Újraindul a hőszigetelési pályázat

Pénzcentrum
2007. március 19. 08:30

Április 10-től újra lehet pályázni téglalakások hőszigetelésére, és megújuló energia alkalmazására. Az állam most egy-egy lakásra kevesebb támogatást ad, viszont tavalyhoz képest várhatóan többen részesülnek belőle, emellé pedig a korszerűsítés fennmaradó részére kedvező hitel társul.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Idén 2,6 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást ad a kormány régi téglalakások energiatakarékossági, illetve lakások megújuló energiaforrást felhasználó korszerűsítésére.

A tavalyinak több mint a duplája áll rendelkezésre. Ebből egy-egy korszerűsítés összköltségének legfeljebb 15 százalékára lehet támogatást igényelni. Ha szükséges, a fennmaradó 85 százalékra a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) 6,4 százalék kamatozású hitelt nyújt. A pénzek lehívásához nincs szükség feltétlenül önrészre. Az önkormányzatoktól, illetve egyéb forrásból igénybe vehető támogatásokat a rendszer hivatalosan nem veszi figyelembe, de mint önrészt elismeri. Tavaly az állami támogatással fedezhető arány felső határa még 30 százalék volt, de akkor nem volt hitelprogram.

A tavalyi kiírással megegyezően magánszemélyek, illetve társasházak és lakásszövetkezetek jelentkezhetnek. A kedvezményezettek körébe azonban bekerültek a külföldiek is, feltéve, ha az Európai Gazdasági Térség állampolgárai, legalább egy éve életvitelszerűen itt élnek és övék a lakás.

Az "A" jelű pályázatban 1994 előtt hagyományos technológiával épült (vagyis tégla) lakások energiatakarékossági korszerűsítésére kérhető vissza nem térítendő támogatás. Ez vonatkozhat külső hőszigetelésre, illetve nyílászárók és energiaellátók cseréjére. A "B" lapon nem csak a régi, hanem a más (így az új építésű vagy panel) lakások tulajdonosai is kérhetnek támogatást, az összes olyan berendezés támogatására, amely megújuló energiaforrással (például nap, szél, szerves hulladékok, geotermikus energia) működnek. 2006-tól eltérően egységesítették a felvehető maximumösszeget. Akkor a felső határ ingatlanonként bruttó 300-600 ezer forint volt, most ez támogatásfajtánként 265 ezer, de ez mind a takarékossági, mind a megújuló energiás felújítás esetén külön-külön is igényelhető. (Egy kategórián belüli több beruházásnál a keret nem növelhető.)

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az állami támogatáshoz kapcsolódó MFB-kölcsön alapesetben a lehívható összeg 85 százaléka, de ha az állami támogatás kifogy, ez átváltozik 100 százalékos hitelkérelemmé. (Ezt az igénylő rugalmasan csökkentheti.) Lakásonként 85 százalékos konstrukció esetén takarékosságra legfeljebb 1,5 millió, megújulós fejlesztésre 3,735 millió, 100 százalékos hitelfelvételkor az első esetben maximum 1,765, utóbbinál négymillió forint hitel vehető fel. (A gazdasági minisztérium illetve az Energia Központ Kht. engedélyének birtokában a kérelmező hitelügyeit az MFB-vel kapcsolatban álló kereskedelmi bankoknál intézik.) A szerződéskötéstől számítva a rendelkezésre tartási idő legfeljebb 2, a türelmi idő legfeljebb 3, a lejárat legalább 5, legfeljebb 20 év. Az MFB-kerete 16 milliárd forint, de növelhető.

A részletes feltételeket március 31-én teszik közzé; a pályázatok április 10-től nyújthatók be. Az igénylést az Energia Központ Kht.-nak kell elküldeni (1092, Budapest, Ráday u. 42-44.). Az elfogadott pályázatok között a beérkezési (levélfeladási) sorrend számít. A minisztériumnak nincs a támogatás megítélésére vonatkozó határideje: a kht. dokumentumai szerint tavaly volt olyan nyertes, akinek decemberben ítélték meg a támogatást. Az igénylőnek nyilatkoznia kell arról, hogy nincs sem lejárt állami, sem közüzemi tartozása. A pénzt a beruházás befejezését követően, számlák ellenében fizetik ki. Ezek keltezése nem lehet korábbi az igénylőlevél feladási dátumánál. A jelentkezőnek vállalnia kell, hogy a beruházás végétől számított öt éven belül a hatóságok bármikor ellenőrizhetik az ígért fejlesztések megvalósulását. Építészi ellenjegyzés továbbra sem szükséges, de ablakok esetében a gyártó energiatakarékossági igazolását, falszigetelésnél pedig a tervező vagy a kivitelező nyilatkozatát kell csatolni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?