6 °C Budapest

Mire kell figyelni egy új lakás vásárlásánál?

Pénzcentrum
2006. szeptember 22. 09:05

A budapesti lakásvásárlók 68%-a elsősorban új lakások iránt érdeklődik, derül ki az Elephant Holding Zrt. ingatlanfejlesztő felméréséből, melyet a 2006. őszi Lakásvásár alkalmából készítettek. Zelei Zoltán, értékesítési vezető szerint az új lakások iránti fokozott érdeklődés továbbra is a kedvező hitel-, és lízingkonstrukciók népszerűségének tudható be. A kutatással a cég azt szerette volna kideríteni, milyen vásárlói szokásokkal és preferenciákkal érkeznek a Lakásvásárra az érdeklődők.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


A felmérés során kiderült, hogy a megkérdezettek 40%-a leginkább új lakást szeretne, de nem zárja ki a használt ingatlan vásárlásának lehetőségét sem. További 28% mondta azt, hogy kizárólag új ingatlanban gondolkozik, míg 23% inkább a használt piacon keresgél és csupán tájékozódás céljából néz szét az újépítésű lakások között is.

Bár a megkérdezettek körében a lakásvásárlás elsődleges célja a lakhatás biztosítása (55%), az érdeklődők 16 %-a befektetési szándékkal válogat.

Az internetes ingatlan-marketing előretörését jelzi, hogy a lakáskeresők 40%-a elsődleges információit internetes oldalakról szerzi be, háttérbe szorítva ezzel a korábban meghatározó hirdetési újságokat, melyek csupán az érdeklődők 26 százalékánál kerültek az első helyre. Érdekes, hogy határozott harmadik befutó a szájreklám: a válaszadók 16%-a vallotta azt, hogy döntésében meghatározó lehet az ismerősöktől kapott tipp.

A budapesti lakávásárlók legnagyobb része (42%) csak egy adott városrészben (pl.: Belváros, Belbuda, Dél-Pest) keres ingatlant. A kizárólag egy adott kerületben érdeklődők aránya 13%, míg azoké, akik számára egész Budapest szóba jöhet 17%.

Ha már a reklám meghozta a vásárlók kedvét egy adott projekthez, legszívesebben az ingatlanberuházó irodáját keresik fel (52%), 27 százalékuk jobban szeret kapcsolatba lépni egy ingatlan-ügynökkel, 23% pedig egy nagyobb ingatlanforgalmazó cég megkeresését tartja a legüdvösebbnek.

A budapesti lakásvásárlók elsősorban azt várják az ingatlanfejlesztőtől, hogy versenyképes áron adja a lakásait (43%), de fontos a lakás jó beosztása is (23%). A válaszadók csupán 19 %-a nevezte meg a kedvező elhelyezkedést, mint a legfontosabb szempontot. Az Elephant Holding felmérése arra is rákérdezett, hogy mit jelent számukra a jó elhelyezkedés. A prioritások között magasan vezet a biztonságos, csendes környék (64%), míg 19% a belváros jó megközelíthetőségét, 16 % a levegő minőséget tartja fontosnak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?