Hungary banknote featuring Ferenc Deak de Kehida prominent Hungarian statesman is worth twenty thousand forints in cash.

Szja-bevallás 2024: rengeteg magyart érhet még csúnya meglepetés, súlyos pótlékot varr a nyakukba a NAV

2024. május 30. 10:22

Az szja-bevallás elmulasztása vagy késedelmes benyújtása esetén milyen jogkövetkezményekkel kell számolniuk a magánszemélyeknek? Érdemes ismerni az önellenőrzési és késedelmi pótlékokat, valamint az igazolási kérelem lehetőségét.

Ha egy magánszemély elmulasztja az szja-bevallás benyújtását vagy az adó megfizetését, akkor bizonyos jogkövetkezményekkel kell számolnia - hívja fel a figyelmet az adózóna.hu. Az adóhatóság minden olyan magánszemély számára elkészíti a bevallási tervezetet, aki magyar munkáltatótól vagy kifizetőtől jövedelmet szerzett.

Azonban nem áll rendelkezésre bevallási tervezet azoknak, akiknek bevételei olyan forrásból származnak, amelyről a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nem értesült. Ilyen forrás lehet például a lakásbérbeadás vagy külföldről származó jövedelem.

Ha egy magánszemély rájön, hogy a bevallási tervezet nem tartalmazza minden jövedelmét, önellenőrzés keretében módosíthatja azt. Az önellenőrzés során ki kell javítani és be kell vallani az adó alapját és összegét, valamint meg kell fizetni az esetlegesen többletként keletkező adót.

Amennyiben az önellenőrzés során felfedezett eltérések az adózó terhére vannak, önellenőrzési pótlékot kell fizetnie.

Az önellenőrzési pótlék mértékét a bevallás benyújtásának határideje után kezdik el felszámítani egészen az önellenőrzés benyújtásának napjáig. A pótlék napi mértékét a jegybanki alapkamat alapján számítják ki.

A késedelmi pótlék mértékét is napi bázison határozzák meg, figyelembe véve a jegybanki alapkamatot és annak 5 százalékponttal növelt értékét. Ha egy magánszemély saját hibáján kívül képtelen volt betartani a határidőt, lehetősége van igazolást kérni az adóhatóság felé. Ezt a kérelmet 15 napon belül kell benyújtania miután tudomást szerzett mulasztásáról vagy miután megszűnt az akadályoztatása.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Fontos megemlíteni, hogy ha egy magánszemély rendelkezik minden szükséges jövedelemadattal és tudatában van annak, hogy ezek Magyarországon adóköteles jövedelmek, de mégsem tudta helyesen besorolni vagy kiszámítani az adót a jogszabályok ismerete hiányából fakadóan, ebben az esetben nem mentesülhet a mulasztás következményei alól.

Amennyiben az igazolást elfogadják, a magánszemély mentesülhet a mulasztásért járó bírság alól. A mulasztásért kiróható bírság természetes személyek esetén maximum 200 ezer forint lehet. Ez vonatkozik mind a hibásan, hiányosan vagy valótlan tartalommal történő bevallásra, mind pedig annak teljes elmulasztására vagy késedelmes teljesítésére.

Te mit gondolsz a saját márkás termékekről?

A következő hetekben a Pénzcentrum és a Debreceni egyetem közös, nagymintás felmérést végez, hogy kiderüljön, hogyan vélekednek a hazai vásárlók az ún. kereskedelmi/saját márkás, illetve a gyártói márkás termékekről. Az alábbiakban arra szeretnénk megkérni, hogy töltsd ki a kérdőívet, ezzel segítve munkánkat. Köszönjük!

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 17. 20:01
Az ATV sajtóosztálya hétfőn reggel arra a kérdésünkre, hogy mikor vette át az Egyenes beszéd főszerk...
Bankmonitor  |  2024. június 17. 08:56
Nincs olyan nap, hogy ne jelenne meg egy újabb hír a mesterséges intelligenciával (AI) kapcsolatban....
Holdblog  |  2024. június 17. 08:26
Az Adidas-sztori első részében leírtuk, hogyan vált a vállalat egy kis német garázscégből meghatároz...
Buxelliott  |  2024. június 16. 13:54
Megérkezett az újabb ATH, majd lefordult a piac. Van fordulós jelzés (megerősítés a jövő héten érkez...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem