27 °C Budapest
Close up of a senior man doing his bills at home

Nyugdíjemelés 2022 november: ezen a héten érkezik a pénz, itt a kalkulátor a pontos összegekkel

2022. november 7. 09:02

November 11-én, vagyis e hét pénteken várható a nyugdíjemelés és nyugdíjprémium utalása a rendes havi ellátásával együtt, két utalásban azok számára, akik bankszámlára kapják a járandóságukat. Aki pedig a postai kézbesítést választotta, az eddig megszokott naptári napon a postástól veheti át a neki járó összegeket. Idén novemberben 4,5 százalékos emelésre, utólagos egyösszegű korrekcióra és nyugdíjprémiumra is számíthatnak az idősek. Mekkora összeg várható pontosan? A Pénzcentrum nyugdíjemelés kalkulátora kiszámítja, mindössze az október havi nyugdíj összegét kell tudni hozzá.

Nyugdíjemelésben részesülhet 2022 novemberében az, aki már tavaly is legalább egyetlen napig nyugdíjas volt. Aki idén vonult nyugdíjba, az legközelebb csak januárban számíthat emelésre, amely akár 13 százalékos is lehet. A januári emelés pontos összege nem ismert, ezt decemberben hozza majd nyilvánosságra a kormány. Aki jogosult most novemberben nyugdíjemelésre, az 13,4 százalékkal kap majd többet, mint 2022 januárjában. Nyugdíjprémium címén a legtöbb nyugdíjas 10 ezer forintra számíthat.

Nemcsak az öregségi nyugellátásban részesülők, hanem a nyugdíjasok mellett többek között a rokkantsági és rehabilitációs ellátásban, az árvaellátásban, az özvegyi nyugdíjban, a baleseti és a rokkantsági járadékban részesülők is számolhatnak, így most ősszel két jogcímen mintegy 2,5 millióan jutnak plusz összeghez - közölte korábban Tállai András államtitkár. A kiegészítő emelés beépül az ellátás összegébe, így decemberben szintén már az emelt összegű nyugdíj vagy ellátás érkezik - részletezte. Fontos viszont az is, hogy a nyugdíjprémium és a visszamenőleg járó nyugdíjkorrekció, ami egy összegben fog érkezni, nem épül be.

Mennyi az annyi? Itt a novemberi nyugdíj kalkulátor!

Ahogy arról már valószínűleg mindenki értesült, a novemberi nyugdíjemelés mértéke 4,5 százalékos lesz, a nyugdíjprémium szorzója pedig 0,5. De mit is jelent ez a gyakorlatban? Mekkora lesz az emelt nyugdíj és az egyösszegű kompenzáció? Az év eleji, vagy a már júlusban megemelt összegből kell számítani a novemberben esedékes nyugdíjakat? Mindenkinek ugyanakkora prémium jár idén is, mint tavaly?

A számítás módjáról ebben a cikkben írtunk részletesen, amelyből kiderül az is, hogyan számol a Pénzcentrum novemberi nyugdíjemelés-kalkulátora. Ezzel könnyedén kiszámolható minden összeg egyénileg, ehhez pedig csak az októberben kapott nyugdíj összegét kell tudni:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 19. péntek
Emília
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem