7 °C Budapest

Koccanásos baleset- Hogyan töltsük ki a kárbejelentőt?

Pénzcentrum
2007. május 22. 12:00

Az autónak van egy rossz tulajdonsága: törik. Mégpedig könnyen és gyorsan. Ezt már bizonyára Önök is megtapasztalták, és azt is, hogy milyen az, ha a koccanásban részt vevő partnernek nincs biztosítása, vagy bizonytalan a teendőit illetően.

Sokszor fordultak már hozzánk is ismerősök azzal, gyakran a helyszínről telefonálva, hogy most törték meg a kocsijukat, mit tegyenek. Tapasztalataink szerint minden baleset után - legyen kisebb vagy nagyobb - előbb-utóbb minden félben megfogalmazódik egy kérdés: fizet-e a biztosító? Nyugalom, fizet, csak...

Amikor e fejezet megírásába kezdtünk, úgy gondoltuk, érinteni fogjuk azt a közel két hónapos őrületet, amely sakkban tartja az egész piacot, és amelyet "kötelezőkampánynak" hívnak. Ahol minden évben néhány villanybróker (online alkusz) kiszámolja, hogy ha átszerződünk vagy újraszerződünk, és mindezt az interneten tesszük, akár több tízezret is spórolhatunk.
Ehelyett azonban inkább elmesélnénk egy történetet.

Egy ismerőssel történt az eset, nem messze Debrecentől, a 4-es főúton. A károsultat nevezzük Robinak. Robi a főúton haladt, és egyszer csak úgy gondolta, hogy balra lekanyarodik egy bekötőútra. Lassított és indexelt, a mögötte haladó busz azonban ezt nem vette észre, és belerohant, áttolva őt a szemközti sávba, ahol egy autó szintén beleszaladt Robi járművébe. De hogy ne legyen ennyire "egyszerű" a helyzet, a szembejövő sávban érkező második autó vezetője is figyelmetlen volt, így ő is csatlakozott a karambol résztvevőinek táborához. Rögtön ki is alakult egy négyszereplős baleset, személyi sérüléssel, rendőri helyszíneléssel és minden egyéb mellékzöngével.

Mielőtt kiveséznénk a történetet, két jó tanács az autósok számára: minden káresemény lelke a kárbejelentő helyes kitöltése: ezen áll vagy bukik az egész történet (fizet vagy sem a biztosító). Illetve van még egy fontos szabály: ha egy karambolnál Ön a legutolsó a sorban, sok jóra bizony nem számíthat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Visszatérve a balesethez, lássuk, kinek milyen biztosításra van szüksége ahhoz, hogy ne saját zsebből kelljen kikalapáltatnia az autóját. A kérdés majdnem minden esetben könnyen eldönthető, ha figyelembe vesszük a szabályt, hogy a károsultat mindig a károkozó felelősségbiztosítására kártalanítják, míg a károkozó kárát a saját casco biztosítása enyhítheti. Ebből az egyszerű szabályból megtudhatjuk, hogy a kötelező felelősségbiztosítást (kgfb) azért fizetjük, hogy ha másnak kárt okozunk, a biztosító megtérítse az általunk összetört autó tulajdonosának kárát. Mivel a balesetben általában a mi kocsink is megsérül, szükségünk van cascóra hogy ne kelljen magunknak kifizetnünk a javítás költségeit. Ha valakinek kárt okozunk, a bonus-malus besorolásunk romlik kissé (lásd keretes írás), valamint a casco esetében csak az önrész feletti és az avultatás mértékével csökkentett összeget kapjuk meg. (A casco biztosítások zöménél a gépkocsi 3-5 éves koráig nincs avultatás!)

További részletek a Net Média Zrt. gondozában megjelent Biztosításmagazin 2007-ben. Egy kiadvány, amelyből szinte mindent megtudhat a hazai biztosításpiacon található konstrukciókról.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem