16 °C Budapest
female teenager feeling stressed studing at home.E learning.Home schooling

Rengeteg magyar vallott színt: ők már szinte egyáltalán nem tartanak az új koronavírustól

2021. október 13. 16:01

A Budapesti Corvinus Egyetemen Dr. Szántó Richárd és Dudás Levente vezetésével második alkalommal készült felmérés az egyetemi diákok körében a koronavírus-járványról és a vírussal kapcsolatos félelmekről. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a járvány negyedik hullámának küszöbén hogyan változott az egyetemisták hozzáállása a még a második hullám elején készült tavaly novemberi felméréssel összehasonlítva.

Az egyetemisták koronavírussal kapcsolatos félelmeit vizsgáló új kutatás 400, alap- és mesterszakos corvinusos hallgató kérdőíves megkérdezésével készült. Az eredmények alapján a diákok már sokkal kevésbé tartanak a koronavírus-járványtól. Már nem számítanak arra, hogy sok ember megbetegedne Magyarországon, viszont továbbra is úgy gondolják, hogy a betegség súlyos is lehet, ha esetleg mégis elkapnák.

A megkérdezett egyetemisták mintegy fele véli úgy, hogy a koronavírussal kapcsolatos statisztikák túlbecsülik a veszélyt, és még mindig sokan gondolják azt is, hogy a korlátozó intézkedések többet ártanak a gazdaságnak, mint amennyi előnyt hoznak a társadalomnak. Ezeknek a kétkedő hangoknak az aránya nem nagyon változott az elmúlt évben. Dacára viszont annak, hogy ma sokkal kevesebb helyen kötelező maszkot hordani, mint tavaly novemberben, a hallgatók többsége továbbra is bízik a maszk megelőző hatásában.

Minél nagyobb fenntartással kezeli valaki a vírus veszélyességéről szóló híreket, annál kevésbé tart a koronavírus-járványtól. Azok viszont, akik fontosnak tartják, hogy az emberek odafigyeljenek másokra és tegyenek egymásért, a koronavírus-járványt is veszélyesebbnek tartják. Ez nem változott meg egy év alatt. Azok a diákok viszont, akik jobban figyelnek és hallgatnak a vírus szakértőkre, láthatóan jobban aggódnak a COVID miatt, mint egy évvel korábban. Mindezek ellenére úgy tűnik, a diákoknak egyre határozottabb véleménye van a koronavírusról, és ezt egyre kevésbé tudják mások lényegesen befolyásolni.

A kutatók az oltásokról is kérdezték a diákokat. A megkérdezett egyetemisták lényegesen jobban megbíznak a koronavírus elleni vakcinákban, mint a magyar lakosság általában. A diákok körében a legnépszerűbbek a Pfizer és a Moderna oltások voltak. Bizalomra ad okot, hogy a válaszadók háromnegyede tudott mondani olyan oltóanyagot, amelyet teljes mértékben elfogadhatónak tart, és csak pár százalék volt azoknak az aránya, akik mindenfajta oltást elutasítanak. Kiderült, hogy a szakértőkbe vetett bizalom növeli a vakcinák elfogadottságát, de akik szkeptikusak a koronavírus súlyosságával kapcsolatban vagy úgy gondolják, hogy az állam már így is túlságosan beleavatkozik az életükbe, azok általában az oltásokat is kevésbé fogadják el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?