább tűz és elemi kár kockázatokra is kiterjeszteni a biztosítást.

Az FHB sem ragaszkodik az ingóságok biztosításához és a felelősségbiztosításhoz. Ahhoz viszont igen, hogy a kölcsön teljes futamideje alatt, a hitelezett ingatlant valamilyen vagyonbiztosítással biztosítsa a tulajdonos, és a biztosítás egyedüli, illetőleg első helyi kedvezményezettjeként a kölcsön összege és járulékai erejéig az FHB-t jelölje meg.

Sőt az FHB igencsak körültekintő ezen a téren, ugyanis a biztosítás összegének - az egyedi ingatlan esetében - minden esetben el kell érnie a biztosító által az adott ingatlanra meghatározott mindenkori újjáépítési értéket. E biztosítást a kölcsönfelvevő(k) kötelesek a kölcsön teljes futamideje alatt fenntartani.

A CIB esetében is a vagyonbiztosítás megléte a folyósítás feltétele, sőt ők már gondolnak az alulbiztosítottság kizárására is. Véleményük szerint, elsődlegesen a biztosító által javasolt értékre célszerű megkötni a biztosítást, ez garantálja ugyanis, hogy nincs alulbiztosítva az ingatlan. Amennyiben ezt az igénylő nem tudja hitelt érdemlően bizonyítani a biztosító cégszerűen aláírt, hivatalos ajánlatának, vagy már magának a biztosítási kötvény eredeti példányának bemutatásával akkor ugrott a hitel. Emellett természetesen a biztosítási összegnek minimum a hitelösszeget el kell érnie.

Az OTP Bank számára a minimálisan elfogadható biztosítási összegnek a hitelt és annak egyéves járulékait kell fedeznie. A Raiffeisen Banknál a hitelbiztosítéki érték (HBÉ) 100%-ra szükséges lakásbiztosítást kötni.

A pénzintézetek leginkább azt tartják szem előtt, hogy a kihelyezett hitel mértékéig legyen fedezet az ingatlanunkon, de ne dőljünk be ennek az álláspontnak. Abban az esetben is, ha csak a hitel értékéig kérik a biztosítást, kérjük ki a biztosító szakemberének véleményét is. Tartsuk szem előtt, hogy a hitel mértéke gyakran alatta marad az ingatlan piaci és újraépítési értékének, egy káresemény kapcsán viszont ez érint bennünket a leginkább. Valamint tartsuk szem előtt, hogy a lakásban ingóságok is vannak, amik gyakran sérülékenyebbek mint maga az ingatlan és az ehhez kapcsolódó fedezetet egy bank sem kéri rajtunk számon.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?