3 °C Budapest

Újraindul a hőszigetelési pályázat

Pénzcentrum
2007. március 19. 08:30

Április 10-től újra lehet pályázni téglalakások hőszigetelésére, és megújuló energia alkalmazására. Az állam most egy-egy lakásra kevesebb támogatást ad, viszont tavalyhoz képest várhatóan többen részesülnek belőle, emellé pedig a korszerűsítés fennmaradó részére kedvező hitel társul.

Idén 2,6 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást ad a kormány régi téglalakások energiatakarékossági, illetve lakások megújuló energiaforrást felhasználó korszerűsítésére.

A tavalyinak több mint a duplája áll rendelkezésre. Ebből egy-egy korszerűsítés összköltségének legfeljebb 15 százalékára lehet támogatást igényelni. Ha szükséges, a fennmaradó 85 százalékra a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) 6,4 százalék kamatozású hitelt nyújt. A pénzek lehívásához nincs szükség feltétlenül önrészre. Az önkormányzatoktól, illetve egyéb forrásból igénybe vehető támogatásokat a rendszer hivatalosan nem veszi figyelembe, de mint önrészt elismeri. Tavaly az állami támogatással fedezhető arány felső határa még 30 százalék volt, de akkor nem volt hitelprogram.

A tavalyi kiírással megegyezően magánszemélyek, illetve társasházak és lakásszövetkezetek jelentkezhetnek. A kedvezményezettek körébe azonban bekerültek a külföldiek is, feltéve, ha az Európai Gazdasági Térség állampolgárai, legalább egy éve életvitelszerűen itt élnek és övék a lakás.

Az "A" jelű pályázatban 1994 előtt hagyományos technológiával épült (vagyis tégla) lakások energiatakarékossági korszerűsítésére kérhető vissza nem térítendő támogatás. Ez vonatkozhat külső hőszigetelésre, illetve nyílászárók és energiaellátók cseréjére. A "B" lapon nem csak a régi, hanem a más (így az új építésű vagy panel) lakások tulajdonosai is kérhetnek támogatást, az összes olyan berendezés támogatására, amely megújuló energiaforrással (például nap, szél, szerves hulladékok, geotermikus energia) működnek. 2006-tól eltérően egységesítették a felvehető maximumösszeget. Akkor a felső határ ingatlanonként bruttó 300-600 ezer forint volt, most ez támogatásfajtánként 265 ezer, de ez mind a takarékossági, mind a megújuló energiás felújítás esetén külön-külön is igényelhető. (Egy kategórián belüli több beruházásnál a keret nem növelhető.)

Az állami támogatáshoz kapcsolódó MFB-kölcsön alapesetben a lehívható összeg 85 százaléka, de ha az állami támogatás kifogy, ez átváltozik 100 százalékos hitelkérelemmé. (Ezt az igénylő rugalmasan csökkentheti.) Lakásonként 85 százalékos konstrukció esetén takarékosságra legfeljebb 1,5 millió, megújulós fejlesztésre 3,735 millió, 100 százalékos hitelfelvételkor az első esetben maximum 1,765, utóbbinál négymillió forint hitel vehető fel. (A gazdasági minisztérium illetve az Energia Központ Kht. engedélyének birtokában a kérelmező hitelügyeit az MFB-vel kapcsolatban álló kereskedelmi bankoknál intézik.) A szerződéskötéstől számítva a rendelkezésre tartási idő legfeljebb 2, a türelmi idő legfeljebb 3, a lejárat legalább 5, legfeljebb 20 év. Az MFB-kerete 16 milliárd forint, de növelhető.

A részletes feltételeket március 31-én teszik közzé; a pályázatok április 10-től nyújthatók be. Az igénylést az Energia Központ Kht.-nak kell elküldeni (1092, Budapest, Ráday u. 42-44.). Az elfogadott pályázatok között a beérkezési (levélfeladási) sorrend számít. A minisztériumnak nincs a támogatás megítélésére vonatkozó határideje: a kht. dokumentumai szerint tavaly volt olyan nyertes, akinek decemberben ítélték meg a támogatást. Az igénylőnek nyilatkoznia kell arról, hogy nincs sem lejárt állami, sem közüzemi tartozása. A pénzt a beruházás befejezését követően, számlák ellenében fizetik ki. Ezek keltezése nem lehet korábbi az igénylőlevél feladási dátumánál. A jelentkezőnek vállalnia kell, hogy a beruházás végétől számított öt éven belül a hatóságok bármikor ellenőrizhetik az ígért fejlesztések megvalósulását. Építészi ellenjegyzés továbbra sem szükséges, de ablakok esetében a gyártó energiatakarékossági igazolását, falszigetelésnél pedig a tervező vagy a kivitelező nyilatkozatát kell csatolni.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?