9 °C Budapest

Meglódultak a lakásárak: áttört a lélektani határ!

Pénzcentrum
2007. február 14. 05:30

Decemberben is folytatódott Nagy-Britanniában az ingatlanárak növekedési ütemének gyorsulása, melynek eredményeként az átlagár most először áttörte a 200,000 fontos lélektani határt.

A szezonális kiigazításokat figyelembe véve egy átlagos brit ingatlan most 201,090 fontba kerül, mely 9.9%-os év/év alapú áremelkedésnek felel meg, de novemberről decemberre is 1 százalékpontos volt a drágulás mértéke.

Területileg természetesen igen széles a skála a szigetországon belül: Anglia 8.9%-os éves áremelkedést produkált, míg Skócia 15.2%-ig jutott, Wales pedig 9.1%-os értékkel zárta 2006-ot. Senki nem tudta azonban felvenni a versenyt Észak-Írországgal, ahol a felértékelődési ráta 39.9%-os éves szinten 2006-ra vetítve.

Az ingatlanok mérete szerint szegmentálva azt tapasztalhatjuk, hogy azon kisebb lakások jártak élen a felértékelődésben, melyekből hiány van, ezért a vevők versengenek megszerzésükért.

Piaci szakértők a legfrissebb adatok kapcsán arra hívták fel a figyelmet, hogy ami jelenleg jó hír lehet a befektetőknek, az egyben azt is jelenti, hogy az ingatlanpiac 2007-ben komoly kihívásokkal nézhet szembe, az első lakásukat megvásárolni kívánók ugyanis egyre kevésbé engedhetik meg maguknak a tranzakciót.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A 200,000 fontos lélektani határ decemberi áttörése miatt sok szakértő attól tart, hogy a piac számára az "utánpótlás" szempontjából oly fontos első vásárlók száma megcsappanhat, így egyre kevesebben járhatják végig a költözési létrát, mely fenntartja az ingatlanpiaci pezsgést.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem