7 °C Budapest
female teenager feeling stressed studing at home.E learning.Home schooling

Rengeteg magyar vallott színt: ők már szinte egyáltalán nem tartanak az új koronavírustól

2021. október 13. 16:01

A Budapesti Corvinus Egyetemen Dr. Szántó Richárd és Dudás Levente vezetésével második alkalommal készült felmérés az egyetemi diákok körében a koronavírus-járványról és a vírussal kapcsolatos félelmekről. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a járvány negyedik hullámának küszöbén hogyan változott az egyetemisták hozzáállása a még a második hullám elején készült tavaly novemberi felméréssel összehasonlítva.

Az egyetemisták koronavírussal kapcsolatos félelmeit vizsgáló új kutatás 400, alap- és mesterszakos corvinusos hallgató kérdőíves megkérdezésével készült. Az eredmények alapján a diákok már sokkal kevésbé tartanak a koronavírus-járványtól. Már nem számítanak arra, hogy sok ember megbetegedne Magyarországon, viszont továbbra is úgy gondolják, hogy a betegség súlyos is lehet, ha esetleg mégis elkapnák.

A megkérdezett egyetemisták mintegy fele véli úgy, hogy a koronavírussal kapcsolatos statisztikák túlbecsülik a veszélyt, és még mindig sokan gondolják azt is, hogy a korlátozó intézkedések többet ártanak a gazdaságnak, mint amennyi előnyt hoznak a társadalomnak. Ezeknek a kétkedő hangoknak az aránya nem nagyon változott az elmúlt évben. Dacára viszont annak, hogy ma sokkal kevesebb helyen kötelező maszkot hordani, mint tavaly novemberben, a hallgatók többsége továbbra is bízik a maszk megelőző hatásában.

Minél nagyobb fenntartással kezeli valaki a vírus veszélyességéről szóló híreket, annál kevésbé tart a koronavírus-járványtól. Azok viszont, akik fontosnak tartják, hogy az emberek odafigyeljenek másokra és tegyenek egymásért, a koronavírus-járványt is veszélyesebbnek tartják. Ez nem változott meg egy év alatt. Azok a diákok viszont, akik jobban figyelnek és hallgatnak a vírus szakértőkre, láthatóan jobban aggódnak a COVID miatt, mint egy évvel korábban. Mindezek ellenére úgy tűnik, a diákoknak egyre határozottabb véleménye van a koronavírusról, és ezt egyre kevésbé tudják mások lényegesen befolyásolni.

A kutatók az oltásokról is kérdezték a diákokat. A megkérdezett egyetemisták lényegesen jobban megbíznak a koronavírus elleni vakcinákban, mint a magyar lakosság általában. A diákok körében a legnépszerűbbek a Pfizer és a Moderna oltások voltak. Bizalomra ad okot, hogy a válaszadók háromnegyede tudott mondani olyan oltóanyagot, amelyet teljes mértékben elfogadhatónak tart, és csak pár százalék volt azoknak az aránya, akik mindenfajta oltást elutasítanak. Kiderült, hogy a szakértőkbe vetett bizalom növeli a vakcinák elfogadottságát, de akik szkeptikusak a koronavírus súlyosságával kapcsolatban vagy úgy gondolják, hogy az állam már így is túlságosan beleavatkozik az életükbe, azok általában az oltásokat is kevésbé fogadják el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 17:16
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm