16 °C Budapest

Újabb célpontot találtak a külföldiek - itt érdemes ingatlant venni

Pénzcentrum
2007. május 17. 14:00

Nemrégiben már szóltunk a külföldi kisbefektetők áltat preferált területekről és ingatlantípusokról, illetve arról, hogy milyen tényezők alapján választanak ingatlan a hazánkba érkező külföldiek. Az éremnek azonban van egy másik oldala is, vajon a hazai befektetők hova viszik a pénzüket?

Vajon követjük-e az briteket, akik új fókuszt találtak külföldi ingatlanbefektetéseiknek? Az új fókuszpont nem más, mint a 2010-ben futball világbajnokságot rendező Dél-afrikai Köztársaság, bár az angol befektetők egy csoportja egyéb szálakkal is kötődik az afrikai országhoz, és törzsvásárlókét jelentik meg annak piacán.

A britek kisbefektetőkre azonban egyébként is egyre inkább jellemző, hogy az Európán kívüli világot is fel szeretnék fedezni, így nem csoda, hogy a tavalyi évben 15-18 százalékos áremelkedést mutató Pretoria, a csodálatos természeti környezettel együtt, vonzó a szigetország lakói számára.

S ha Afrika csodái nem győznék meg kellőképpen a befektetőket, az Európában jellemzőnél alacsonyabb árszínvonal, és a turisták számának növekedésének mértéke már Dél-Afrika irányába billentheti a mérleget. A tavalyi évben a turistaforgalom 14 százalékkal nőtt, szemben 4,5 százalékos globális átlaggal.

Természetesen mint a külföldi befektetéseknél általában gondot jelenthet az idegen környezet, a hazaitól jelentős mértékben eltérő jogrend, és a Dél-afrikai Köztársaság esetében gondot jelenthet az óriási földrajzi távolság.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Így egyáltalán nem lenne meglepő, ha a magyar befektetők többsége még jó ideig távol maradna a nagy kockázatot jelentő befektetési lehetőségektől és így a Dél-afrikai Köztársaság ingatlanpiacától is.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?