-2 °C Budapest

Koccanásos baleset- Hogyan töltsük ki a kárbejelentőt?

Pénzcentrum
2007. május 22. 12:00

Az autónak van egy rossz tulajdonsága: törik. Mégpedig könnyen és gyorsan. Ezt már bizonyára Önök is megtapasztalták, és azt is, hogy milyen az, ha a koccanásban részt vevő partnernek nincs biztosítása, vagy bizonytalan a teendőit illetően.

Sokszor fordultak már hozzánk is ismerősök azzal, gyakran a helyszínről telefonálva, hogy most törték meg a kocsijukat, mit tegyenek. Tapasztalataink szerint minden baleset után - legyen kisebb vagy nagyobb - előbb-utóbb minden félben megfogalmazódik egy kérdés: fizet-e a biztosító? Nyugalom, fizet, csak...

Amikor e fejezet megírásába kezdtünk, úgy gondoltuk, érinteni fogjuk azt a közel két hónapos őrületet, amely sakkban tartja az egész piacot, és amelyet "kötelezőkampánynak" hívnak. Ahol minden évben néhány villanybróker (online alkusz) kiszámolja, hogy ha átszerződünk vagy újraszerződünk, és mindezt az interneten tesszük, akár több tízezret is spórolhatunk.
Ehelyett azonban inkább elmesélnénk egy történetet.

Egy ismerőssel történt az eset, nem messze Debrecentől, a 4-es főúton. A károsultat nevezzük Robinak. Robi a főúton haladt, és egyszer csak úgy gondolta, hogy balra lekanyarodik egy bekötőútra. Lassított és indexelt, a mögötte haladó busz azonban ezt nem vette észre, és belerohant, áttolva őt a szemközti sávba, ahol egy autó szintén beleszaladt Robi járművébe. De hogy ne legyen ennyire "egyszerű" a helyzet, a szembejövő sávban érkező második autó vezetője is figyelmetlen volt, így ő is csatlakozott a karambol résztvevőinek táborához. Rögtön ki is alakult egy négyszereplős baleset, személyi sérüléssel, rendőri helyszíneléssel és minden egyéb mellékzöngével.

Mielőtt kiveséznénk a történetet, két jó tanács az autósok számára: minden káresemény lelke a kárbejelentő helyes kitöltése: ezen áll vagy bukik az egész történet (fizet vagy sem a biztosító). Illetve van még egy fontos szabály: ha egy karambolnál Ön a legutolsó a sorban, sok jóra bizony nem számíthat.

Visszatérve a balesethez, lássuk, kinek milyen biztosításra van szüksége ahhoz, hogy ne saját zsebből kelljen kikalapáltatnia az autóját. A kérdés majdnem minden esetben könnyen eldönthető, ha figyelembe vesszük a szabályt, hogy a károsultat mindig a károkozó felelősségbiztosítására kártalanítják, míg a károkozó kárát a saját casco biztosítása enyhítheti. Ebből az egyszerű szabályból megtudhatjuk, hogy a kötelező felelősségbiztosítást (kgfb) azért fizetjük, hogy ha másnak kárt okozunk, a biztosító megtérítse az általunk összetört autó tulajdonosának kárát. Mivel a balesetben általában a mi kocsink is megsérül, szükségünk van cascóra hogy ne kelljen magunknak kifizetnünk a javítás költségeit. Ha valakinek kárt okozunk, a bonus-malus besorolásunk romlik kissé (lásd keretes írás), valamint a casco esetében csak az önrész feletti és az avultatás mértékével csökkentett összeget kapjuk meg. (A casco biztosítások zöménél a gépkocsi 3-5 éves koráig nincs avultatás!)

További részletek a Net Média Zrt. gondozában megjelent Biztosításmagazin 2007-ben. Egy kiadvány, amelyből szinte mindent megtudhat a hazai biztosításpiacon található konstrukciókról.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 7. 15:55
A producer-showman vitába szállt Gulyás Márton műsorvezetővel arról, hogy a TV2 a Fidesz televíziója...
Kiszámoló  |  2022. december 7. 10:54
Nem akartam írni róla, de annyian kértétek, hát írok egy keveset Matolcsy jegybankelnök beszédéről,...
Bankmonitor  |  2022. december 7. 10:41
Emelkedik a rövid futamidejű lakossági állampapírok kamata. Egy-két éves futamidőre már évi 9-9,5 sz...
Holdblog  |  2022. december 7. 06:03
A központi bankok idén újra ráéreztek az arany ízére: a jegybankok 2022 harmadik negyedévében globál...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 22:14
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 18:19