Vadásznak a nyugdíjasokra: négy munkahely keletkezik, ha egyet elkapnak

Pénzcentrum
2007. április 3. 13:00

Az egészségügyi és egyéb szolgáltatások esetében, illetve az ingatlanpiacon jellemző alacsonyabb árak miatt sok európai, illetve a világ máspontján lévő nagyvárosban élő nyugdíjas dönt úgy, hogy hazája helyett másik országot választ a nyugdíjas évek eltöltésére.

A leginkább kedvelt célországok többsége jelenleg az ázsiai régióban található, ahol több állam is, úgymint Malajzia, a Fülöp-szigetek és Tajvan, különböző kedvezményekkel ösztönzi letelepedésre az érdeklődő nyugdíjasokat. Ezek közé az intézkedések közé tartozik a nyugdíjas vízum megadásának feltételéül szabott fedezet nagysásának csökkentése is, amely a tapasztalatok szerint jelentős mértékben befolyásolja a nyugdíjasok lévők választását.

Az ázsiai államokat motiváló tényezők könnyen érhető válnak, amint megismerjük a Fülöp-szigeteki szakemberek által prognosztizált növekedésre vonatkozó adatokat, amelyek szorosan kapcsolódnak a letelepedő nyugdíjasok számához. A szakemberek szerint minden egyes letelepedő 4 új munkahelyet teremt, így abban az esetben, hogy ha sikerül az országba csalogatni egy millió nyugdíjast, a munkanélküliek száma 4 millióval fog csökkeni, miközben az 1 millió nyugdíja által átlagosan elköltött havi 1000 dollár (187 ezer forint) 1 milliárd dolláros plusz eredményt jelent az ország számára.

Az előzőekben leírtakból egyértelműen látszik a migráció mindkét fél érdeke. A döntési tényezők azonban ennél árnyaltabban: jelentős szerepet játszik a döntésben a szülőföldtől való távolság, így az ázsiai szakemberek minden nyújtott kedvezmény és a viszonylagos olcsóság ellenére is, az európai és az amerikai állampolgárok nagy része várhatóan a hazájához közeli földközi-tengert vagy a karibi térséget választja.

Az ázsiai "nyugdíjas csalogató" országok számára pedig a régión belüli migráció jelenthet megoldást, a kínai középosztály bővülése, és a régióba tartozó egyéb nagyvárosokban való megélhetéshez szükséges bővebb források a kínai és a japán nyugdíjasokat is változtatásra ösztönzik.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Emellett fontos szerepet játszhat, hogy a régió ingatlanpiacán erős áremelkedés tapasztalható, amelyet jól mutat, hogy a cunami ellenére Phuket szigetén az árak az elmúlt 5 évben átlagosan 30 százalékkal növekedtek évente.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?