13 °C Budapest

Megtöbbszöröződtek a telekárak a régióban

Pénzcentrum
2007. március 29. 11:00

Szárnyaltak az építési telkek árai az elmúlt időszakban: Magyarországon kilenc-tíz év alatt 2,5-3 szoros volt a növekedés, míg lengyelországi árak az elmúlt hat évben tízszeres emelkedést produkáltak - írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Bár pontos adatok nem állnak rendelkezésre a fejlesztők egyre inkább érzik, hogy a telekárak nagyobb szeletet hasítanak ki a projektek költségvetéséből mint a 90-es évek elején, amikor megkezdődött a korszerű raktárak és a bevásárlóközpontok fejlesztése.


A TriGránit fejlesztési vezérigazgatója, Simon Bayley szerint az árakat növekedését fokozza, hogy a területet birtokló önkormányzatok, magántulajdonosok és vállalatok tisztában vannak azzal, hogy a folyamat lassításával jelentősen feljebb tudják tornászni az árakat.

Emellett jelentős szerepet játszik a folyamatban a hitelkamatlábak folyamatos csökkenése, a térségbe érkező erős tőkebeáramlás, az bérleti díjak szinte folyamatos növekedése, és az is, hogy az értékes területek szinte már mind elfogytak.

Simon Bayley véleménye szerint az intézményi befektetők későn észlelték a befektetési lehetőséget, s már csak akkor léptek fel nagyobb mennyiségű tőkével a közép-kelet európai ingatlanpiacon, amikor a jó projektek nagy részét már értékesítették.


A telekvásárlást elősegíti az is, hogy a kereskedelmi bankok sokkal szívesebben adnak hitelt erre a célra, mint tették az 3-4 évvel ezelőtt, s akár a vételár 75 százalékáig is hajlandóak hitel nyújtani. Ennek okát a szakember a regionális beruházások megszaporodásában látja, amely vélhetően a pénzintézetek kockázatát is mérsékli.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A kockázat azonban nem vált ismeretlenné fogalommá, sőt egyes szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy az alapos vizsgálat elmaradása súlyos következményeket vonhat maga után. Bonyolult a helyzet a PPP-beruházások esetében is, ahol főként arra kell figyelmet fordítani a fejlesztőknek, hogy a magánszektor ne vállaljon túl nagy kockázatot.

A nyugati fejlesztők a régió piacainak átláthatóságában látják a telekvételek legfőbb akadályát. A magyar, a cseh és a lengyel piacon elfogadható a helyzet, de jelentős hiányosságokat látnak a nyilvántartásban és a tulajdonviszonyok tisztázásában.

A spekulatív telekvásárlás csillaga magasan áll hazánkban, ahol mind a magyar, mind a külföldi magánszemélyek és a cégek szívesen vásárolnak jó helyen lévő területeket, míg Romániában és Szlovákiában a visszaállamosítás vált jellemzővé.

NEKED AJÁNLJUK
Meghalt Magyarország második leggazdagabb embere

Legendás magyar üzletembertől búcsúzik az ország. Demján Sándor, 2018. március 26-án, hétfőn, életének 75. évében hunyt el. A Forbes magazin tavalyi összeállítása szerint 192 milliárdos...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?