24 °C Budapest

Sokan a gyerekeik miatt bukhatják a magas nyugdíjat

Pénzcentrum
2014. június 6. 05:33

A családi adókedvezmény kiterjesztése sok családnak plusz jövedelmet jelenthet, illetve megkönnyíti a nyugdíjcélú megtakarítások elterjedését a családosok körében. Nagy kérdés, hogy ki tudják-e használni a nyugdíj-előtakarékosság adókedvezményét a nagycsaládosok, és, ha igen, akkor mennyit érdemes félretenniük?

  • Sokan kapnak családi kedvezményt (adó és járulék) és sokan élnek a nyugdíj-előtakarékosság adókedvezményével.
  • Mind a kettő adó (és járulék) visszatérítés formájában igényelhető támogatás.
  • Vannak azonban, akik nem tudják kihasználni a kedvezményeket, mert annyira keveset keresnek, hogy nincs elég személyi jövedelemadójuk (SZJA), amiből visszaigényelhetnék a pénzt. Ilyenek például az alacsony jövedelmű nagycsaládosok, akiknek nagy szükségük lenne arra, hogy takarékoskodjanak nyugdíjas éveikre.

A családi adókedvezményt idén kiterjesztették a nyugdíjjárulékra és az egészségügyi hozzájárulásra is, így a korábbi 16 százalék mellett további 17 százaléknyi befizetést igényelhetünk vissza az államtól. Így összesen már a bruttó fizetésünk 33 százaléka is visszaigényelhető lett. A nyugdíj célú megtakarítások (önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíj-előtakarékossági számla, nyugdíjbiztosítás) esetén csak személyi jövedelemadóból tudunk visszatérítést igényelni, aminek a maximuma a befizetett összeg 20 százaléka.

A rendszer nagy hibája, ha több gyermeket nevelünk, és a fizetésünk átlag körüli, akkor nem biztos, hogy maximálisan élni tudunk a törvény nyújtotta kedvezményekkel. A Pénzcentrum.hu kiszámolta, hogy mennyit érdemes félretenni nyugdíjra úgy, hogy minél jobban ki tudjuk használni a kedvezményeket.

Ki érvényesítse a visszatérítést a családban?

Alapvetően háromféleképpen tudjuk elosztani a házaspár két tagja között a családi kedvezményt::

  • Az egyik szülő él a kedvezménnyel
  • A két szülő között 50-50 százalékban oszlik meg a kedvezmény
  • Gyerekenként külön számolják a kedvezményt (két gyereket után az egyik, míg egy után a másik szülő veszi igénybe a kedvezményt)

A rendszer működésének alapja, hogy minél magasabb a jövedelmünk, annál több visszatérítést igényelhetünk. Az adókedvezményhez érdemes a szülők bérét összeadva számolni, amennyiben mindkét szülőnek van jövedelme. El kell dönteni, hogy melyik szülő igényelje a kedvezményeket, vagy esetleg megosszák azt fele-fele arányban. A két szülő jövedelmének jelentős eltérése esetén ugyanis megérheti, hogy az a szülő érvényesítse a kedvezményt, aki több pénzt visz haza, ebben az esetben viszont a többletnek jelentősnek kell lennie ahhoz, hogy ezzel plusz maradhasson a zsebünkben.

Amikor eldöntjük, hogy miként osztjuk fel a család keresőképes tagjai között a kedvezményt, arra is figyeljünk, hogy a házastárs részére is tudunk nyugdíjra megtakarítani, ezért a jövedelemadó visszatérítést az a fél is érvényesítheti mindkettejük részére, aki nem részesül családi kedvezményben.


Mennyit költhetünk nyugdíj-előtakarékosságra?

Az, hogy mennyit költhetünk nyugdíj-előtakarékosságra elsősorban a gyerekek számától, másodsorban a havi jövedelmünktől függ. Minél több gyerekünk van, annál nagyobb a kedvezmény mértéke. Egy gyerek után csupán 10 ezer forint, míg két gyerek után ennek duplája, mintegy 20 ezer forint jár vissza havonta. Három gyermek esetén a kedvezmény mértéke már 99 ezer forint, ami igen jelentős összeg, kérdéses azonban, hogy ezt ki tudjuk-e használni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A havi bérekhez hozzáadtuk a családi pótlékot is, hogy láthatóvá tegyük, mennyit jelent a családnak. Kiszámoltuk, hogy mi a legtöbb, amit félre tudunk tenni, ha ki szeretnénk használni a kedvezményeket.

Havi 150 ezer forintos jövedelem esetén három gyermekkel a fel nem használható családi kedvezmény mértéke közel 50 ezer forintot tesz ki havonta, tehát a nyugdíj-előtakarékosságból származó adójóváírást csupán gyermek nélkül, egy, vagy két gyerek mellett tudjuk kihasználni. Példánkban a fenti három esetben a nyugdíj után érvényesíthető kedvezmény mértéke az SZJA összegével (24 500 forint) egyezik meg, mivel a családi kedvezményt a járulékokból is tudjuk érvényesíteni.


Amennyiben a család bruttó összjövedelme 250 ezer forintra rúg, akkor szintén két gyermekig tudunk élni maximálisan a kedvezményekkel. Ebben az esetben viszont már ki tudjuk használni a nyugdíjcélú megtakarítások éves 280 ezer forintos visszaigénylési küszöbét. Ez azt jelenti, hogy nyugdíj-megtakarításra egy év alatt egymillió-négyszázezer forintot költhetünk, ami a fizetéshez képest igen bő keretet jelent.


Amennyiben a család keresete 350 ezer forintot tesz ki, akkor a családi kedvezményt három gyermek esetén is ki tudjuk használni, viszont nyugdíj-takarékosságra maximum havi 16 500 (Ez éves szinten 198 ezer forintnak felel meg) forintot tudnak fordítani, ha a támogatásokat maximálisan szeretnénk kihasználni. A harmadik és a negyedik gyermek esetén kapott támogatás között, már nem olyan jelentős a különbség, mint a második és harmadik gyermek után kapott támogatásnál, ezért a fel nem használt kedvezmény mértéke csupán 16 500 forintot tesz ki.

NEKED AJÁNLJUK
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 14. 16:05