Hol éri meg ingatlant venni? - Tengerparti körséta

Pénzcentrum
2006. szeptember 4. 08:00

Vége van a nyárnak, de az ismert gyermekversben szereplő hüvős szelek elől sokan a Földközi-tenger partjára menekültek, ahol még valószínűleg szépen süt nap, meleg a víz, és reménykedhetnünk egy kis barnaságban. A legtöbben körülbelül tisztában vagyunk vele, hogy egy spanyolországi, vagy horvátországi nyaralás mennyire terheli meg a pénztárcánkat, de azt vajon mennyien tudjuk, hogy egy tengerparti apartman mennyit hozhat a konyhára? Ennek járunk utána a következőkben.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Megkérdeztük a magyarországi ingatlan irodákat, hogy egy átlagos méretű, körülbelül 45 négyzetméteres, másfél szobás tengerközeli, nem közvetlenül tengerre nyíló apartmanért mennyit kell fizetnünk Spanyolországban, Tunéziában, Franciaországban és a magyarok által nagyon kedvelt Horvátországban.

Mi, hol, mennyi?

A lista élén Franciaroszág végzett, toronymagasan vezetve a mezőnyt. A francia ingatlanok áráról a Agence de la Pinède budapesti irodájának vezetőjét, Szép Ferencet kérdeztük meg, aki kérdésünkre elárulta, hogy a Côte d'Azuron, amely a St-Tropez-tól az olasz határig tartó partszakaszt jelenti, egy általunk keresett ingatlan átlagosan 400,000 euróba (110 millió Ft) kerül. Ezért az összegért azonban már luxus körülmények között nyaralhatunk, vagy ezt biztosíthatjuk bérlőinknek.

Spanyolországot és Horvátországot illetően az Otthon Centrum szakértője, Görög Áron volt segítségünkre. Spanyolországról megtudhattuk, hogy mind turisztikai szempontból, mind lakásárak szempontjából négy részre lehet osztani. Egy apartman megvásárlásához a Katalán-régióban, Barcelonában, illetve Costa Blanca környékén kell a mélyebben a zsebünkbe nyúlnunk, itt akár 200-250 ezer eurót (55-68,75 millió forint) is ki kell adnunk a megcélzott lakásért, míg a legjobban akkor járunk, ha Valencia tartományban, Castelló környékén vásárolunk, itt egy termál folyó ömlik a tengerbe, ez teszi különlegessé, gyógyhatásúvá a vizet, ennek ellenére a lakásárak még nem szaladtak el nagyon, körülbelül 130-150 ezer euróval (36-41 millió forinttal) számolhatunk.

A dalmát tengerparton ennél jóval kedvezőbb árakkal találkozunk, amellett, hogy hazánkból ezeket az üdülőhelyeket a legkönnyebb megközelíteni. A leginkább fejlett résznek az északi területek tekinhetők, Krk és környéke, ezáltal itt a legmagasabbak a lakásárak és itt is a legtelítettebb a piac, 81-90 ezer euró (23-25 millió forint) körül kaphatjuk meg az általunk keresett ingatlant. A délebben fekvő területek fejletlenebbek, kevésbbé látogatottak, itt már akár 63 ezer euróért (17 millió forintért) is hozzájuthatunk egy ekkora apartmanhoz.

A sereghajtónak a magyarok részéről még érintetlen tunéz tengerpart számít, pedig a Tunézia Ingatlan vezetője, S. Kerek Andrea szerint ott akár már 900 euró (247,500 Ft) per négyzetméterért kaphatunk luxus lakásokat széles körű szolgáltatásokat nyújtó lakóparkokban.

Hogyan lesz ebből pénz?

A haszon szempontjából azonban nem csak az ár fontos számunkra, hanem az is, hogy mikor fordul termőre beruházásunk, vagyis milyen hosszú a megtérülési ideje. Erről is megkérdeztük a szakembereket. Az ingatlan megtérüléssel kapcsolatban két fontos szempontot vettünk figyelembe, hogy lakásunkat évente milyen hosszú ideig lehet bérbe adni, és hogy mekkora bérleti díjat halandók kifizetni érte?

A francia ingatlannal foglalkozó Szép Ferenc szerint a Côte d'Azuri befektetésünk körülbelül 12-14 év alatt térülhet meg, azon a francia ingatlanpiacon, amelyen 2000-2005 között 12 százalékos áremelkedést mutatott, ha 9 hónapig adjuk ki a lakásunkat. Az apartmanok egyébként egész évben értékesíthetők, a nyári szezonban (május-szeptember) a turisták kedvelt nyaralóhelye, télen időszakban pedig állandó bérlőkkel szerződhetünk, ők általában diákok.

A spanyol és a horvát ingatlanok esetében már nem beszélhetünk egész éves kiadási időszakról, Horvátországban és Spanyolországban is a legtöbb esetben csak a nyári időszakban adhatók ki a lakások, azzal a különbséggel, hogy Spanyolországban körülbelül két hónappal hosszabb a szezon. A spanyol piac már eléggé telített, ez a régió 5-6 évvel ezelőtt számított kifejezetten jó befektetésnek, a megterülési idő azonban még ma is 6-8 év. Emellett új építésű ingatlanok esetében sok esetben köthetünk olyan visszabérlési megállapodást, amelyben az értékesítő vállalja, hogy a bruttó vételár 5 százalékáig visszabérli tőlünk az ingatlant.

Azzal a legtöbb Horvátországba utazó turista találkozik, hogy az Adriai-tenger partvidéke minden évben egyre zsúfoltabbá válik, és egyre nehezebb jó minőségű apartmant találni, ha valaki foglalás nélkül indul útnak. Ez a folyamatos kiadási lehetőséget teremt számunkra, ehhez járul még hozzá az alacsonyabb kezdeti befektetés, így itt akár 3 év alatt is termőre fordulhat a befektetésünk.

Tunéziával kapcsolatban még nincs kialakult gyakorlat, hiszen a Tunézia Ingatlan még most értékesít első körben itt ingatlanokat. Azt azonban a cég vezetője elmondta, hogy az átlagos heti bérleti díjak 50-60 ezer Ft körül mozognak ebben a térségben. Emellett Tunéziában egész évben csodálatos az időjárás, így akár minden hétre találhatunk bérlőt a lakásunkba, ha ez így is sikerül, akár 4-5 év alatt is megtérülhet a kezdetekben befektetett pénzünk.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?