Mekkora biztosítást érdemes kötni a lakásunkra?

Pénzcentrum
2007. május 25. 05:40

Arról már esett szó, hogy kis hazánkban sokan csak kényszerből kötnek lakásbiztosítást. Mivel a hitel elengedhetetlen feltétele a biztonságot adó kötvény beszerzése ezért sokan szert is tesznek rá. Azonban a bankokat a legtöbb esetben csak a hitel összege érdekli, de egy lakás értéke, kiváltképpen a benne lévő ingóságok értéke, több mint amennyire a pénzintézet a biztosítást kéri. Mekkora fedezetet kérnek tehát a bankok és mekkora biztosítást érdemes kötni?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az előző cikkünkben már beszéltünk az alulbiztosítottságról, az értékkövetésről, az all risk biztosításokról és a kárrendezésről. Ezeket érdemes átismételni mielőtt rátérünk a bankok követelményeire.

Jobb félni... Okosan a biztosítással!


Amit a bankok akarnak

A biztosított vagyontárgyak a lakáshitelt felvevőknél gyakorta csak az épületvagyon-csoportokra korlátozódnak, az ingóságok sok esetben nincsenek biztosítva (vagy csak csekély mértékben). Nézzük, mi a minimum, amit a bankok kérnek!

A Budapest Bank esetében a bank által meghatározott fogalmi érték az irányadó, ha ezt a biztosítás 100%-ban nem fedezi, a bank előírja a különbözetre a biztosítás megkötését.

Az Erste Banknál a lakásbiztosításnak minimum a hitel összegét fedeznie kell. De a bank ebben az esetben nem éri be ennyivel: a felépítményes ingatlanfedezet tulajdonosai kötelesek legalább tűz és elemi kár kockázatokra is kiterjeszteni a biztosítást.

Az FHB sem ragaszkodik az ingóságok biztosításához és a felelősségbiztosításhoz. Ahhoz viszont igen, hogy a kölcsön teljes futamideje alatt, a hitelezett ingatlant valamilyen vagyonbiztosítással biztosítsa a tulajdonos, és a biztosítás egyedüli, illetőleg első helyi kedvezményezettjeként a kölcsön összege és járulékai erejéig az FHB-t jelölje meg.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Sőt az FHB igencsak körültekintő ezen a téren, ugyanis a biztosítás összegének - az egyedi ingatlan esetében - minden esetben el kell érnie a biztosító által az adott ingatlanra meghatározott mindenkori újjáépítési értéket. E biztosítást a kölcsönfelvevő(k) kötelesek a kölcsön teljes futamideje alatt fenntartani.

A CIB esetében is a vagyonbiztosítás megléte a folyósítás feltétele, sőt ők már gondolnak az alulbiztosítottság kizárására is. Véleményük szerint, elsődlegesen a biztosító által javasolt értékre célszerű megkötni a biztosítást, ez garantálja ugyanis, hogy nincs alulbiztosítva az ingatlan. Amennyiben ezt az igénylő nem tudja hitelt érdemlően bizonyítani a biztosító cégszerűen aláírt, hivatalos ajánlatának, vagy már magának a biztosítási kötvény eredeti példányának bemutatásával akkor ugrott a hitel. Emellett természetesen a biztosítási összegnek minimum a hitelösszeget el kell érnie.

Az OTP Bank számára a minimálisan elfogadható biztosítási összegnek a hitelt és annak egyéves járulékait kell fedeznie. A Raiffeisen Banknál a hitelbiztosítéki érték (HBÉ) 100%-ra szükséges lakásbiztosítást kötni.

A pénzintézetek leginkább azt tartják szem előtt, hogy a kihelyezett hitel mértékéig legyen fedezet az ingatlanunkon, de ne dőljünk be ennek az álláspontnak. Abban az esetben is, ha csak a hitel értékéig kérik a biztosítást, kérjük ki a biztosító szakemberének véleményét is. Tartsuk szem előtt, hogy a hitel mértéke gyakran alatta marad az ingatlan piaci és újraépítési értékének, egy káresemény kapcsán viszont ez érint bennünket a leginkább. Valamint tartsuk szem előtt, hogy a lakásban ingóságok is vannak, amik gyakran sérülékenyebbek mint maga az ingatlan és az ehhez kapcsolódó fedezetet egy bank sem kéri rajtunk számon.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06