Két fontos háttéregyezség a koalíciós pártok között - mégis lesz eurónk 2010-ben? (2.)

Pénzcentrum
2005. október 17. 11:12

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ma bejelentette: a koalíciós pártok megegyeztek abban, hogy változtatás nélkül átmegy a parlamenten a 2006-os költségvetés kiadási oldala. A második megállapodás pedig azt tartalmazza, hogy a kormány olyan programot fog javasolni, mely azt teszi lehetővé, hogy 2008-ra teljesítsük a 3%-os GDP-arányos, uniós módszertannak megfelelő államháztartási hiányelőírást. Ehhez arról állapodtak meg a felek, hogy fokozzák az évente megvalósítandó államháztartási hiánycsökkentés ütemét az eddig tervezett 0.6-0.7%-ról a GDP 1.4%-ára - jelentette a Reuters.

Az elmúlt hetek nem teljesen egyértelmű nyilatkozatai után ez utóbbi Gyurcsány-bejelentés fontos üzenet lehet a piacnak, eddig ugyanis csak Veres János pénzügyminiszter beszélt a 2008-as 3%-os elérhető küszöbről. Gyorsan hozzá kell azonban tenni: a miniszterelnök most sem szólt arról, hogy a kormány valóban ragaszkodik-e a 2010-es hivatalos euró-bevezetési dátumról. Erről a korábbi nyilatkozatok alapján csak decemberben tudhatjuk meg a hivatalos álláspontot.

Gyurcsány jelezte, hogy egy államháztartási reformbizottságot fog felállítani a költségvetési konszolidáció kidolgozására. Elmondása szerint a szakmai konzultációk világossá tették, hogy nincs más alternatíva, csak a kiegyensúlyozott gazdálkodásra törekvő államháztartás.

*******************

Elképzelhető, hogy a háttérben olyan egyezség született: az SZDSZ belemegy a 2006-os választási költségvetés támogatásába, "cserébe" az MSZP mindent megtesz azért, hogy a kisebbik kormánypárt által követelt 2010-es euró-bevezetési dátum megmaradjon.

A 2006-os költségvetés magánnyugdíjpénztári korrekcióval 4.7, míg anélkül 6.1%-os GDP-arányos államháztartási hiánnyal készült. A pénzforgalmi szemléletű deficit önkormányzatokkal együtt 1582 milliárd forint lehet, melyből a központi költségvetés hiánya 1533.3 milliárd forintot tehet ki.


A Pénzügyminisztériumban holnap 11:00-kor kezdődik az a sajtótájékoztató, amelyen az államháztartás szeptemberi, illetve az idei még várható folyamatokról részletes tájékoztatást kaphatunk.

Mintegy két héttel azt követően, hogy a kormány benyújtotta a 2006-os költségvetési törvényjavaslatot az Országgyűlésnek, közzétette a Pénzügyminisztérium azt a középtávú gazdasági kitekintést, melyet a kormány kötelezően elkészít a költségvetési törvényjavaslathoz. Igen érdekes, hogy a fent jelzett, a GDP 1.4%-át kitevő 2007-re és 2008-ra vonatkozó éves hiánylefaragási sebesség ebben még távolról sem szerepel.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A 2005-ös és 2006-os adatok alapján joggal feltételezhető, hogy a 2007-es és 2008-as deficitszámok is a magánnyugdíjpénztári korrekciót figyelembe veszik. Ezek alapján a 2008-as tervezett hiányszám (középértékként 3.3%) nem tenné elérhetővé a 2010-es eurót.


Veres János a közelmúltban arról beszélt, hogy 2008-ra 3% alá lehet csökkenteni a deficitet. Számos elemzés ugyanakkor arra hívja fel a figylemet, hogy a defictpálya tarthatóságát jelentősen veszélyezteti az, hogy a 2006-os költségvetés hiánya a tervezettnél lényegesen magasabb lehet.

2005.10.11 16:29
Veres: 2008-ra 3% alatt lesz a deficit - a növekedési ütem nem sínyli meg

2005.10.11 09:20
OTP: irreálisan optimista a PM - 7.6%-os hiány 2006-ban

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?