21 °C Budapest

Két fontos háttéregyezség a koalíciós pártok között - mégis lesz eurónk 2010-ben? (2.)

Pénzcentrum
2005. október 17. 11:12

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ma bejelentette: a koalíciós pártok megegyeztek abban, hogy változtatás nélkül átmegy a parlamenten a 2006-os költségvetés kiadási oldala. A második megállapodás pedig azt tartalmazza, hogy a kormány olyan programot fog javasolni, mely azt teszi lehetővé, hogy 2008-ra teljesítsük a 3%-os GDP-arányos, uniós módszertannak megfelelő államháztartási hiányelőírást. Ehhez arról állapodtak meg a felek, hogy fokozzák az évente megvalósítandó államháztartási hiánycsökkentés ütemét az eddig tervezett 0.6-0.7%-ról a GDP 1.4%-ára - jelentette a Reuters.

Az elmúlt hetek nem teljesen egyértelmű nyilatkozatai után ez utóbbi Gyurcsány-bejelentés fontos üzenet lehet a piacnak, eddig ugyanis csak Veres János pénzügyminiszter beszélt a 2008-as 3%-os elérhető küszöbről. Gyorsan hozzá kell azonban tenni: a miniszterelnök most sem szólt arról, hogy a kormány valóban ragaszkodik-e a 2010-es hivatalos euró-bevezetési dátumról. Erről a korábbi nyilatkozatok alapján csak decemberben tudhatjuk meg a hivatalos álláspontot.

Gyurcsány jelezte, hogy egy államháztartási reformbizottságot fog felállítani a költségvetési konszolidáció kidolgozására. Elmondása szerint a szakmai konzultációk világossá tették, hogy nincs más alternatíva, csak a kiegyensúlyozott gazdálkodásra törekvő államháztartás.

*******************

Elképzelhető, hogy a háttérben olyan egyezség született: az SZDSZ belemegy a 2006-os választási költségvetés támogatásába, "cserébe" az MSZP mindent megtesz azért, hogy a kisebbik kormánypárt által követelt 2010-es euró-bevezetési dátum megmaradjon.

A 2006-os költségvetés magánnyugdíjpénztári korrekcióval 4.7, míg anélkül 6.1%-os GDP-arányos államháztartási hiánnyal készült. A pénzforgalmi szemléletű deficit önkormányzatokkal együtt 1582 milliárd forint lehet, melyből a központi költségvetés hiánya 1533.3 milliárd forintot tehet ki.


A Pénzügyminisztériumban holnap 11:00-kor kezdődik az a sajtótájékoztató, amelyen az államháztartás szeptemberi, illetve az idei még várható folyamatokról részletes tájékoztatást kaphatunk.

Mintegy két héttel azt követően, hogy a kormány benyújtotta a 2006-os költségvetési törvényjavaslatot az Országgyűlésnek, közzétette a Pénzügyminisztérium azt a középtávú gazdasági kitekintést, melyet a kormány kötelezően elkészít a költségvetési törvényjavaslathoz. Igen érdekes, hogy a fent jelzett, a GDP 1.4%-át kitevő 2007-re és 2008-ra vonatkozó éves hiánylefaragási sebesség ebben még távolról sem szerepel.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A 2005-ös és 2006-os adatok alapján joggal feltételezhető, hogy a 2007-es és 2008-as deficitszámok is a magánnyugdíjpénztári korrekciót figyelembe veszik. Ezek alapján a 2008-as tervezett hiányszám (középértékként 3.3%) nem tenné elérhetővé a 2010-es eurót.


Veres János a közelmúltban arról beszélt, hogy 2008-ra 3% alá lehet csökkenteni a deficitet. Számos elemzés ugyanakkor arra hívja fel a figylemet, hogy a defictpálya tarthatóságát jelentősen veszélyezteti az, hogy a 2006-os költségvetés hiánya a tervezettnél lényegesen magasabb lehet.

2005.10.11 16:29
Veres: 2008-ra 3% alatt lesz a deficit - a növekedési ütem nem sínyli meg

2005.10.11 09:20
OTP: irreálisan optimista a PM - 7.6%-os hiány 2006-ban

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem