2 °C Budapest

A magyarok nem szeretnek a tervezőasztalról vásárolni

Pénzcentrum
2006. augusztus 9. 15:30

A közel tízmilliárd forintért épülő Prestige Towers építtetőjének gyorsjelentése szerint az elmúlt időben csökkeni látszik a tőlünk nyugatabbról érkező befektetők és turisták luxuslakás igénye Budapesten, a keletről érkezők pedig inkább nyugatabbra vásároltak maguknak ingatlant az elmúlt fél évben.



A Prestige Fejlesztési Csoport gyorsjelentése hivatkozik a Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium adataira, amely szerint öt éve nem vásároltak olyan kevés ingatlant a külföldiek, mint az első negyedévben. Ebben az időszakban mindössze 1800 külföldi szerződést kötöttek az ingatlanpiaci szereplők.

Szili Balázs, a Prestige Fejlesztési Csoport értékesítési és marketing igazgatója szerint a legtöbb lakást a németek, a román állampolgárok és a hollandok vették meg. Budapesten még mindig az írek, a britek és a spanyolok vezetik a mezőnyt, akik azután általában kiadják új tulajdonukat. A cég külföldiek fogyasztási szokásait vizsgáló elemzése rámutat, hogy a nagycsaládos külföldiek többnyire Budán keresnek lakást, akik viszont egyedül jönnek, azok általában az új építésű, kisebb méretű belvárosi luxuslakások után érdeklődnek. A külföldiek szeretik Bazilika környékét, az Andrássy utat, de egyre divatosabbak Duna parton épülő, yacht- kikötővel rendelkező ingatlanok is.

A Prestige Towers építtetőjének elemzéséből kiderül az is, hogy egyelőre az orosz vásárlók nem érdeklődnek túlságosan a magyar ingatlanpiac iránt, ők inkább Párizsban vagy Londonban vesznek lakást. Szili Balázs az Evening Standard című napilapra hivatkozva elmondta London legexkluzívabb negyedében, ahol a lakások ára már meghaladja 6 millió font is, a legtöbb vásárló orosz, ők többet költenek ezen a környéken, mint maguk a britek.

Szili Balázs úgy látja, hogy a külföldiek lakásvásárának csökkenését jól kompenzálja, hogy a magyar vevők érdeklődése nem csökkent a luxusingatlanok iránt. Sőt, gyakori eset, hogy a befektetők visszatartanak néhány lakást, nem kínálják azt fel külföldi vevőknek, hanem megvárják, amíg az épület szerkezetkész állapotba kerül. A magyarok ugyanis még nem kedvelik a tervezőasztalról való vásárlást, szeretik látni mit is vásárolnak meg. Ezért a Prestige Towersben még található néhány olyan luxuslakás, amelyeket leginkább a hazai fogyasztók luxusigényeinek figyelembevételével alakítottak ki.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem