13 °C Budapest

Meglódultak a lakásárak: áttört a lélektani határ!

Pénzcentrum
2007. február 14. 05:30

Decemberben is folytatódott Nagy-Britanniában az ingatlanárak növekedési ütemének gyorsulása, melynek eredményeként az átlagár most először áttörte a 200,000 fontos lélektani határt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A szezonális kiigazításokat figyelembe véve egy átlagos brit ingatlan most 201,090 fontba kerül, mely 9.9%-os év/év alapú áremelkedésnek felel meg, de novemberről decemberre is 1 százalékpontos volt a drágulás mértéke.

Területileg természetesen igen széles a skála a szigetországon belül: Anglia 8.9%-os éves áremelkedést produkált, míg Skócia 15.2%-ig jutott, Wales pedig 9.1%-os értékkel zárta 2006-ot. Senki nem tudta azonban felvenni a versenyt Észak-Írországgal, ahol a felértékelődési ráta 39.9%-os éves szinten 2006-ra vetítve.

Az ingatlanok mérete szerint szegmentálva azt tapasztalhatjuk, hogy azon kisebb lakások jártak élen a felértékelődésben, melyekből hiány van, ezért a vevők versengenek megszerzésükért.

Piaci szakértők a legfrissebb adatok kapcsán arra hívták fel a figyelmet, hogy ami jelenleg jó hír lehet a befektetőknek, az egyben azt is jelenti, hogy az ingatlanpiac 2007-ben komoly kihívásokkal nézhet szembe, az első lakásukat megvásárolni kívánók ugyanis egyre kevésbé engedhetik meg maguknak a tranzakciót.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A 200,000 fontos lélektani határ decemberi áttörése miatt sok szakértő attól tart, hogy a piac számára az "utánpótlás" szempontjából oly fontos első vásárlók száma megcsappanhat, így egyre kevesebben járhatják végig a költözési létrát, mely fenntartja az ingatlanpiaci pezsgést.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 26. kedd
Dömötör
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?