Mekkora biztosítást érdemes kötni a lakásunkra?

Pénzcentrum
2007. május 25. 05:40

Arról már esett szó, hogy kis hazánkban sokan csak kényszerből kötnek lakásbiztosítást. Mivel a hitel elengedhetetlen feltétele a biztonságot adó kötvény beszerzése ezért sokan szert is tesznek rá. Azonban a bankokat a legtöbb esetben csak a hitel összege érdekli, de egy lakás értéke, kiváltképpen a benne lévő ingóságok értéke, több mint amennyire a pénzintézet a biztosítást kéri. Mekkora fedezetet kérnek tehát a bankok és mekkora biztosítást érdemes kötni?

Az előző cikkünkben már beszéltünk az alulbiztosítottságról, az értékkövetésről, az all risk biztosításokról és a kárrendezésről. Ezeket érdemes átismételni mielőtt rátérünk a bankok követelményeire.

Jobb félni... Okosan a biztosítással!


Amit a bankok akarnak

A biztosított vagyontárgyak a lakáshitelt felvevőknél gyakorta csak az épületvagyon-csoportokra korlátozódnak, az ingóságok sok esetben nincsenek biztosítva (vagy csak csekély mértékben). Nézzük, mi a minimum, amit a bankok kérnek!

A Budapest Bank esetében a bank által meghatározott fogalmi érték az irányadó, ha ezt a biztosítás 100%-ban nem fedezi, a bank előírja a különbözetre a biztosítás megkötését.

Az Erste Banknál a lakásbiztosításnak minimum a hitel összegét fedeznie kell. De a bank ebben az esetben nem éri be ennyivel: a felépítményes ingatlanfedezet tulajdonosai kötelesek legalább tűz és elemi kár kockázatokra is kiterjeszteni a biztosítást.

Az FHB sem ragaszkodik az ingóságok biztosításához és a felelősségbiztosításhoz. Ahhoz viszont igen, hogy a kölcsön teljes futamideje alatt, a hitelezett ingatlant valamilyen vagyonbiztosítással biztosítsa a tulajdonos, és a biztosítás egyedüli, illetőleg első helyi kedvezményezettjeként a kölcsön összege és járulékai erejéig az FHB-t jelölje meg.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Sőt az FHB igencsak körültekintő ezen a téren, ugyanis a biztosítás összegének - az egyedi ingatlan esetében - minden esetben el kell érnie a biztosító által az adott ingatlanra meghatározott mindenkori újjáépítési értéket. E biztosítást a kölcsönfelvevő(k) kötelesek a kölcsön teljes futamideje alatt fenntartani.

A CIB esetében is a vagyonbiztosítás megléte a folyósítás feltétele, sőt ők már gondolnak az alulbiztosítottság kizárására is. Véleményük szerint, elsődlegesen a biztosító által javasolt értékre célszerű megkötni a biztosítást, ez garantálja ugyanis, hogy nincs alulbiztosítva az ingatlan. Amennyiben ezt az igénylő nem tudja hitelt érdemlően bizonyítani a biztosító cégszerűen aláírt, hivatalos ajánlatának, vagy már magának a biztosítási kötvény eredeti példányának bemutatásával akkor ugrott a hitel. Emellett természetesen a biztosítási összegnek minimum a hitelösszeget el kell érnie.

Az OTP Bank számára a minimálisan elfogadható biztosítási összegnek a hitelt és annak egyéves járulékait kell fedeznie. A Raiffeisen Banknál a hitelbiztosítéki érték (HBÉ) 100%-ra szükséges lakásbiztosítást kötni.

A pénzintézetek leginkább azt tartják szem előtt, hogy a kihelyezett hitel mértékéig legyen fedezet az ingatlanunkon, de ne dőljünk be ennek az álláspontnak. Abban az esetben is, ha csak a hitel értékéig kérik a biztosítást, kérjük ki a biztosító szakemberének véleményét is. Tartsuk szem előtt, hogy a hitel mértéke gyakran alatta marad az ingatlan piaci és újraépítési értékének, egy káresemény kapcsán viszont ez érint bennünket a leginkább. Valamint tartsuk szem előtt, hogy a lakásban ingóságok is vannak, amik gyakran sérülékenyebbek mint maga az ingatlan és az ehhez kapcsolódó fedezetet egy bank sem kéri rajtunk számon.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem