Megbízhatsz a kivitelezőben? - lista a minősített lakásépítőkről

Pénzcentrum
2006. november 28. 10:15

Az utóbbi 1 év során már 5 lakásépítő cég minősítette magát önkéntesen, rajtuk kívül még negyvenen regisztráltatták magukat, díj fizetése ellenében az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs (ÉMI) Kht. építési vállalkozásokat minősítő rendszerébe - írja a Napi.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A lista létrehozásának célja, hogy a vásárlóknak garanciát jelentsen, hogy egy minősített kivitelező építi lakásukat. A minősítés visszavonásig érvényes. A minősített vállalkozások éves változásjelentésben tájékoztatják a tanúsító szervezetet a jogi és pénzügyi feltételek változásáról. A műszaki feltételeket pedig 5 évenként vizsgálja felül az ÉMI.


A listára komplex átvizsgálás - adminisztratív, jogi és pénzügyi feltételek vizsgálata, dokumentáció felülvizsgálata - után lehet felkerülni, a tanúsítás költsége 250 ezer és 1,5 millió forint között mozog a benyújtott minősítési kérelem, az éves termelési érték, a foglalkoztatottak száma és a tanúsítási terület nagyságától függően. A minősítés során az ÉMI vizsgálja az utolsó 3 év adminisztratív, jogi és pénzügyi adatait. A három referenciát a megelőző 5 év teljesítményei közül a társaság választja ki, ezek megvalósulási dokumentációját is vizsgálják.

Hornok Antal, az ÉMI minősítő irodájának vezetője elmondta, jelenleg is zajlik a regisztrált cégek ügyeinek áttekintése. Problémát jelent, hogy a minősítés során a legfrissebb adatokat kell bemutatni, azonban ha hiánypótlásra kerül sor, vagy valamely más okból elhúzódik az eljárás, a korábbi igazolások elavulnak (például cégkivonat, nullás adóigazolás, mérleg). Elképzelhető, hogy az ÉMI felé a jövőben csak egyszer kell igazolni, később pedig a minősítőnek kell követnie a változásokat - ezzel gyorsulhat az eljárás.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?