13 °C Budapest

Mennyi hitelt kaphatsz? A jó lakást a bank is szereti!

Pénzcentrum
2007. május 22. 05:55

Az előző hónapokban már többször hallhattuk a hazai ingatlanpiac szereplőitől, hogy a tavasz a vásárlás ideje, már ami a lakáspiacot érinti. Ezt a jelenséget jól tükrözik a kereskedelmi bankok megszaporodott lakáshitelekre vonatkozó akciós ajánlatai. A lakás értéke, elhelyezkedése és típusa azonban nem csupán a vásárlói oldal számára rendkívül fontos, ez határozza meg általában azt is, hogy mekkora a hitelösszeg, amelyet a pénzintézet hajlandó az igénylők rendelkezésére bocsátani, és ezáltal azt is, hogy mekkora önrésszel kell rendelkeznie a vásárolni szándékozó ügyfeleknek.

Virtuális hasábjainkon már szóltunk arról, hogy a bank hogyan határozza meg az általa elfogadott hitelbiztosítéki érték nagyságát, mely arra szolgál, hogy mérsékelje a bank kockázatát, s ennek függvényében határozza meg a maximálisan folyósítható hitelösszeget. A következőkben annak nézünk utána, hogy mennyiben játszanak szerepet az ingatlan tulajdonságai a hitel/hitelbiztosítéki arány meghatározásában.

Ismétlés a tudás anyja!

Elsőként tekintsünk végig újra, hogy hogyan határozzák meg a hazai pénzintézetek a fedezetként felajánlott ingatlan általuk elfogadott értékét, vagyis a hitelbiztosítéki értéket. Ez az az érték, amelyet a bank a forgalmi érték bizonyos százalékában határoz meg, s jelentősége abban áll, hogy a két érték közötti különbözet a biztosíték arra, hogy a bank a hitel bedőlése esetén az ingatlant három hónapon belül értékesíteni tudja.

Lakáshitelt szeretnék felvenni: hogy kezdjek neki?


A hitelbiztosítéki érték bizonyos százalékában határozza meg a bank a folyósítható maximális hitelösszeget, melynek mértékéről és meghatározásának módszeréről a hazai kereskedelmi bankokat kérdeztük.

A válaszokból kiderül, hogy az értékarány megállapítása a kereskedelmi bank által felvállalt kockázatok függvényében történik, a befolyásoló tényezők közé az ingatlan elhelyezkedését (milyen településen található), a rendelkezésre álló, igazolt jövedelem mértékét, és az ingatlan egyéb egyedi tulajdonságait - melyek jelentős mértékben befolyásolhatják az értékesíthetőséget - és hitel pénznemét sorolhatjuk.

Összességében azok a tényezők játszanak nagy szerepet, melyek a nemfizetés valószínűsíthetőségével a kényszerértékesítés folyamatának egyszerűségére vonatkoznak.

A bankok egy része azonban nem a hitelbiztosíték arányában, hanem az általa megállapított forgalmi értékhez viszonyítva adja meg a maximálisan igényelhető hitel összegét, így az MKB és az IEB is más módszert alkalmaz a hitelösszeg felső limitjének meghatározására.

Vidék vs. főváros: nagyobb a különbség, mint gondolnád?

Csupán a kereskedelmi bankok egy része alkalmaz településenként való kategorizálást, így csupán egyes esetekben lényeges tényező, hogy az ingatlan a fővárosban vagy egy vidéki faluban található. Ekkor azonban jelentős hátránnyal indulnak, a nehezen értékesíthető ingatlanra hitelt felvenni kívánó vidéki lakásvásárlók, az egyik besorolást alkalmazó pénzintézetnél a hitel/hitelbiztosítéki érték maximális arányában a különbség az I. és a III. kategóriába tartozó ingatlanok között akár 30 százalékpontos is lehet.

Az ingatlan településen belüli elhelyezkedése pedig nem a hitel/hitelbiztosítéki értékarányt befolyásolja, hanem magát a hitelbiztosítéki értéket, vagyis az ingatlannak azt az értékét, amelyet a bank fedezetként elfogad.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A "takarót" egyes bankok esetében tovább lehet nyújtani oly módon, hogy hitelfedezeti biztosítás megkötése, illetve pótfedezet bevonása mellett a bank hajlandó nagyobb hitelösszeget nyújtani, így akár önerő nélkül is hozzájuthatunk a megvásárolni kívánt ingatlanhoz.

Deviza vagy forint: továbbra is ez a nagy kérdés!

A pénzintézetek ebben a kérdésben is különböző politikát folytatnak, de többségük különbséget tesz a hitelek között abban a tekintetben, hogy devizában denominált vagy forinthitelekről van szó. Forint hitelek esetében általában akkor számíthatunk önerő nélküli finanszírozásra, ha jogosultak vagyunk állami támogatásra.

Általánosságban elmondható, hogy a devizahitelek esetében alacsonyabb hitel/hitelbiztosítéki arány jellemző, mivel a bank az árfolyamkockázatból adódó pótlólagos kockázatát az maximális hitelösszeg csökkentésével mérsékli.

A hitel/hitelbiztosítéki értékarányt emellett jelentősen befolyásolja az, hogy a bank jövedelem- vagy fedezetalapon finanszíroz-e, utóbbi esetben a település elhelyezkedésénél elmondottakhoz hasonlóan, akár 30 százalékos különbség is tapasztalható a maximális hitelösszegben, így a fedezet alapú finanszírozás nem csupán magasabb költségvonzatot, de alacsonyabb elérhető forrásokat is jelent a kockázat növekedésével összhangban.
Új vagy régi: van, ami nem változik

Új lakások esetében általánosságban elmondható, hogy a finanszírozási érték magasabb, melyet részben az indokol, hogy az újépítésű ingatlanok esetében a kényszerértékesítés várhatóan jóval egyszerűbb és rövidebb folyamat, mint a használt lakásoknál. Gyakori jelenség az is, hogy a bank a teljes vételárat elfogadja hitelbiztosítéki értékként, így az ügyfél megspórolja az értékbecslési díjat, melynek összege körülbelül 30 ezer forintra rúg.

Ez azt bizonyítja, hogy bár a földrajzi elhelyezkedés a piac szereplőinek többségénél nem játszik fontos szerepet a hitel/hitelbiztosítéki értékarány megállapításában, nagy hangsúly helyeződik az ingatlan tulajdonságaira.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem