A monetáris politika első negyedéves mérlege: kamatemelések nélkül

Pénzcentrum
2006. április 14. 09:26

A Monetáris Tanács 2006 első negyedévében mindhárom - a január 23-i, február 27-i és március 20-i - kamatmeghatározó ülésén a jegybanki alapkamat változatlan, 6%-os szinten tartása mellett döntött - áll a jegybank negyedéves jelentésében. Bár ez a kamatszint volt érvényben már 2005. szeptember 20. óta, a gazdasági környezet a negyedév végére jelentősen megváltozott. A Monetáris Tanács közleményei

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

szerint miközben az inflációs kilátások kedvezőek maradtak, a világgazdasági folyamatok a növekvő bizonytalanság irányába mutatnak.

A jegybank értékelése szerint a negyedévet kedvező belföldi és külföldi konjunkturális kilátások jellemezték, ami rövid távon, az olajárak esetleges emelkedésével együtt, felfelé mutató inflációs kockázatot jelentenek. Hosszabb távon az inflációs előrejelzés bizonytalansági eloszlása az inflációs cél körül szimmetrikusnak tekinthető.

A felfelé irányuló kockázatok közül legfontosabb tényezőnek számít a szabályozott árak prognosztizáltnál esetlegesen erőteljesebb emelése. Az alacsony infláció irányába mutató kockázat legfőbb forrása pedig a globális dezinflációs folyamat és az importverseny vártnál erősebb árleszorító hatása lehet. 2007 végére továbbra is az árstabilitáshoz közeli inflációt prognosztizálnak: a maginflációra adott előrejelzés 2007 végén 3 százalék közeli.

Az elmúlt időszakban a magyar gazdaság kedvezőtlen államháztartási és külső egyensúlyi helyzete következtében a forint árfolyama érzékenyebben reagált a külső változásokra, mint a régió többi valutája. A szigorúbb monetáris kondíciók irányába mutató jelek váltak meghatározóvá a fejlett országokban, ami - a globális kockázatvállalási hajlandóság romlásán keresztül - a feltörekvő piacokra is nyomást gyakorolt. Mindezt jól tükrözi a forint-euro árfolyam elmúlt negyedévi megnövekedett volatilitása, valamint a rövid lejáratú (éven belüli) és 3-5 éves hozamok növekedése is.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?