6 °C Budapest

Meglódultak a lakásárak: áttört a lélektani határ!

Pénzcentrum
2007. február 14. 05:30

Decemberben is folytatódott Nagy-Britanniában az ingatlanárak növekedési ütemének gyorsulása, melynek eredményeként az átlagár most először áttörte a 200,000 fontos lélektani határt.

A szezonális kiigazításokat figyelembe véve egy átlagos brit ingatlan most 201,090 fontba kerül, mely 9.9%-os év/év alapú áremelkedésnek felel meg, de novemberről decemberre is 1 százalékpontos volt a drágulás mértéke.

Területileg természetesen igen széles a skála a szigetországon belül: Anglia 8.9%-os éves áremelkedést produkált, míg Skócia 15.2%-ig jutott, Wales pedig 9.1%-os értékkel zárta 2006-ot. Senki nem tudta azonban felvenni a versenyt Észak-Írországgal, ahol a felértékelődési ráta 39.9%-os éves szinten 2006-ra vetítve.

Az ingatlanok mérete szerint szegmentálva azt tapasztalhatjuk, hogy azon kisebb lakások jártak élen a felértékelődésben, melyekből hiány van, ezért a vevők versengenek megszerzésükért.

Piaci szakértők a legfrissebb adatok kapcsán arra hívták fel a figyelmet, hogy ami jelenleg jó hír lehet a befektetőknek, az egyben azt is jelenti, hogy az ingatlanpiac 2007-ben komoly kihívásokkal nézhet szembe, az első lakásukat megvásárolni kívánók ugyanis egyre kevésbé engedhetik meg maguknak a tranzakciót.

A 200,000 fontos lélektani határ decemberi áttörése miatt sok szakértő attól tart, hogy a piac számára az "utánpótlás" szempontjából oly fontos első vásárlók száma megcsappanhat, így egyre kevesebben járhatják végig a költözési létrát, mely fenntartja az ingatlanpiaci pezsgést.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?