Két fontos háttéregyezség a koalíciós pártok között - mégis lesz eurónk 2010-ben? (2.)

Pénzcentrum
2005. október 17. 11:12

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ma bejelentette: a koalíciós pártok megegyeztek abban, hogy változtatás nélkül átmegy a parlamenten a 2006-os költségvetés kiadási oldala. A második megállapodás pedig azt tartalmazza, hogy a kormány olyan programot fog javasolni, mely azt teszi lehetővé, hogy 2008-ra teljesítsük a 3%-os GDP-arányos, uniós módszertannak megfelelő államháztartási hiányelőírást. Ehhez arról állapodtak meg a felek, hogy fokozzák az évente megvalósítandó államháztartási hiánycsökkentés ütemét az eddig tervezett 0.6-0.7%-ról a GDP 1.4%-ára - jelentette a Reuters.

Az elmúlt hetek nem teljesen egyértelmű nyilatkozatai után ez utóbbi Gyurcsány-bejelentés fontos üzenet lehet a piacnak, eddig ugyanis csak Veres János pénzügyminiszter beszélt a 2008-as 3%-os elérhető küszöbről. Gyorsan hozzá kell azonban tenni: a miniszterelnök most sem szólt arról, hogy a kormány valóban ragaszkodik-e a 2010-es hivatalos euró-bevezetési dátumról. Erről a korábbi nyilatkozatok alapján csak decemberben tudhatjuk meg a hivatalos álláspontot.

Gyurcsány jelezte, hogy egy államháztartási reformbizottságot fog felállítani a költségvetési konszolidáció kidolgozására. Elmondása szerint a szakmai konzultációk világossá tették, hogy nincs más alternatíva, csak a kiegyensúlyozott gazdálkodásra törekvő államháztartás.

*******************

Elképzelhető, hogy a háttérben olyan egyezség született: az SZDSZ belemegy a 2006-os választási költségvetés támogatásába, "cserébe" az MSZP mindent megtesz azért, hogy a kisebbik kormánypárt által követelt 2010-es euró-bevezetési dátum megmaradjon.

A 2006-os költségvetés magánnyugdíjpénztári korrekcióval 4.7, míg anélkül 6.1%-os GDP-arányos államháztartási hiánnyal készült. A pénzforgalmi szemléletű deficit önkormányzatokkal együtt 1582 milliárd forint lehet, melyből a központi költségvetés hiánya 1533.3 milliárd forintot tehet ki.


A Pénzügyminisztériumban holnap 11:00-kor kezdődik az a sajtótájékoztató, amelyen az államháztartás szeptemberi, illetve az idei még várható folyamatokról részletes tájékoztatást kaphatunk.

Mintegy két héttel azt követően, hogy a kormány benyújtotta a 2006-os költségvetési törvényjavaslatot az Országgyűlésnek, közzétette a Pénzügyminisztérium azt a középtávú gazdasági kitekintést, melyet a kormány kötelezően elkészít a költségvetési törvényjavaslathoz. Igen érdekes, hogy a fent jelzett, a GDP 1.4%-át kitevő 2007-re és 2008-ra vonatkozó éves hiánylefaragási sebesség ebben még távolról sem szerepel.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A 2005-ös és 2006-os adatok alapján joggal feltételezhető, hogy a 2007-es és 2008-as deficitszámok is a magánnyugdíjpénztári korrekciót figyelembe veszik. Ezek alapján a 2008-as tervezett hiányszám (középértékként 3.3%) nem tenné elérhetővé a 2010-es eurót.


Veres János a közelmúltban arról beszélt, hogy 2008-ra 3% alá lehet csökkenteni a deficitet. Számos elemzés ugyanakkor arra hívja fel a figylemet, hogy a defictpálya tarthatóságát jelentősen veszélyezteti az, hogy a 2006-os költségvetés hiánya a tervezettnél lényegesen magasabb lehet.

2005.10.11 16:29
Veres: 2008-ra 3% alatt lesz a deficit - a növekedési ütem nem sínyli meg

2005.10.11 09:20
OTP: irreálisan optimista a PM - 7.6%-os hiány 2006-ban

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 25. vasárnap
Mátyás
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem