26 °C Budapest

Figyeld a trend gyengülését!

Pénzcentrum
2004. február 26. 19:47

Igen hasznos lehet a technikai elemzések során annak megítélése, hogy vajon meddig tart az éppen uralkodó trend, milyen irányú mozgás várható az egyes részvények esetén a közeljövben. Ehhez nyújt hasznos segítséget az alábbi írásunkban ismertetett Ultimate Oscillator és a Chaikin Oscillator, melyeknek legfontosabb tulajdonságai, vételi és eladási jelzéseinek bemutatása után természetesen kitérünk a portfolio.hu interaktív grafikon rajzolójának a használatára is.

Igen hasznos lehet a technikai elemzések során annak megítélése, hogy vajon meddig tart az éppen uralkodó trend, milyen irányú mozgás várható az egyes részvények esetén a közeljövben. Ehhez nyújt hasznos segítséget az alábbi írásunkban ismertetett Ultimate Oscillator és a Chaikin Oscillator, melyeknek legfontosabb tulajdonságai, vételi és eladási jelzéseinek bemutatása után természetesen kitérünk a portfolio.hu interaktív grafikon rajzolójának a használatára is.

1. Ultimate Oscillator

2. Chaikin Oscillator

3. Chaikin Oscillator a gyakorlatban

Ultimate Oscillator

Az oscillatorok általában egy részvény kisimított árát hasonlítják össze ugyanezen részvény egy bizonyos időszakkal korábbi árfolyamával. Ez természetesen azt eredményezi, hogy az indikátor attól függően változik, hogy milyen periódust választunk meg. Éppen ezért, vagyis ennek a szubjektív elemnek a kiküszöbölésére, csökkentésére alkotta meg Larry Williams az Ultimate Oscillatort, mely három különböző oscillator súlyozott átlagát mutatja úgy, hogy a komponensek mindegyike különböző periódust használ. Ezek rövid, közép és hosszú távú oscillatorok, melyeknek a periódusát 7, 14 és 28 naposra szokták a leggyakrabban beállítani, így az indikátor 0 és 100 közötti értéket vehet fel.

Vételi és eladási jelzések
Vételi jelzést a következő esetekben mutat az indikátor:
-ún. bullish divergencia esetén, ami azt jelenti, hogy a részvény árfolyama a korábbi mélypont alá süllyed, míg az Ultimate Oscillator nem csökken az előző mélypontja alá, vagy
-bullish divergencia esetén, ha a mutató értéke 30 alá esik, vagy
-amikor az indikátor magasabbra emelkedik, mint az előző rövid bullish divergencia időszaka alatt elért legmagasabb érték.

Eladási jelzést a következő esetekben mutat az indikátor:
-ún. bearish divergencia esetén, azaz akkor, amikor a részvény árfolyama az előző csúcspont fölé szalad, míg az indikátor nem viselkedik hasonlóképpen, vagy
-bearish divergencia esetén, ha a mutató 50 fölé megy, vagy
-amikor az indikátor alacsonyabb szintre esik, mint az előző rövid bearish divergencia időszaka alatt elért legalacsonyabb érték,
-az indikátor 50 fölé emelkedik, majd pedig 45 alá csökken, vagy
-az indikátor 70 fölé emelkedik (néha érdemes megvárni, míg újra beesik ezután 70 alá).

Használata
Az Ultimate Oscillatort a függvények között találjuk a portfolio.hu interaktív grafikon rajzolójában. Mielőtt aktivizálnánk, a fent említett három különböző oscillator periódusát meg kell adnunk, majd a hozzáad és a bezár gombra kattintva az indikátor berajzolódik az árfolyam grafikon alá.


Chaikin Oscillator

A Chaikin Oscillator megalkotása Marc Chaikin nevéhez fűződik, aki a fent említett Ultimate Oscillator továbbfejlesztett verzióját kívánta megalkotni, figyelembe véve a forgalom alakulását is. Az indikátor a piacra belépő, illetve az ezt elhagyó forgalom megfigyelésére szolgáló mutató, mely az ún. felhalmozás-disztribúció (accumulation - distribution) vonal különbségét méri két különböző periódusra nézve.

(Felhalmozásnak nevezik azt, amikor az adott periódusú időszak záró árfolyama magasabb, mint az időszaki legmagasabb és legalacsonyabb ár egyszerű számtani átlaga, míg disztribúciónak azt, amikor a záró árfolyam ez alatt a szint alatt helyezkedik el.)

Chaikin szerint ahhoz, hogy a technikai elemzés során valós képet kapjunk az adott részvény belső dinamizmusáról, az elemzési módszereknek kezelniük kell a forgalom alakulását is. A forgalom vizsgálata ugyanis segít annak megítélésében, hogy az adott papír árfolyam változása milyen erősség, illetve gyengeség mellett jön létre.

Általánosságban elmondható, hogy az árfolyam és a forgalom vagy együtt esik, vagy pedig együtt növekszik, amikor azonban ez nem így van, akkor nagy valószínűséggel az árfolyam mozgásának trendje változni fog.

Számítási módja
Az indikátor számítása úgy történik, hogy két megadott mozgóátlag különbségét határozza meg a függvény, a mozgóátlagokhoz azonban nem a záróárat, hanem az alábbi képlet alapján számított árat használja az indikátor:


A mozgóátlagok periódusának a számát természetesen a felhasználó maga adhatja meg.

Chaikin Oscillator a gyakorlatban

Vételi és eladási jelzések
A Chaikin Oscillator és a részvény árfolyam grafikonjának a távolodása az árfolyam le és felfelé való mozgásának a csökkenését jelzi előre, nem mutatja azonban a trend fordulókat, hanem elsősorban a tendenciák gyengülését jelzi. Amennyiben az árfolyam magasabb csúcspontot ér el, mint az előző csúcspont, miközben az indikátor fokozatosan csökken, akkor ez az emelkedő trend gyengülésére lehet számítani, azaz Bearish divergenciáról beszélhetünk.
Hasonlóképpen nevezhető Bulluish divergenciának az, amikor az árfolyamok egyre alacsonyabb szinteket érnek el, az oscillator azonban növekvő trendben van. Ebben az esetben a csökkenő trend gyengülése jelezhető előre.

Egy gyakorlati példa
Hasznosnak bizonyult a Chaikin Oscillator alkalmazása az elmúlt hetekben a Richter esetében, hiszen amint az az alábbi grafikonon is látható, az indikátor meredeken süllyedt, miközben a Richter árfolyama emelkedett (ezt az időszakot mutatja a piros vonal). Nem maradt el az árfolyam csökkenése, a Richter ugyanis csaknem 17,000 Ft-ig esett a múlt héten.Használata
A Chaikin Oscillator szintén a függvények között található a portfolio.hu interaktív grafikon rajzolójában. Aktiválása előtt meg kell adni a két választott periódust, majd a hozzáad, és a bezár gombra kattintva berajzolódik a függvény a grafikonba.Olvasóink a technikai elemzéseket maguk is elvégezhetik interaktív grafikon rajzolónk segítségével.
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?