7 °C Budapest

Már csak 85 ezerrel a 10 millió felett

Pénzcentrum
2005. augusztus 29. 10:14

2005 június végén a magyar népesség lélekszáma a nemzetközi vándorlás becsült értékeit is figyelembe véve 10 085 ezer fő volt. A halálozások számának emelkedése meghaladta a születésekét, a népességcsökkenés mértéke kismértékben emelkedett. Ez számszerűen mintegy 22,600 fős csökkenést jelentett az év első hat hónapjában.

Az év első hat hónapjában emelkedett a születések száma, de a halálozások száma is nőtt. A házasságkötések száma enyhe csökkenést mutatott. A népességfogyás mértéke kismértékben meghaladta a 2004. január-júniusban tapasztalt értéket.

Az előzetes adatok szerint 2005 első félévében közel 18,350 házasságot kötöttek, mintegy 47,400 gyermek született és 70,000 lakos hunyt el. A házasságkötések száma kismértékben, 1.6 százalékkal csökkent, ami számszerűen 290-nel kevesebb esküvőt jelentett az előző évhez képest. A születések számában folytatódott az elmúlt év végén megindult lassú emelkedés, bár júniusban már némileg kevesebb gyermek született az egy évvel korábbinál.

2005 első hat hónapjában összességében 3.4 százalékkal, közel 1,600 újszülöttel több jött világra, mint az előző év hasonló időszakában. Főleg a tavaszi hónapok jelentős halálozási többlete miatt emelkedett a halálozások száma. Ennek tulajdonítható, hogy az első hat hónapi összes halálozás 2.7 százalékkal, 1,800 fővel múlta felül az egy évvel korábbit. Mivel a halálozások számának emelkedése meghaladta a születésekét, a népességcsökkenés mértéke kismértékben emelkedett. Ez számszerűen mintegy 22,600 fős csökkenést jelentett az év első hat hónapjában. A nemzetközi vándorlás pozitív egyenlege következtében az ország lakossága ténylegesen ennél kisebb mértékben, mintegy 13,000 fővel lett kevesebb. A népesség lélekszáma az időszak végén a nemzetközi vándorlás becsült értékeit is figyelembe véve 10,085 ezer fő volt.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem