37 °C Budapest

Már csak 85 ezerrel a 10 millió felett

Pénzcentrum
2005. augusztus 29. 10:14

2005 június végén a magyar népesség lélekszáma a nemzetközi vándorlás becsült értékeit is figyelembe véve 10 085 ezer fő volt. A halálozások számának emelkedése meghaladta a születésekét, a népességcsökkenés mértéke kismértékben emelkedett. Ez számszerűen mintegy 22,600 fős csökkenést jelentett az év első hat hónapjában.

Az év első hat hónapjában emelkedett a születések száma, de a halálozások száma is nőtt. A házasságkötések száma enyhe csökkenést mutatott. A népességfogyás mértéke kismértékben meghaladta a 2004. január-júniusban tapasztalt értéket.

Az előzetes adatok szerint 2005 első félévében közel 18,350 házasságot kötöttek, mintegy 47,400 gyermek született és 70,000 lakos hunyt el. A házasságkötések száma kismértékben, 1.6 százalékkal csökkent, ami számszerűen 290-nel kevesebb esküvőt jelentett az előző évhez képest. A születések számában folytatódott az elmúlt év végén megindult lassú emelkedés, bár júniusban már némileg kevesebb gyermek született az egy évvel korábbinál.

2005 első hat hónapjában összességében 3.4 százalékkal, közel 1,600 újszülöttel több jött világra, mint az előző év hasonló időszakában. Főleg a tavaszi hónapok jelentős halálozási többlete miatt emelkedett a halálozások száma. Ennek tulajdonítható, hogy az első hat hónapi összes halálozás 2.7 százalékkal, 1,800 fővel múlta felül az egy évvel korábbit. Mivel a halálozások számának emelkedése meghaladta a születésekét, a népességcsökkenés mértéke kismértékben emelkedett. Ez számszerűen mintegy 22,600 fős csökkenést jelentett az év első hat hónapjában. A nemzetközi vándorlás pozitív egyenlege következtében az ország lakossága ténylegesen ennél kisebb mértékben, mintegy 13,000 fővel lett kevesebb. A népesség lélekszáma az időszak végén a nemzetközi vándorlás becsült értékeit is figyelembe véve 10,085 ezer fő volt.

Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?