1 °C Budapest

Már csak 85 ezerrel a 10 millió felett

Pénzcentrum
2005. augusztus 29. 10:14

2005 június végén a magyar népesség lélekszáma a nemzetközi vándorlás becsült értékeit is figyelembe véve 10 085 ezer fő volt. A halálozások számának emelkedése meghaladta a születésekét, a népességcsökkenés mértéke kismértékben emelkedett. Ez számszerűen mintegy 22,600 fős csökkenést jelentett az év első hat hónapjában.

Az év első hat hónapjában emelkedett a születések száma, de a halálozások száma is nőtt. A házasságkötések száma enyhe csökkenést mutatott. A népességfogyás mértéke kismértékben meghaladta a 2004. január-júniusban tapasztalt értéket.

Az előzetes adatok szerint 2005 első félévében közel 18,350 házasságot kötöttek, mintegy 47,400 gyermek született és 70,000 lakos hunyt el. A házasságkötések száma kismértékben, 1.6 százalékkal csökkent, ami számszerűen 290-nel kevesebb esküvőt jelentett az előző évhez képest. A születések számában folytatódott az elmúlt év végén megindult lassú emelkedés, bár júniusban már némileg kevesebb gyermek született az egy évvel korábbinál.

2005 első hat hónapjában összességében 3.4 százalékkal, közel 1,600 újszülöttel több jött világra, mint az előző év hasonló időszakában. Főleg a tavaszi hónapok jelentős halálozási többlete miatt emelkedett a halálozások száma. Ennek tulajdonítható, hogy az első hat hónapi összes halálozás 2.7 százalékkal, 1,800 fővel múlta felül az egy évvel korábbit. Mivel a halálozások számának emelkedése meghaladta a születésekét, a népességcsökkenés mértéke kismértékben emelkedett. Ez számszerűen mintegy 22,600 fős csökkenést jelentett az év első hat hónapjában. A nemzetközi vándorlás pozitív egyenlege következtében az ország lakossága ténylegesen ennél kisebb mértékben, mintegy 13,000 fővel lett kevesebb. A népesség lélekszáma az időszak végén a nemzetközi vándorlás becsült értékeit is figyelembe véve 10,085 ezer fő volt.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 7. csütörtök
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm