16 °C Budapest
Student woman during E-Learning on laptop at home

Fontos tudnivalók a 2022/23-as tanévről: sokan bukhatják a felsőoktatást, ha erről lemaradnak

2022. július 27. 19:01

Már minden jelentkező tudja, hogy sikerült-e az egyetemi felvételi, hiszen múlt héten kihirdették a ponthatárokat. Rengeteg kérdés merülhet fel a diákokban arról, hogy milyen feltételekhez van kötve az állami ösztöndíj, mikor kezdődik az egyetem, illetve azoknak, akiknek nem sikerült a felvételi, ők mihez kezdhetnek. Itt vannak a részletek az idei felsőoktatási tudnivalókról!

Csak úgy, mint minden évben, idén is azoknak a hallgatóknak, akik állami ösztöndíjas képzésre kerültek be, hallgatói szerződést kell aláírniuk, amely feltételekhez köti a támogatást. Akiknek pedig nem sikerült a felvételi, ők még a pótfelvételin válogathatnak a megmaradt szakokból.

Ha állami ösztöndíjas képzésen tanul valaki, az állam finanszírozza az oktatást, de ehhez két feltételt kell elfogadnia a diákoknak. Az első, hogy a meghatározott képzési idő másfélszeresén belül végezni kell az adott szakon, tehát például egy 6 féléves alapszakon kezd valaki, akkor 9 féléven belül el kell végezni. A másik feltétel, hogy Magyarországon kell dolgozni annyi ideig, ameddig az egyetemen, főiskolán állami ösztöndíjasként tanultat a diák. Ennek teljesítésére pedig 20 év áll rendelkezésetekre, vagyis a végzést követő húsz évben összesen - a képzés hosszától függően - kell 3-5 évet itthoni munkaviszonyban tölteni.

A kötelezően itthoni munkával eltöltendő évek megállapításánál nem naptári félévet vesznek alapul, hanem egy egyetemi-főiskolai szemeszter időtartamát, azaz 5 hónapot. Ha például tehát egy 12 féléves (6 éves) osztatlan képzést terv időben befejeztek, akkor nem 6, hanem csak 5 évet kell itthon dolgoznotok a végzést követő húsz éven belül.

A felvételi tájékoztatóban az áll, hogy ha nem dolgoztok itthon elegendő ideig, a 20 év leteltét követően vissza kell fizetni az állami ösztöndíj összegét. A teljes összeget akkor, ha egyáltalán nem dolgozott itthon az illető, ám ha valamennyi ideig magyarországi munkaviszonyban állt, de akkor az összeg alacsonyabb lesz.

Az oklevélszerzési kötelezettség nemteljesítése esetén a magyar állami (rész)ösztöndíjas hallgató köteles a magyar állami ösztöndíjjal folytatott tanulmányok idejével megegyező időtartamban hazai munkaviszonyt fenntartani az adott képzés megszűnésének napjától számítva a magyar állami ösztöndíjjal folytatott tanulmányi idővel megegyező időtartamot követő két éven belül

- emeli ki a felvételi tájékoztató. Ha ezt sem teljesül, vissza kell fizetni "a tartozás 50 százalékának megfelelő összeget", az összeg meghatározásakor figyelembe veszik, ha valamennyi ideig dolgozott a végzett diák.

Az oklevélszerzés feltétele, a hosszú- és rövid határidejű hazai munkavállalás, valamint a visszafizetés kötelezettsége alól önhibán kívüli váratlan ok, betegség, baleset miatt lehet mentesülni, de gyermekvállalás után is engedményeket kaphattok. A további, kategóriánként eltérő mentesülési eseteket a felvi.hu-n lehet megnézni.

Mikor lesz az egyetemi beiratkozás?

Egyetemenként változhat a beiratkozás időpontja, azonban fontos előre tudni, hogy a felsőoktatásban nem szeptember 1-i indulásra kell készülni az egyetemeken. Szeptember első hetén több intézményben szervezik meg az iskolai beiratkozást, így az oktatás több intézményben csak szeptember ötödikén kezdődik.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mikor lesz a pótfelvételi?

Idén 99 192 diák jelentkezett az ősszel induló felsőoktatási képzésekre, akiknek nem sikerült a felvételi, ők pótfelvételizhetnek. Augusztus 5-én éjfélig lehet jelentkezni a pótfelvételin meghirdetett, szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre. A pótfelvételire azok jelentkezhetnek, akiket a július 21-én zárult általános eljárásban egyetlen képzésre sem vettek fel, vagy idén nem felvételiztek - közölte az Oktatási Hivatal (OH).

Állami ösztöndíjas képzésekre is lehet jelentkezni, 35 egyetemen és főiskolán kínálnak különböző támogatott szakokat agrár, hitéleti, informatika, műszaki, orvos- és egészségtudomány, pedagógusképzés és természettudomány képzési területen - írták. A pótfelvételin meghirdetett szakok teljes listája itt érhető el. 47 egyetem és főiskola hirdet mind a 15 képzési területen önköltséges képzéseket. Alapképzések, osztatlan képzések, mesterképzések és felsőoktatási szakképzések is szerepelnek a kínálatban.

A pótfelvételin csak egy felsőoktatási intézmény egyetlen képzésére lehet jelentkezni (ugyanannak a szaknak az állami ösztöndíjas és önköltséges formája egynek számít) a felvi.hu-ról elérhető E-felvételiben 2022. augusztus 5-én éjfélig. A 2022-es pótfelvételin meghirdetett szakokról az információk és a jelentkezéssel kapcsolatos tudnivalókat a felvin találjátok. A jelentkezést legkésőbb augusztus 5-én éjfélig hitelesíteni is kell ügyfélkapun keresztül vagy az E-felvételi felületéről kinyomtatott és aláírt hitelesítő adatlapot postára adva. Minden előírt dokumentum feltöltési határideje is 2022. augusztus 5. éjfél - hívták fel a figyelmet.

Ha a felsőoktatási intézmények alkalmassági, gyakorlati vizsgát vagy - elsősorban mesterképzéseken - felvételi vizsgát írnak elő, a pótfelvételi hirdetményében jelzik. Ugyancsak itt közlik a vizsga időpontját, és az idő rövidsége miatt külön behívó levelet általában nem küldenek.

A pótfelvételin meghirdetett képzések ponthatárait augusztus végén hozza nyilvánosságra az OH. Az idei általános felvételin már meghirdetett képzések esetében a pótfelvételi ponthatára nem lehet alacsonyabb a július 21-én meghatározottnál. A ponthatár egyetlen képzés esetében sem lehet alacsonyabb a jogszabályi minimumnál: alap- és osztatlan képzésen 280, felsőfokú szakképzésen 240, mesterképzésen pedig 50 pontnál - olvasható a tájékoztatásban.

Iskolakezdés 2022: itt a Pénzcentrum kutatása, válaszolj a legfontosabb kérdésekre!

A nyári szünet közepén tartunk, sokan azonban már most készülnek az iskolakezdésre. Az elmúlt időszakban a pedagógushiány határozta meg az oktatásról szóló híreket, ami szintén aggodalommal töltheti el a szülőket. A Pénzcentrum kutatása alkalmat ad arra, hogy kiderüljön, hogyan készülnek a magyarok az iskolakezdésre, mennyit költenek rá, mit gondolnak az iskolai digitalizációról, mi a véleményük az oktatás és az iskolai étkeztetés minőségéről, hogy állnak a 9 órai iskolakezdés kérdéséhez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 24. szombat
Gellért, Mercédesz
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?