Parizerben számolva rosszabbul élnek a nyugdíjasok, mint az elmúlt 10 évben

2020. május 12. 13:03

Ahogy arról beszámoltunk, az áprilisi árakra rányomta a bélyegét a koronavírus-járvány, bármely alapvető élelmiszer árát is vizsgáljuk, egy évvel korábban még jelentősen kevesebbet kellett értük fizetni. Ennek a drágulásnak az egyik nagy veszteseinek a nyugdíjasokat kiáltották ki, hiszen az öregségi nyugellátás összege nem úgy emelkedik évről évre, ahogy az átlagkeresetek, és más hatások miatt is jobban ki vannak téve az ilyen drágulás-jelenségeknek. Most a Pénzcentrum ezért annak járt utána, hogyha az átlagnyugdíjak összegét összevetjük évről évre a termékek árainak drágulásával, valóban egy folyamatos romlás tapasztalható-e. Úgy látjuk, ez mindenképpen termékfüggő, kivéve a koronavírus-időszakát.

A koronavírus-járvány kapcsán ismét fellángolt az a téma, amely évről évre előkerül a nyugdíjkiegészítés, nyugdíjprémium megállapításakor: a nyugdíjak jelenlegi számítás szerint nem követik a bérek nagy ütemű emelkedését, és a fogyasztói árak emelkedésének pedig fokozottan ki vannak téve. A koronavírus miatt megemelkedett élelmiszerárak kapcsán már foglalkoztunk azzal, hogy mennyiben érinti rosszabbul ez a növekedés a nyugdíjasokat, mint pl. a fiatalok vagy a családosokat, most azt is megnéztük, évekre visszamenőleg mire volt elég az akkori átlagnyugdíj, és mire elég most.

A Pénzcentrum számításához tíz alapvető élelmiszer átlagárának változását néztük meg tíz évre visszamenőleg, és vetettük össze az akkori átlagnyugdíjjal. Így látható a számításból, hogy az átlagos öregségi nyugdíj összege az adott évben hány darab zsömlére, tojásra, hány liter tejre, vagy hány kg burgonyára, lisztre, kristálycukorra, sertés- és csirkehúsra, valamint almára lett volna elegendő. Ezek az élelmiszer-indexek megmutatják, mennyit ért egy átlagos ellátásban részesülő nyugdíja a kiválasztott termékekben.

Mivel 2020-ban még nem áll rendelkezésre adat az éves átlagnyugdíjról, ezért a 2019-es évi öregségi nyugellátás átlagos összege a legfrissebb adatunk, és ehhez képest visszamentünk 10 évvel. Látható, hogy a kiválasztott termékek éves átlagára sem folyamatos növekedést mutat, a zsemle például 2010-ben, 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban is 19 forint volt, míg 2013-ban és 2017-ben 21 forint. 2019-re 25 forint lett a zsemle ára. A tojás ára is hol emelkedést, hol csökkenést mutatott az elmúlt 10 évben.

Talán a párizsi az egyetlen olyan termék, amelynek az éves átlagára folyamatos emelkedést mutatott, minden más termék árában vannak kiugróbb évek. Ráadásul nem is ugyanakkor drágult például a tej, vagy éppen a liszt. Nyilván az előállítás körülményei, piaci hatások mind befolyásolják a termékek árának változását. Azokban az években, amikor nagy gondot okoz a madárinfluenza, vagy sertéspestis, kihat a hús- és tojásárakra, a zord időjárás pedig a liszt árára lesz befolyással. 

A nyugdíjak átlagos mértéke viszont évről évre emelkedett, a különböző termékek ára alapján számított indexek megmutatják, hogy hány darab, liter vagy kg jöhetett volna ki az adott árucikkből egy átlagos nyugdíjból. Érdekes eredmények születtek:

Ez alapján egy átlagnyugdíjból 2016-ban lehetett a legtöbb zsemlét venni, 2019-ben pedig csak 973-mal kevesebb zsemlére futná, ha minden egyes forintot a nyugdíjból "átváltunk" zsemlére. A tojással már más a helyzet, 2019-ben ért tíz év alatt a legtöbb tojást egy átlagnyugdíj, 2018-ban még 349-cel kevesebb tojást ért az átlagos juttatás összege. Tejből csak 2016-ban és 2017-ben tudtak volna több litert venni a nyugdíjasok átlagos jövedelmükből. Öt év alatt 90 literrel több tej jönne ki az átlagos összegből.

A párizsi-index szinte stagnál, 86 és 93 között ingadozik, ez annak köszönhető, hogy ahogy már említettük, az átlagnyugdíjak összege is évről évre nő, és egyetlen ilyen termék volt: a párizsi, az is folyamatos emelkedés mutat. Azért itt is történik ingadozás, de nem olyan számottevő mint más termékeknél.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A krumpli-arány 2012-ben volt a legjobb, akkor kapott egy átlagnyugdíjas legtöbb kg burgonyát a pénzéért, ha mindet burgonyára váltja: 965 kg-ot. 2019 volt a legrosszabb év burgonya szempontból, a 2018-as mennyiségnek már csak a 72 százalékát érné krumpliban a tavalyi nyugdíj.

Érdemes felfelé ívelő képet mutat a bontott csirke grafikon is. Hiába, hogy 2014-ben került a legtöbbet a csirkehús (812 forint/kg), és még 2014-től kezdett lefelé ívelni, a nyugdíjösszegek növekedése pont úgy egyenlítette ki, hogy a számítás szerint egyre több bontott csirkét ér az átlagos nyugdíj évről évre. 

Érdekességképpen, mivel a koronavírus elég negatívan hatott az árakra, és nagymértékű drágulás volt tapasztalható, összevetettük a 2019 áprilisi és 2020 áprilisi árakat, de ugyanazzal a nyugdíjösszeggel, a 2019-es évi átlaggal osztottuk le őket. Tehát az alábbi ábrán az látható, hogy 134 947 forintból mennyi zsemle, tojás, tej, burgonya, liszt, cukor, sertés- és csirkehús, és alma jött volna ki.

Ebből látszik, hogy minden termék esetében kevesebbet lehetne belőlük vásárolni, mint tavaly áprilisban - tehát nem érvényesül az a hatás, amely egyébként évről évre kihat a termékek átlagárára, mindenhol növekedés tapasztalható. Zsemléből például 2019-ben 135 ezer forintból még 400 darabbal többet vehettünk volna. 

A nagy kérdés, hogy hány hónapig tart majd a koronavírusjárvány áldatlan hatása az árakra, és az év második felében, ha árcsökkenés mutatkozik, tuja-e majd kompenzálni ezt a megugrást. Az biztos, hogy a nyugdíjak - akár zsemlében, akár tojásban vagy párizsiban számoljuk, most "kevesebbet érnek" az április árváltozás alapján, mint egy éve.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem