1 °C Budapest

Tízezreket kaphatnak iskolakezdésre a magyar családok: mutatjuk, hol kérheted

2018. augusztus 20. 07:01

Nehéz időszakot élnek meg a magyar családok: nem elég, hogy a nyaralás a legtöb helyen elvitte a megtakarítások egy részét, az iskolakezdés is egy vagyonba kerül. De van segítség. Sokan nem is tudnak róla, de az önkormányzatoknál is igényelhető többféle támogatás. Mutatjuk, hol mit kaphatunk.

Az iskolakezdés időszaka a legtöbb magyar családnak megterhelő időszak. Nem csak a nagycsaládosoknak és az egyedülálló szülőknek kihívás, de még azok számára is, akik csak egyetlen gyermeket nevelnek, és mind a két szülő aktívan dolgozik.

Ilyenkor nagy segítség az, hogy majdnem egy héttel korábban, augusztus 27-28-án érkezik meg a családi pótlék, ahogy az idén feltehetően utoljára kapható munkáltatói iskolakezdési támogatás is. Mindezeken kívül azonban 

számos pályázati lehetőség van, mely leveszi a terhek egy részét a szülők válláról.

Megkerestünk több önkormányzatot is, hogy megkérdezzük, milyen formában kínálnak megoldást ezekre a nehéz napokra. A válaszokból kiderül, hogy szinte minden kerületben és városban elérhető a segítség, érdemes tehát felmenni a helyi települési önkormányzatának internetes oldalára, és onnan letölteni az igénylőlapokat.

De nézzük a konkrétumokat:

Hegyvidék

A 12. kerületi Hegyvidék Önkormányzata is segít a tanévkezdésben: támogatást kínál az általános iskolában, szakiskolában, középiskolában, főiskolán vagy egyetemen tanuló gyermeknek, akinek családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a 63.500 forintot, fokozottan rászoruló gyermek esetén a 73 500 forintot. A tanévkezdéshez igénybe vehető támogatás iránti kérelem augusztus 15-e és szeptember 30-a között nyújtható be a Népjóléti Irodára. A kérelemhez mellékelni kell az oktatási intézmény igazolását a tanulói, illetve hallgatói jogviszony fennállásáról. A támogatás összege tanulónként 11 800 forint.

Szociális ösztöndíj azoknak jár, akiknek tanulmányi eredménye a 4-es átlagot elérte vagy meghaladta. A küszöb szintén az egy főre jutó maximum 63 500 forint, az ösztöndíj havi összege 6.800 forint.

Rendkívüli gyermekvédelmi támogatás igényelhet a család, ha időszakosan létfenntartási gondokkal küzd, vagy létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe kerül és ezért a gyermek eltartásáról más módon nem tud gondoskodni. A támogatás összege egyéni elbírálás alapján kerül megállapításra.

A gyermekétkeztetésért fizetendő térítési díjhoz is kérhető önkormányzati támogatás, itt az egy főre jutó jövedelem az 57 000 forintot nem haladhatja meg.

Kőbánya

A kőbányai Képviselő-testület a tanévkezdési támogatás biztosításával kíván segítséget nyújtani a kerületi családoknak. A 2018. augusztus 1. napján kőbányai lakcímmel rendelkező általánosiskolás-korú gyermekek és a középfokú intézmény nappali tagozatán tanuló diákok egyaránt részesülhettek az 5 000 Ft értékű Erzsébet-utalványban. A kerületen kívül tanuló általánosiskolás-korú és a középiskolás-korú tanuló gyermekek törvényes képviselői 2018. augusztus 13. és szeptember 10. között a Polgármesteri Hivatal Ügyfélközpontjában vehetik át az utalványokat.

Az önkormányzat 30 millió Ft értékben rendelte meg az utalványokat, de a korábbi évek tapasztalatai alapján ebből az összegből mindegy 5-6 millió Ft nem kerül felhasználásra (az utalványok visszaváltásra kerülnek) a változó gyermeklétszám miatt.

Zugló

A XIV. kerületi önkormányzat Tanévkezdési támogatást biztosít az óvodás és iskoláskorú gyermekeknek, ott ahol a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 85 500 forintot. (További feltételek az önkormányzat honlapján olvashatók.)

Ezen kívül nem kifejezetten tanévkezdéshez kapcsolódó, további támogatási formákat is kidolgoztak, mint például gyermekintézményi étkezési térítési díj megfizetéséhez nyújtott támogatás. A rászoruló zuglói gyermekeknek szóló pályázat pedig a visszafizetett kommunális adó lakossági felajánlásaiból létrehozott, 18 millió forintos kerettel bíró alap. A cél az egyedi szükségletek természetbeni támogatása, olyan konkrét eszközök vagy szolgáltatások beszerzésének elősegítése, amely hozzájárul az érintettek testi, lelki gyógyulásához, fejlődéséhez, tanulmányaik, a választott vagy már űzött sport, művészeti tevékenység sikeres folytatásához, valamint kulturális, közösségi eseményekben való részvételéhez. A pályázók egy alkalommal, legfeljebb 90 ezer forintos támogatásban részesülhetnek. 

A Jó sportoló, jó tanuló pályázat célja a diákok ösztönzése mellett a tehetséggondozás segítése.

Tanévkezdési támogatásra Zuglóban 3,5 millió forint áll rendelkezésre, és - szükség esetén további forrás átcsoportosítással - mindenki megkapja, aki igényli és jogosult rá.

Ferencváros

Ferencváros önkormányzata iskolakezdési támogatást biztosít a gyermekét egyedül nevelő szülő, a három- vagy többgyermekes, vagy a tartósan beteg gyermeket nevelő kerületi családok részére. A támogatás összege tanulónként 6.000,- Ft. A kérelem tárgyév augusztus 15. napjától október 31. napjáig nyújtható be.

Összesen 5 millió forint áll rendelkezésre, kb. 850 gyermek részesül a támogatásban. De egyéb módokon is segítik Ferencváros a lakosait:

  • A tankönyv-támogatás : 9. osztályig az állam, de ezen felül, 10-12. osztályig az önkormányzat nyújtja minden tanulónak
  • Taneszköz-támogatás: 1-8. osztályosok, minden gyerek kapja (kb. 3000 fő); füzetcsomag, melyeket ferencvárosi gyerekek rajzai díszítenek a borítón, illetve egyéb taneszközök - 6 millió ft értékben
  • Étkezés kiegészítés: a rászoruló gyerekek kapják, egész évben hétfőtől-csütörtökig tej és kifli, pénteken túró rudi - 21 millió ft. értékben kb. 1600 gyermek.

Terézváros

A terézvárosi önkormányzat nemcsak a tanév megkezdésekor, de egész évben sokféle támogatással segíti a gyermeket nevelő családokat, a társaik közül tehetségükkel, szorgalmukkal kitűnő diákokat, ösztöndíj folyósításával igyekszik csökkenteni azokat a hátrányokat, melyeket helyzetükből adódóan a nehezebb körülmények között élő általános és középiskolai tanulók, egyetemi, főiskolai hallgatók óhatatlanul elszenvednek.

A  városvezetés alapvetően két irányelvet követ. Az egyik, hogy az önkormányzat jó gazdálkodásának eredményeiből az itt élők - így a diákok is - közvetlenül részesüljenek, a másik, hogy a rászorulóknak nyújtott segítség könnyen és egyszerűen elérhető legyen. Ezen alapelveknek megfelelően az önkormányzat az elmúlt esztendőben a korábban meglévő juttatásokat új támogatási formák bevezetésével folyamatosan gyarapította, illetve a rászorultsági alapon folyósított járandóságok esetében növelte a támogatás összegét és a jövedelemhatárok kedvező változtatásával növelte a jogosultak körét.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Iskolakezdő ajándékcsomag: az általános iskola első osztályát kezdő gyerekek 13 000 Ft értékű ajándékcsomagot kapnak Terézvárosban az önkormányzattól. (Az óvodába lépő gyermekek szintén kapnak a korosztályuknak megfelelő ajándékcsomagot.)

  • Terézvárosi Tanévkezdő Csomag: a VI. kerületben lakó és az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanban működő köznevelési intézmény nappali tagozatos, aktív tanulói jogviszonnyal rendelkező tanulóknak, alanyi jogon, évi 5 000 Ft összegű támogatást nyújt az önkormányzat "Iskolai Erzsébet Utalvány" formájában, 
  • Tanévkezdési támogatás: azoknak a családoknak, amelyek július 1-ig szociális támogatásban részesültek 10 000 Ft értékű Erzsébet- utalvánnyal teszi az önkormányzat könnyebbé az iskolakezdést. (A rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő családok karácsony előtt 15 000 forintos pénzbeli támogatást kapnak.)
  • Terézvárosi Tanulmányi Ösztöndíj: Kiemelkedő tanulmányi eredményért cserébe 30 rászoruló diák havi 35 000 forintot kap.
  • Terézvárosi Felsőoktatási Ösztöndíj: ezt 25 hallgató nyerheti el, összege havonta 40 ezer forint
  • Terézváros Ifjú Tehetsége önkormányzati támogatás: Kiemelkedő művészeti, sport és tudományos teljesítmények alapján igényelhető, 25 éves korig. 2018-ban az éves támogatási keret 5 M Ft; eddig 7 diák összesen mintegy 2 134 000 Ft támogatásban részesült.
  • Terézváros Kiváló Diákja kitüntetés: diákonként 20.000.,-Ft ajándékutalvány jár. A kitüntetést 2016-ban 115, 2017-ben 96, 2018-ban 112 diák vehette át.
  • Támogatás a "B" kategóriás vezetői engedély megszerzéséhez: 50 000 forint 17 és 21 év közötti terézvárosi fiataloknak. 
  • Nyelvvizsga megszerzéséhez nyújtott támogatás: 20 000 Ft támogatás az első államilag elismert komplex nyelvvizsga megszerzéséhez 14 és 35 éves kor között. 
  • Terézvárosi Tankönyvtámogatás: akik még nem jogosultak ingyen tankönyvre, azok kaphatják: 3500 forint/tanév.
  • Terézvárosi Étkezési Támogatás: a támogatás éves tervezett költsége 19 M Ft.

A felsoroltakon túl a terézvárosi önkormányzat jelentős összeggel támogatja óvodái, iskolái tanórán kívüli foglalkozásait, kirándulásait, táborait. Azon kevés önkormányzat közé tartozik, amelyik - vállalva a fenntartás valamennyi költségét - a kerület diákjai számára gyermeküdülőt biztosít.

Óbuda-Békásmegyer

A normatív állami támogatásokon felül az Önkormányzat az idei tanévben is segítséget nyújt az iskolakezdéshez a szociálisan rászoruló családok számára. A korábbi évekhez hasonlóan beiskolázási segélyre jogosult az a tanuló, hallgató akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az 57 000, illetve egyedülálló szülő esetén a 71 250 forintot. A segély összege 1-9. osztályig (ingyenes tankönyvben részesülők): 6 000,-Ft/fő, középiskolában vagy szakiskolában tanuló gyermek részére 15.000,-Ft/fő, felsőoktatási intézményben tanulmányokat folytató fiatal felnőtt részére 17.000,-Ft .

A szociális tanulmányi ösztöndíj feltétele a szociális rászorultság (71.250,-Ft alatti 1 főre jutó jövedelem) és a jó (legalább 4,5 átlagú) tanulmányi eredmény. Összege: 6.000,-Ft/hó, kitűnő tanuló esetén: 7.000,-Ft/hó (tíz hónapon át: szeptember- június között) Étkezéstérítési támogatást a normatív kedvezményeken túl biztosítanak 45 illetve 60 százalékos mértékben.

A saját forrásból biztosított támogatásokra 83 millió Ft áll rendelkezésre.

Erzsébetváros

A hetedik kerületi önkormányzat a beiskolázási települési támogatás és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény mellett minden évben, így idén is iskola- és óvodakezdő csomagot ajándékoz az általános iskolai tanulmányaikat megkezdő gyermeknek, és a kiscsoportos óvodásoknak. Az iskolai kezdőcsomag 12 füzetből, jó minőségű grafitceruzából, 12 darabos színesceruzakészletből, vízfestékből, gyurmából és még számos fontos iskolai kellékből áll. Az óvodások tornazsákot, tisztasági csomagot, írólapot és színezőt is kapnak. 

Debrecen

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata évek óta segítséget nyújt a rászoruló családoknak az iskolakezdés költségeihez. Akinek a családjában az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg a 39.900 Ft-ot, gyermekét egyedül nevelő kérelmező esetében a havi 52.725 Ft-ot, feltéve, ha a család legalább egy, nappali oktatás rendje szerint tanulmányokat folytató gyermeket nevel. A támogatás összege gyermekenként 4.500 Ft. Ha három vagy annál több, nappali oktatás rendje szerint tanulmányokat folytató gyermek van a családban, összesen 10.000 Ft a támogatás mértéke.

A rendelkezésre álló adatok alapján 2018. augusztus 6-ig 94 család, illetve szülő összesen 153 gyermeke részére állapítottunk meg támogatási jogosultságot.

Miskolc

Az miskolci önkormányzatnál egy úgynevezett Családi Mentor Program működik Miskolc-Lyukóvölgyben a rászoruló családok egészségügyi és szociális helyzetének javítása érdekében.

A program célja, hogy a családok - helyzetükből adódóan- szakszerű mentorálást kapjanak. A programban 12 mentor és két koordinátor dolgozik, akik 240 családhoz jutnak el és napi szinten tartják velük a kapcsolatot. A Családi Mentor Programhoz kapcsolódóan a mentorok és a koordinátorok (helyi védőnő) a családok iskola - és óvodakezdéshez kapcsolódó szükségleteiket is felmérik, a beszerzést követően pedig az eszközök kiosztásra kerülnek a családok felé.

Békéscsaba

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata is számos támogatással segíti a gyermeket nevelő családokat. Az iskolakezdés költségeinek viseléséhez az önkormányzat tanévkezdési támogatással nyújt segítséget, amelyre a 2018. évi költségvetésében 2 millió forintot különített el. Akkor igényelhető, ha az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 38 475 forintot, egyedül nevelő szülő esetében 44 175 forintot. megállapítható akkor is, ha a tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket gondozó családban az egy főre jutó havi nettó jövedelem 45 600 forint alatt van.

A tanévkezdési támogatás összege átlagosan 5.000,- Ft gyermekenként. 2017. évben 287 gyermek iskolakezdéséhez nyújtott támogatást az önkormányzat, amelyre 1.435.000,- Ft-ot használt fel. 

Felsőfokú tanulmányokat támogató szociális ösztöndíjban részesülhetnek ha a kérelmező családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem 39 900 forint alatt van, egyedülálló kérelmező esetén 48 450 forint. Az ösztöndíj havi összege átlagosan 11.400,- Ft/hó. 2017. évben 98 fiatal részesült szociális ösztöndíj támogatásban, amelyhez az önkormányzat összesen 6.019.200,- Ft forrást biztosított. 2018. évben 6.000.000,- Ft áll rendelkezésre.

"Békéscsaba hazavár!" keretében az önkormányzat hallgatói ösztöndíjjal és életkezdési támogatással segíti a békéscsabai fiatalok tanulmányait és pályakezdését. Mértéke négy féléven keresztül félévenként 5 hónapra havonta 40.000,- Ft. A "Békéscsaba hazavár!'' életkezdési támogatás esetén az önkormányzat egyszeri 300.000,- Ft támogatást nyújt, amely tényleges támogatást jelent a friss diplomások számára az önálló élet elkezdéséhez.

Az ösztöndíj program 2015 őszétől biztosítja a békéscsabai fiatalok támogatását. A program elindítása óta 18 békéscsabai fiatal részesült felsőoktatási hallgatói ösztöndíjban és 47-en kaptak életkezdési támogatást. Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata ebben az évben 10.000.000,- Ft-ot biztosított az ösztöndíjprogramhoz.

A lista természetesen nem teljes, az egyes önkormányzatok oldalán bővebb információk találhatók!

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Bankmonitor  |  2024. március 18. 16:52
A 2024-ben elérhető állami támogatások nem titkolt célja a gyermekvállalás ösztönzése. A CSOK Pluszt...
Holdblog  |  2024. március 18. 06:18
A 2023-as év egyik fontos meglepetése a diszkont kereskedők gyenge forgalma volt. Ezt a jelenséget v...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem