8 °C Budapest

Kitart-e a türelem? Lesz-e válság? - makroelemzők a választások gazdasági hatásairól

Pénzcentrum
2006. március 8. 10:50

A választási kampány derekán már számos olyan ígéretet dobott be a két nagy párt, melyek betartása a magyar gazdaság állapotát és várható teljesítményét érdemben befolyásolja. Igaz ez a konjunktúra rövid- és közép távú alakulására illetve az egyensúlyi helyzetre is. A portfolio.hu hazai és külföldi piaci elemzőket kérdezett, hogy felmérje a piac értékítéletét az egyes kimenetelek vonatkozásában. Kiderült, hogy az elemzők az MSZP-t potensebbnek látják, hogy a költségvetési hiány további duzzadásást rövid távon megakadályozza, illetve itt várható az is, hogy a belső árak jobban közelítsenek a világpiaci szintekhez. 2007-re ugyanakkor a Fidesz már jobban szoríthat a költségvetésen, de ebben szerepe lehet néhány tétel 2006-ra pakolásában ellenzéki győzelem esetén. A Fidesz munkahelyteremtő politikájának némi hitelt adnak az elemzők, de ez feltehetően csak egy rövid távú folyamat lehet költségvetési kiigazítás nélkül. Érdemi reformok hirtelen a választások után nem lesznek, ha ezt a piac ki nem kényszeríti. Bizonytalan, hogy a türelem kitart-e az őszi önkormányzati választásokig, de ha a globális környezetben nem történik változás (kockázatvállalási kedv csökkenése), akkor valószínű, hogy nem kell csak a választások miatt hirtelen hozamemelkedéstől vagy jelentősebb forintgyengüléstől tartani. Felmérésünk a részvénypiaci hatásokról: 2006.03.01 08:00 Nagyágyúk a választásokról: a tőzsdének esnie kell!

A portfolio.hu elemzői makrogazdasági szakembereket kérdeztek, hogy a választási eredményektől függően milyen gazdaságpolitika illetve pénz- és tőkepiaci folyamatok várhatók Magyarországon. Felmérésünkben az összes nagyobb hazai bank elemzője illetve számos, a magyar gazdasággal foglalkozó külföldi szakember vett részt. Összesen 20 fő adott választ kérdéseinkre.

Kutatásunk során arra kértük a szakembereket, hogy egy -3- tól +3- ig terjedő skálán értékeljék azt, hogy a potenciális választási kimenetelek milyen mértékű változást generálnak az államháztartás 2006- os, illetve 2007-es várható hiányában, a hatósági árak, az infláció, a GDP és a munkaerő piaci foglalkoztatottság növekedésében, az euró bevezetésének dátumában, a forint árfolyamának alakulásában, illetve a 2006 végi 5 éves hozamok várható nagyságában.

A válaszadó cégek: ING Bank, Commerzbank- London, DRKW, CA- IB, OTP, K&H, IEB, RBS, Concorde, Takarékbank, Raiffeisen, CIB, West LB, ABN Amro, BA-CA és három anonimitást kérő bank elemzője.

Az államháztartás hiányát illetően konszenzusos vélemény, hogy a mostani költségvetési politika fenntarthatatlan pályát jelent. A kormány költségvetési politikáját a piac, az európai intézmények és természetesen az ellenzék oldaláról is számos kritika érte. A választási kampányban ugyanakkor egyelőre a Fidesz mutatkozott "bátrabbnak" az ígéretek terén, ami azok betartása esetén a költségvetési pozíció jelentős további romlását okozhatja. A megkérdezett elemzők pesszimistábbak a deficit várható alakulását illetően, ha a Fidesz alakít kormányt- derül ki a felmérésből. A válaszokból az is kiderül, hogy a 2006-os választási költségvetés után 2007-re már bármilyen "konfiguráció" esetén a deficit csökkenése várható.

Az alábbi ábrából kitűnik, hogy az elemzői kar egy MSZP-SZDSZ koalíciót látna szívesebben, ha a deficit leszorítását nézzük. Ez a mostani kormányerők pozícióinak megőrzését feltételezi.

Kissé más kép rajzolódik ki a 2007-es várakozásokból, itt a Fidesz-hez kapcsolódó kormányformációk azok, melyeknél a piac viszonylag kedvezőbb egyenleggel számolna.

Ahhoz, hogy az államháztartás hiányát ledolgozzuk, a számos reformlépés mellett szükség lehet a hatósági árak emelésére is a következő kormányzati ciklusban. Ha a belföldi árak a világpiaci szinttől tartósan elszakadnak, akkor a kompenzáció fedezete jelentős terhet ró az államháztartásra (az összes adózóra). A megkérdezettek szerint, a lakosság körében népszerűtlen intézkedésre a baloldali koalíció mutat nagyobb hajlandóságot.

Az infláció egy jobboldali választási győzelem után várhatóan kisebb mértékben emelkedne (mérsékeltebben csökkenne). Ha az MSZP kormányerő lenne, akkor feltehetően a fentebb említett árkorrekciók miatt az infláció is magasabbra szökne.

A választásokat megelőző kampányban már eddig is többször elhangzott a foglalkoztatás növelésének ígérete. Az elemzők úgy látják, hogy a Fidesz győzelme hozna nagyobb foglalkoztatás bővülést. Az okokat részletesen most nem kutattuk, de feltehetően a béreket terhelő munkaadói járulékok csökkentése lehet a fő tényező. Egyelőre azonban nem ismert, hogy a Fidesz szükség esetén a kieső bevételeket hogyan pótolná (pl.: munkavállalók által fizetett terhek növelése, ÁFA emelés, kiadási oldalon jelentősebb lefaragások, ezzel ellensúlyozva a bevételcsökkenést stb.). A változások várhatóan csak akkor lehetnének tartósak, ha azok a költségvetés kiigazításával is járnának, ugyanis a terhek tartós csökkenését csak megfelelő reformlépések és jó gazdasági teljesítmény garantálhatná.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A gazdaság teljesítményének várható alakulását jobbnak látják a szakértők egy Fidesz kormány esetén. A gyorsabb növekedés feltehetően összefüggésben állhat a foglalkoztatásra vonatkozó várakozásokkal is.

Az euró bevezetésének lehetősége egyre távolabb tolódik, 2010-et szinte már senki sem látja reális lehetőségnek. A megkérdezettek szerint az euró bevezetésének időpontjára nincs nagy hatással a választás eredménye. Talán a Fidesz győzelme esetén sodródhatunk legtávolabb az euró mielőbbi bevezetésétől, mely a fiskális kritériumok későbbi teljesítésével függhet össze, de amint említettük a különbségek nem lényegesek az egyes kormányalakítási (fő kormányerők) kimenetelektől függően.

A forint napokban produkált gyengülése (is) felveti a kérdést, hogy mekkora lehet a forint árfolyama (az euróval szemben) az év végére. Az elemzők gyengülésre számítanak, és úgy látják, hogy egy esetleges MSZP választási győzelem nagyobb mértékű gyengülést hozna, mint a jobboldali kormány megalakulása. Érdekes ez annak tükrében, hogy az MSZP-nél kisebb belső egyensúlytalansággal számolnak a piaci szakértők. Feltehetően a rossz "track rekord" itt még befolyásolhatja a piac értékítéletét. Ha azonban megnézzük az értékek nagyságát, akkor látható, hogy az elemzők inkább nem feltételeznek lényegesebb különbséget a várható árfolyamban a befutási sorrendtől függően. Az eltérések minimálisak.

A szakértők nem számítanak az 5 éves hozamok jelentősebb emelkedésére 2006 végén. Az utóbbi időszak hozamemelkedései következtében a prémium így is 30 bp körüli mértékben emelkedett.

Összességében tehát a piaci elemzők az MSZP illetve MSZP vezetésű kormánytól várják azt, hogy gátat vet a költségvetési hiány duzzadásának, ugyanakkor a rossz múltja kísértené a szocialisták dominálta kormányt. Ha a Fidesz kerül kormányra, a deficit várhatóan magasabb lesz idén mint hatalomváltás nélkül, de ebbe az is belejátszhat, hogy a most ellenzéki párt igyekezne minél többet "beleszorítani" az idei évbe (2007-es évből egyes tételek átcsoportosítása). A 2007-es Fidesz "optimizmus" (itt vár enyhén nagyobb defeicitcsökkenést a piac) az ellenzéki párt remélt reformlépéseivel is összefügghet.

A Fidesz várhatón további védőernyőt tartana a lakosság fölé az árak tekintetében, amivel az inflációs folyamatok további kedvező alakulását érné el (rövid távon). A foglalkoztatás terén az elemzők a Fidesztől várnak több munkahelyet, ugyanakkor ez csak akkor várható tartós folyamatként, ha a gazdaság általános állapota is javul. Ha a költségvetés a kieső bevételek miatt máshol drasztikus kiigazításra szorul, az ellenkező irányú folyamatokat generálhat.

Az elemzők többsége nem vár gyors reformlépéseket a választások után, amiben a szeptemberi önkormányzati választásokra való "felkészülés" a döntő (a megkérdezett elemzők közül mindössze 4 tartotta valószínűnek, hogy a reformok már a nyáron megkezdődnek). A többség szerint ősz előtt várhatóan egyik kormány sem vállalja, hogy fájdalmasabb intézkedéseket hozzon. Létezik olyan (nem többségi) vélemény, miszerint paradox a helyzet, mert aki megnyeri az országgyűlési választásokat, az az önkormányzatit szükségszerűen bukhatja majd egy közbülső negatív piaci reakció miatt (intézkedések hiányában nem kizárt a külföldi befektetők érezhető pozíciócsökkentése). Az őszi konvergenciajelentés (a mostani aktualizálása) várhatóan nem lesz visszhang nélkül a piacokon, de jelentőségét eltúlozni sem kell - vélte a megkérdezett elemzők többsége.

A tőkepiacoktól hirtelen és sokkszerű reakciókat nem várhatunk csak a választási eredmények miatt - mondták az elemzők. A választások utáni lépések, az ígéretek be- és be nem tartása várhatóan befolyásoló lesz, de a globális kockázatvállalási kedv legalább annyira meghatározhatja, hogy év végén hol adhatunk el forintot, vagy hol vásárolhatunk államkötvényeket.

Láng Róbert

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem