25 °C Budapest
Reading, UK - JULY 5, 2021: British High Street Banks stopping account holders buying using or processing crypto related transactions as traditional banking industry declares war on crypto currencies

Súlyos döntés előtt rengeteg magyar, a pénzükről van szó: drasztikus változás élesedik a bankokban

2024. július 8. 14:32

Augusztustól stopot vezetnek be a lakossági bankszámlák költségeinél 2024-re - jelentették be a mai Kormányinfón. Bár még pontos rendelet nincs, de úgy tűnik, ezzel az intézkedéssel jópár hónapig kőbe vésődnek a banki ajánlatok. Megnéztük, milyen csomagokat kínálnak most a magyar bankok: mint kalkulátorunkból kiderült, nem egy bank kínál valódi nullás számlát!

A hétfői rendkívüli Kormányinfón érkezett a bejelentés, hogy a kabinet döntése értelmében védelmi hozzájárulást kell fizetnie minden multinacionális vállalatnak, amely a háborús időszakban extraprofitot realizált. Ez a hozzájárulás a védelmi alapba kerül – jelentette be Gulyás Gergely. Emellett közölte azt is, hogy a bankszektornak, a multinacionális cégeknek és az energiacégeknek szintén védelmi hozzájárulást kell fizetniük.

Gulyás elmondta, hogy "a kormány a bankadó csökkentéséről tárgyalt a bankokkal, azonban sok pénzintézet kihasznált egy kiskaput, amely az állampapír vásárlásra vonatkozott. Azoknak a bankoknak, amelyek nem növelték az állampapír állományukat, teljes mértékben meg kell fizetniük a bankadót.

Ez azt jelenti, hogy 2024-ben a bankadó mértéke lényegében nem változik." Ezt követően hozzátette: megemelik a bankok által fizetett tranzakciós illeték mértékét, valamint devizaátváltási illetéket vetnek ki a bankok devizaműveleteire.

Annak érdekében, hogy a bankok ezt ne tudják áthárítani, 2024-ben stopot vezetnek be a számlavezetési és kártyahasználati díjakra.

Közölte, hogy augusztus 1-től lép hatályba az új szabályozás, amely szerint a tranzakciós illeték 0,45 százalékra emelkedik, a tétel felső határa pedig 20 ezer forint lesz. A készpénzfelvétel költsége 0,9 százalékra nő. A konverziós műveleteknél a kiegészítő illeték 0,45 százalék lesz, 20 000 forintos limit mellett.

Mit jelent ez a lakossági bankszámláknál?

Tehát, aki például bankváltáson gondolkodik, annak augusztustól könnyebb dolga lesz, legalábbis a mostani bejelentés szerint ekkortól fixen nem fognak változni a díjak és a költségek az idei évben - de természtesen az ördög a részletekben rejlik, várjuk meg a pontos kormányrendeletet. Illetve az is a jövő zenéje, hogy a pénzintézetek esetleg más szolgáltatások árain "behajtják-e" a stop és az adóemelés költségeit.

Mindenesetre, aki most bankszámla váltáson gondolkodik, annak érdemes a mindig érvényes elvek szerint válogatnia - amihez óriási segítség egy bankszámla kalkukátor.

Nulla forintért is bankolhatsz!

A Pénzcentrum kalkulátora szerint ráadásul jócskán akad a piacon olyan számlacsomag, amelynek a költségei gyakorlatilag is 0 forintot tesznek ki, a stop vélhetően ezeket is érinteni fogja. Azaz megmaradnak az év végéig ezek az ajánlatok is - már ha addig nem vezetik ki őket a pénzintézetek a kormányzati bejelentés hatására.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mindenesetre jelenleg (július 8-án) a Pénzcentrum kalkulátora szerint konkrétan két olyan csomag is van a piacon, amelynek az első két évben valóban nulla forint a díja: ez a CIB Bank ECO Bankszámlája (Push üzenettel), illetve az Erste Bank Erste Privilégium 2.0 Partner bankszámlája (Push üzenettel). De az UniCredit Bank Partner Aktív Nulla Csomag esetében is nulla forint költséggel kell számolni az első évben.

De érdemes megnézni azokat is, amelyenek csak párszáz forint a költsége a kalkulátorunk szerint: ilyen például a Gránit Bank Digitális számlacsomagja, vagy a MagNet Bank Házhozszámla csomagja (SMS üzenettel).

Erre figyelj, ha váltanál

Új bankszámla választásakor több szempontot is érdemes figyelembe venni, hogy a legmegfelelőbb döntést hozhassuk. Ezek többek között:

 • Díjak és költségek: Vizsgáljuk meg a számlavezetési díjat, tranzakciós illetékeket, készpénzfelvételi díjakat, bankkártya éves díját és egyéb költségeket. Fontos, hogy átfogó képet kapjunk az összes felmerülő kiadásról.
 • Szolgáltatások: Nézzük meg, hogy a bank milyen szolgáltatásokat kínál, mint például internetbank, mobilbank, SMS értesítések, és ezek milyen költségekkel járnak. Fontos, hogy a szolgáltatások megfeleljenek az igényeinknek és könnyen hozzáférhetők legyenek.
 • Kamatok és hozamok: Ha megtakarítási számlát nyitunk, nézzük meg a kínált kamatokat és hozamokat. Érdemes összehasonlítani a különböző bankok ajánlatait, hogy a legjobb kamatot kapjuk a pénzünkre.
 • ATM-hálózat és bankfiókok elérhetősége: Fontos, hogy a bank ATM-hálózata és bankfiókjai könnyen elérhetők legyenek számunkra. Nézzük meg, hogy van-e ATM vagy bankfiók a közelünkben, és hogy mennyibe kerül az ATM-használat más bankok automatáinál.
 • Ügyfélszolgálat és támogatás: A bank ügyfélszolgálatának elérhetősége és minősége szintén fontos szempont. Nézzük meg, hogy milyen csatornákon keresztül lehet kapcsolatba lépni a bankkal (telefon, e-mail, online chat), és hogy mennyire segítőkészek és gyorsak a válaszadásban.
 • Promóciók és bónuszok: Sok bank kínál különböző promóciókat és bónuszokat új ügyfeleknek, mint például ingyenes számlavezetés az első évben, bónusz pénz a számlanyitáskor vagy alacsonyabb díjak. Érdemes ezeket az ajánlatokat is figyelembe venni.
 • Egyéb feltételek: Vizsgáljuk meg a számlanyitás és fenntartás feltételeit, mint például a minimális egyenleg követelményt, a rendszeres jövedelem érkeztetési kötelezettséget, és egyéb feltételeket, amelyek befolyásolhatják a számla használatát.

Ha valaki a kalkulátorunkban kedvező ajánlatot talál, nyugodtan válthat bankot. Nem kell aggódni, a folyamat nem bonyolult. Az egyszerűsített, úgynevezett "egyablakos" bankváltás legnagyobb előnye, hogy ideális esetben nem kell mindkét pénzintézetet felkeresni, elég csak azt a bankot, ahol az új számlát szeretnénk megnyitni. A további adminisztrációt az új és a régi bank intézi egymás között.

Az egész bankváltási folyamat körülbelül 13 munkanapot vesz igénybe, és az alábbi lépésekből áll:

 • Megnyitjuk az új számlát a választott bankban – időpont foglalásával ez legfeljebb egy órát vesz igénybe.
 • Ezzel egyidejűleg benyújtjuk a számlaváltási meghatalmazást az új banknak – ennek alapján a bankok átvezetik a csoportos beszedésekre és rendszeres átutalásokra vonatkozó adatokat.
 • Az új bank értesíti az igényről a régi bankot – ez legfeljebb 2 munkanapot vesz igénybe.
 • A régi bank átadja a szükséges adatokat az új banknak – ez legfeljebb 5 munkanapot vesz igénybe.
 • Ha ez megtörtént, az új banknál megnyílik a számla.
 • Az új bank rögzíti az összes adatot és szükség esetén egyeztet – ez további 5 munkanapot vesz igénybe.
 • A régi számla lezárása – 1 munkanap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 23. 19:53
Mégis úgy döntött az RTL, hogy megszólal a műsorvezetőjének, Majkának a Puzsér Róbert bántalmazását...
Bankmonitor  |  2024. július 23. 17:25
A jegybank mai döntésével 2024. július 24-től 25 bázisponttal mérséklődik az alapkamat, az irányadó...
MNB Intézet  |  2024. július 23. 12:09
Egy viselkedéses közgazdaságtan területén végzett kutatás során arra voltak kíváncsiak a kutatók, ho...
Holdblog  |  2024. július 23. 08:01
Érdekel, hogyan kezeljük a pénzed a HOLD-nál? Nem tudod, kik választják ki a neked megfelelő portfól...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 24. szerda
Kinga, Kincsõ
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem