4 °C Budapest

Megtöbbszöröződtek a telekárak a régióban

Pénzcentrum
2007. március 29. 11:00

Szárnyaltak az építési telkek árai az elmúlt időszakban: Magyarországon kilenc-tíz év alatt 2,5-3 szoros volt a növekedés, míg lengyelországi árak az elmúlt hat évben tízszeres emelkedést produkáltak - írja a Világgazdaság.

Bár pontos adatok nem állnak rendelkezésre a fejlesztők egyre inkább érzik, hogy a telekárak nagyobb szeletet hasítanak ki a projektek költségvetéséből mint a 90-es évek elején, amikor megkezdődött a korszerű raktárak és a bevásárlóközpontok fejlesztése.


A TriGránit fejlesztési vezérigazgatója, Simon Bayley szerint az árakat növekedését fokozza, hogy a területet birtokló önkormányzatok, magántulajdonosok és vállalatok tisztában vannak azzal, hogy a folyamat lassításával jelentősen feljebb tudják tornászni az árakat.

Emellett jelentős szerepet játszik a folyamatban a hitelkamatlábak folyamatos csökkenése, a térségbe érkező erős tőkebeáramlás, az bérleti díjak szinte folyamatos növekedése, és az is, hogy az értékes területek szinte már mind elfogytak.

Simon Bayley véleménye szerint az intézményi befektetők későn észlelték a befektetési lehetőséget, s már csak akkor léptek fel nagyobb mennyiségű tőkével a közép-kelet európai ingatlanpiacon, amikor a jó projektek nagy részét már értékesítették.


A telekvásárlást elősegíti az is, hogy a kereskedelmi bankok sokkal szívesebben adnak hitelt erre a célra, mint tették az 3-4 évvel ezelőtt, s akár a vételár 75 százalékáig is hajlandóak hitel nyújtani. Ennek okát a szakember a regionális beruházások megszaporodásában látja, amely vélhetően a pénzintézetek kockázatát is mérsékli.

A kockázat azonban nem vált ismeretlenné fogalommá, sőt egyes szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy az alapos vizsgálat elmaradása súlyos következményeket vonhat maga után. Bonyolult a helyzet a PPP-beruházások esetében is, ahol főként arra kell figyelmet fordítani a fejlesztőknek, hogy a magánszektor ne vállaljon túl nagy kockázatot.

A nyugati fejlesztők a régió piacainak átláthatóságában látják a telekvételek legfőbb akadályát. A magyar, a cseh és a lengyel piacon elfogadható a helyzet, de jelentős hiányosságokat látnak a nyilvántartásban és a tulajdonviszonyok tisztázásában.

A spekulatív telekvásárlás csillaga magasan áll hazánkban, ahol mind a magyar, mind a külföldi magánszemélyek és a cégek szívesen vásárolnak jó helyen lévő területeket, míg Romániában és Szlovákiában a visszaállamosítás vált jellemzővé.

NEKED AJÁNLJUK
Meghalt Magyarország második leggazdagabb embere

Legendás magyar üzletembertől búcsúzik az ország. Demján Sándor, 2018. március 26-án, hétfőn, életének 75. évében hunyt el. A Forbes magazin tavalyi összeállítása szerint 192 milliárdos...

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?