17 °C Budapest

A monetáris politika első negyedéves mérlege: kamatemelések nélkül

Pénzcentrum
2006. április 14. 09:26

A Monetáris Tanács 2006 első negyedévében mindhárom - a január 23-i, február 27-i és március 20-i - kamatmeghatározó ülésén a jegybanki alapkamat változatlan, 6%-os szinten tartása mellett döntött - áll a jegybank negyedéves jelentésében. Bár ez a kamatszint volt érvényben már 2005. szeptember 20. óta, a gazdasági környezet a negyedév végére jelentősen megváltozott. A Monetáris Tanács közleményei

szerint miközben az inflációs kilátások kedvezőek maradtak, a világgazdasági folyamatok a növekvő bizonytalanság irányába mutatnak.

A jegybank értékelése szerint a negyedévet kedvező belföldi és külföldi konjunkturális kilátások jellemezték, ami rövid távon, az olajárak esetleges emelkedésével együtt, felfelé mutató inflációs kockázatot jelentenek. Hosszabb távon az inflációs előrejelzés bizonytalansági eloszlása az inflációs cél körül szimmetrikusnak tekinthető.

A felfelé irányuló kockázatok közül legfontosabb tényezőnek számít a szabályozott árak prognosztizáltnál esetlegesen erőteljesebb emelése. Az alacsony infláció irányába mutató kockázat legfőbb forrása pedig a globális dezinflációs folyamat és az importverseny vártnál erősebb árleszorító hatása lehet. 2007 végére továbbra is az árstabilitáshoz közeli inflációt prognosztizálnak: a maginflációra adott előrejelzés 2007 végén 3 százalék közeli.

Az elmúlt időszakban a magyar gazdaság kedvezőtlen államháztartási és külső egyensúlyi helyzete következtében a forint árfolyama érzékenyebben reagált a külső változásokra, mint a régió többi valutája. A szigorúbb monetáris kondíciók irányába mutató jelek váltak meghatározóvá a fejlett országokban, ami - a globális kockázatvállalási hajlandóság romlásán keresztül - a feltörekvő piacokra is nyomást gyakorolt. Mindezt jól tükrözi a forint-euro árfolyam elmúlt negyedévi megnövekedett volatilitása, valamint a rövid lejáratú (éven belüli) és 3-5 éves hozamok növekedése is.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm