16 °C Budapest
Nagyot koppanhat, aki így megy nyugdíjba: a hivatal mossa kezeit

Nagyot koppanhat, aki így megy nyugdíjba: a hivatal mossa kezeit

2019. május 29. 10:00

A nyugdíjfolyósító nyilvántartásában nem vagy hiányosan szerepelhetnek a rendőrök leszolgált évei. Ez azt jelentheti, hogy amikor a nyugdíjfolyósítónál megigénylik a nyugellátás megállapítását, hiába szolgáltak majdnem 30 évig a rendőrségnél, a folyósító ebből csak 5-öt tart nyilván, és ez alapján állapítja meg a nyugdíj összegét.

Egy ex-rendőr hiába szolgált majdnem húsz évig, a nyugdíjnyilvántartásban csak két év szerepelt. Mikor lekérte saját adatait azzal szembesült, hogy mindössze öt év szolgálati időt tartanak neki nyilván - írta a 24.hu. Ez ráadásul ellenmond annak is, hogy a volt rendőr most szolgálati járandóságot kap, melynek összegét majdnem 30 év alapján állapították meg, amelyről papírja is van.

2012 januárjától megszűnt a szolgálati nyugdíj, de korábban a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjai, így a rendőrök is, szolgálati nyugdíjra voltak jogosultak 25 év tényleges szolgálati viszonyban eltöltött szolgálati idő után. Ennek összegét a nyugdíjazást megelőző 1 év havi átlaga alapján számolták. 2012-től viszont megszűnt a szolgálati nyugdíj, és átalakult szolgálati járandósággá, amelynek összege csökkent a nyugdíjhoz képest, mert ebből szja-t is vonnak.

A fent említett exrendőr hiába kapja több mint 29 év alapján kapja a járandóságát, mikor rákérdezett a nyugdíjfolyósítónál, hogy lehet, hogy csak bő 5 év szolgálati időt tartanak nála nyilván, azt a választ kapta: a folyósító csak abból az adatból tud dolgozni, amit a rendőrség megküld neki. Ezt nyilvánosságra hozta a közösségi médiában, mire kiderült, hogy nem egyedi esetről van szó.

Az ORFK-nak az a válasza arra, miért hiányos a rendőri időkre a nyugdíjnyilvántartás, hogy a rendőrségnek nem kellett megküldenie ezeket az adatokat a nyugdíjfolyósítónak. 2012. december 31-ig a szolgálati nyugdíj megállapításáról szóló határozatot az ORFK illetékes osztálya készítette el, így a hivatásos állományba tartozók adatait nem kellett átadniuk a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak.

2013. január 1-jétőlúgynevezett adategyeztetési eljárást vezettek be, melynek célja, hogy a leendő nyugdíjasok még aktív korukban megtudhassák, milyen biztosítási jogviszonyaik, a nyugdíjnál figyelembe vehető kereseteik szerepelnek a nyugdíjbiztosítási nyilvántartásban. Ez lehetőséget nyújt a korrekcióra még a nyugdíjazás előtt. Az egyeztetési eljárást a kormányhivatalok járási hivatalai folytatják le.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A nyugdíj összegét a szolgálati idő hosszától függő nyugdíjszorzó és az 1988 óta szerzett (nyugdíjjárulék alapját képező) keresetekből számított nettó átlagkereset összege határozza meg. Ezért is nem mindegy, mennyi szolgálati időt ismernek el valakinek. Ha a szolgálati járandóságban részesülő személy betölti az öregségi nyugdíjkorhatárt, onnantól a szolgálati járandóság teljes összegét (szja-levonás nélkül) kell neki öregségi nyugdíjként továbbfolyósítani.

Viszont aki dolgozott a járandóság folyósítása alatt, és legalább 365 nap szolgálati időt szerzett, az az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése után (legfeljebb fél éven belül) kérheti a nyugdíjfolyósítótól, hogy ezt az időt is vegyék figyelembe a nyugdjszámításnál.

Az ORFK azt javasolja azoknak, akiknek lehet elszámolatlan szolgálati ideje, azok küldjék meg az ezt igazoló dokumentumokat másolatban a nyugdíjfolyósítónak, aki hivatalból fogja megkeresni a rendőri szervet. Ők igazolják ezeket az adatokat, a nyugdíjfolyósító pedig korrigálja a szolgálati időt. Elvileg a személyzeti osztályok már tudnak a hiányzó szolgálati időkból adódó problémákról és profin intézik a munkaviszony leigazolását.

NEKED AJÁNLJUK
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?